Το επταήμερο του Διόδωρου

Αντέχει το Κάστρο της Ιζαμπώς, συνεχίζει να ατενίζει περήφανα τον κάμπο της Ηλείας και το Ιόνιο,

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Νέα από την ΚεφαλλονιάΤο χάσμα π’ άνοιξ’ ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη

Αντέχει το Κάστρο της Ιζαμπώς, συνεχίζει να ατενίζει περήφανα τον κάμπο της Ηλείας και το Ιόνιο, είχαν κάνει καλή δουλειά οι φράγκοι μηχανικοί και οι ντόπιοι μάστορες πριν από 700 χρόνια – όπως και οι σύγχρονοι έλληνες μηχανικοί που το αναστηλώνουν χρόνια τώρα.

Ηρθα να ελέγξω επιτόπου την κατάσταση – για το κάστρο και το σπίτι δεν αμφέβαλλα, για το κελάρι μου ανησυχούσα: αν μετακινήθηκαν τα βαρέλια με το κρασί ή οι δεξαμενές με το λάδι – και, ακόμα χειρότερα, μήπως αναποδογύρισε κανένα.
Ολα είναι εντάξει, ισορροπημένα, ζυγισμένα, στοιχημένα. Οι πλεξούδες με τα σκόρδα αιωρούνται κάπου-κάπου στο ταβάνι, το χοιρομέρι κάνει τον δικό του χορό, σαλάμια και σουτζούκια χορεύουν τσιφτετέλια, κάποιοι σοβάδες έχουν ξεφτίσει – είμαστε καλά στην Επικράτεια της καλής μου, τις μεγάλες ζημιές εμείς τις είχαμε πάθει το 1989 με τον σεισμό του γειτονικού Βαρθολομιού.
Στην Κεφαλλονιά όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μίλησα με τον Πάνο που είχε πάει στην Κεφαλλονιά να δει την κατάσταση: οι μεγαλύτερες ζημιές είναι στις οικοσκευές, γιατί ο σεισμός είχε μεγάλη οριζόντια επιτάχυνση και έφυγαν τα κεραμίδια – η βροχή των ημερών συμπλήρωσε το κακό. Με τον δεύτερο σεισμό που έκανε και τις μεγαλύτερες ζημιές, ξεκόλλησαν ντουλάπια, κουζίνες, ράφια από τους τοίχους.
Τα παλιά σπίτια που δεν είχαν σωστά επισκευαστεί μετά τους προηγούμενους σεισμούς αυτά ταλαιπωρήθηκαν, τέτοια είναι τα περισσότερα από τα 600-800 σπίτια που κρίθηκαν «κόκκινα», δηλαδή παρουσιάζουν προβλήματα στα στατικά τους που απαιτούν σοβαρές επιδιορθώσεις (ανάμεσά τους το Μουσείο Αργοστολίου) και αρκετά από αυτά θα κριθούν κατεδαφιστέα.
Μόνο δύο-τρία παλιά σπίτια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, οι εικόνες στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις με συντρίμμια και μπάζα είναι από μάντρες και υπόστεγα. Οι μικρές ιδιοσυχνότητες των σεισμικών κυμάτων χτύπησαν τις χαμηλές και άκαμπτες κατασκευές, για τούτο δεν έμεινε μάντρα για μάντρα. Τα λιμάνια δεν έπαθαν τίποτα, οι ρωγμές είναι επιφανειακές, οι δρόμοι έχουν μεγαλύτερες ζημιές λόγω κακής κατασκευής και, κυρίως, κακής συντήρησης.
Υπάρχει και ειδικό πρόβλημα με τα σίδερα ορισμένων νέων κατασκευών που έπαθαν σοβαρές ζημιές: οι μπετόβεργες έχουν σκουριάσει, έχουν θρυμματιστεί, ίσως επειδή το σκυρόδεμα που ανακάτευαν με το τσιμέντο προερχόταν από λατομείο που στα πετρώματά του υπήρχε γύψος που οξειδώνει το σίδερο. Οι καινούργιες πάντως οικοδομές που χτίστηκαν σωστά δεν έχουν πάθει τίποτα πέρα από μικρές ρωγμές στους σοβάδες – για τα έπιπλα, είπαμε.
Το Ληξούρι αντέχει


Η υπέροχη Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη του Ληξουριού άντεξε με λίγες ρωγμές στην τοιχοποιία και περισσότερες στους μαντρότοιχους, όπως παντού, η γιγαντιαία μανόλια της κεντρικής πλατείας της πόλης συνεχίζει να βαθαίνει τις ρίζες της και να ξεδιπλώνει τα φυλλώματά της, ο Ανδρέας Λασκαράτος πάνω στο πανύψηλο βάθρο του στο λιμάνι συνεχίζει να στρέφει τα οπίσθιά του στο Αργοστόλι – το Ληξούρι άντεξε για μια ακόμη φορά, σε πείσμα των σεισμών.
Οι Ληξουριώτες θα συνεχίσουν να περιμένουν τον πολύ μεγάλο και κοσμογονικό σεισμό που θα χωρίσει τη χερσόνησό τους, την Παλική, από την υπόλοιπη Κεφαλλονιά, θα την ξανακάνει αυτόνομο νησί, οπότε θα επιβεβαιωθούν οι θεωρίες ότι αυτή ήταν η ομηρική Ιθάκη.
Αν μάλιστα μετά τον σεισμό ξαναρχίσει να ταλαντεύεται η περίφημη Κουνόπετρα, ο μεγάλος βράχος στο νοτιότατο άκρο της που ακολουθούσε τη θάλασσα στον κυματισμό της πριν τον ακινητοποιήσει ο καταστροφικός σεισμός του 1953, η Παλική θα έχει βγει κερδισμένη από τούτη εδώ την αναταραχή.
  • Καλά είμαι εδώ, τον αθηναϊκό εαυτό μου λυπάμαι: Παρασκευή είναι και διαβάζω στο «Βήμα» ότι υπάρχει κυκλοφοριακό χάος στο Κέντρο. Εκλεισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πανεπιστημίου για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, έκλεισαν και τη Σταδίου κάποιοι μαθητές, άγνωστο για ποιον λόγο, πάπαλα η Αθήνα. Αμοιρη πόλη – ασελγούν συνεχώς πάνω σου βασιβουζούκοι πολιτικοί και συνδικαλιστές, κατάντησες φτηνό πεδίο βολής, να ασκούνται πάνω του βρίζοντας ξένοι φαντάροι.
Καλά είμαι εδώ – με τους σεισμούς έχω μεγαλώσει, τους ξέρω καλά όσο και τις βροχές. Και αν το σπίτι δεν κινδυνεύει, υπάρχει τίποτα καλύτερο από τους σεισμούς; Να αλλάζει εκτός σου ο ρυθμός του κόσμου, να κυματίζουν οι τοίχοι και το χώμα, να καταλαβαίνεις πόσο ασταθής είναι ο κόσμος μας;
Περιμένοντας τις εκλογές


  • Τόσο ασταθής ώστε έληξε το ειδύλλιο Κουβέλη – Λοβέρδου, ενδιαφέρεται για την «ελληνική Ελιά» ο τελευταίος και άφησε καλαμιά στον άνεμο τη ΔΗΜΑΡ. Το πρόβλημα είναι ότι για τις ελιές ενδιαφέρεται και ο δάκος, το μικρό έντομο που καταστρέφει τον καρπό.
  • Πολλά διαβάζω για τους «58», τη Δημοκρατική Προδευτική Παράταξη και το τι θα κάνει στις ευρωεκλογές, ημερολόγιό μου. Αναρωτιέμαι όμως: Με τόσες δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους σε όλη τη χώρα για τις χιλιάδες θέσεις δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών αρχόντων, ποιος θα νοιάζεται για τις ευρωεκλογές;
Η πραγματική πολιτική συζήτηση για την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, όταν τα αποτελέσματά τους θα μας έχουν κάνει όλους σοφότερους. Ας εκλέξουμε καλούς δημάρχους, νομάρχες (ή όπως αλλιώς τους έχουν βαφτίσει τώρα) και περιφερειάρχες, και βλέπουμε για νέα κόμματα μετά.
Γιατί αν κυριαρχήσουν διάφοροι ψεκασμένοι και κρυφοψεκασμένοι όπως αυτός ο Θόδωρος Καρυπίδης που ήταν ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τι σημασία θα έχει τι κόμματα θα φτιάξουμε μετά;
Αλλά πρέπει να σημειώσω με αυτή την ευκαιρία πως πολύ μου αρέσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: υπερψηφίζει η Κεντρική Επιτροπή τη λίστα με τον Καρυπίδη και μετά τον καταργεί η Πολιτική Γραμματεία, παρά και την αντίθετη άποψη της περιφερειακής επιτροπής του κόμματος που 9-3 τον ήθελε. Δεν αρκούσε να μας πουν «του Αλέξη είναι το κόμμα, ό,τι θέλει κάνει», αντί να μας ταλαιπωρούν και να ταλαιπωρούνται με επιδείξεις δημοκρατικότητας;
  • Το ζήτημα βέβαια είναι να αντέξουμε ως τις εκλογές – δεν κινδυνεύουμε από σεισμούς, από την αχρηματία κινδυνεύουμε, ημερολόγιό μου. Γιατί οι σεισμοί έρχονται και παρέρχονται, αλλά το χρήμα δεν έχει ξαναγυρίσει, τέσσερα χρόνια τώρα, και δεν θα το φέρουν πίσω οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάτι πρέπει να κάνουμε με την Ιζαμπώ.

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Η μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Post Bank αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε ο Μπρεχτ όταν έγραφε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ληστεία από το άνοιγμα μιας νέας τράπεζας».
Ισαβέλλα, Καλαμάτα
***
Πληροφορηθείς ότι η Πορτογαλία βγάζει στο σφυρί 85 πίνακες του Μιρό για να καλύψει μέρος της τρύπας στα δημοσιονομικά της, προτείνω: ο υπουργός Πολιτισμού να συμφωνήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, να δημοπρατηθεί μέσω του οίκου Christie’s τμήμα αρχαίου αγάλματος του χρυσού αιώνος. Συγκεκριμένα, ο δεξιός όρχις του νεφεληγερέτη Δία.
ο εκ Ξάνθης 8
***
Μυρίστηκαν ψητό (πλεόνασμα) και ορέγονται το ξεκοκάλισμά του: άμεσα, το βαθύ λαρύγγι (δικαστές, ένστολοι) του κράτους· μεσοπρόθεσμα, προσδοκώντας την εξουσία, το πλατύ στομάχι (κομματικοί – συνδικαλιστές και άλλοι) του ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά και τo enfant gâté της Μεταπολίτευσης, η αγροτιά.
Γ.Κ., @otenet.gr
***
Διάβασες ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας στέλνει τη Standard and Poor’s στα δικαστήρια, ζητώντας 234 δισ. γιατί δεν αξιολόγησε την πολιτιστική κληρονομιά τους; Το περίεργο είναι που δεν το πήραν χαμπάρι οι δικοί μας για να εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις. Εχουμε Παρθενώνα, αγάλματα, αρχαία Ολυμπία κ.τ.λ., οπότε στο εξής οι διεθνείς οίκοι πρέπει να μας αξιολογούν ΑΑΑ+.
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, @gmail.com
***
«Καρυπιδοθραύστης ο Αλέξης Τσίπρας» διαδίδουν οι θαυμαστές τους. Πράγματι εκεί στην Κουμουνδούρου η συμπεριφορά τους «σπάει καρύδια».
ΑΒΓ, Πάτρα
***
Εχουμε βέβαια σεισμολόγους, οικονομολόγους και δημοσιολόγους, αλλά αδυνατούν να μας διαβεβαιώσουν αντιστοίχως περί της περαιτέρω συμπεριφοράς ενός σεισμού υπό εξέλιξη, μιας οικονομίας υπό κρίση και ενός ΣΥΡΙΖΑ υπό αρχομανία.
Αβαδαίος, καλολόγος
***
«Ακέφαλο το ψηφοδέλτιο «58» – ΠαΣοΚ». Ας βρουν και μια «ασώματο κεφαλή» από κανένα τσίρκο και δέσαμε…
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk