Σε προβολή…

Προτάσεις για αλλαγές και για ζητήματα πολύ σημαντικά, είτε τα λένε διαρθρωτικά είτε όχι, είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιπαραθέσεις.

Σε προβολή… | tovima.gr
Προτάσεις για αλλαγές και για ζητήματα πολύ σημαντικά, είτε τα λένε διαρθρωτικά είτε όχι, είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιπαραθέσεις. Και τόσο οξύτερες είναι όταν απειλούν, είτε αντιλήψεις στην κυριολεξία «μαρμαρωμένες», είτε τερματίζουν προνόμια τα οποία, αν και από την αρχή άδικα ήταν, διήρκεσαν τόσο ώστε η κατάργησή τους να μοιάζει με αναίρεση ιερών και οσίων.
Σε περιόδους κρίσης όμως όλα αυτά όχι απλά φανερώνονται αλλά δείχνουν και το μέγεθος τόσο του μέχρι τότε αποκρυπτόμενου απαράδεκτου όσο και της ευθύνης μας, της πιο συλλογικής για την παράτασή τους. Και τότε, ίσως τότε (δηλαδή τώρα!), μια ευκαιρία δίνεται σε ορισμένες αντιλήψεις και ανάλογα προνόμια να εγκαταλειφθούν. Κάποιοι θα πονέσουν και ίσως πολύ, ενώ κάποιοι άλλοι θα επιχειρήσουν πάση θυσία να διατηρήσουν τα απολαμβανόμενα.
Ο μόνος ίσως τρόπος για να υποχωρήσουμε από τέτοιες επάλξεις – και από «στάσεις», από τις εξωτερικές δηλαδή παραστάσεις των εμμονών μας – είναι, ίσως, το αύριο σε προβολή να δούμε: όπου τότε, αν τίποτα στο σήμερα δεν διορθώσουμε, από τα βλέμματα του μέλλοντος η απαξία δεν θα λείπει.
Και επειδή η υστεροφημία – για όσους τουλάχιστον τη νοιάζονται – είναι κάτι που απολαμβάνεται μόνο εν ζωή, ας κάνουν κάτι για να τη διεκδικήσουν. Εν ζωή.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk