Με τις κλωτσιές!..

Οιαδήποτε κανονική κυβέρνηση θα είχε ήδη διώξει με τις κλωτσιές το λεγόμενο «οικονομικό επιτελείο» ή τουλάχιστον όσους έχουν εμπλακεί άμεσα σε αυτό που ονομάζεται φορολογική πολιτική.

Οιαδήποτε κανονική κυβέρνηση θα είχε ήδη διώξει με τις κλωτσιές το λεγόμενο «οικονομικό επιτελείο» ή τουλάχιστον όσους έχουν εμπλακεί άμεσα σε αυτό που ονομάζεται φορολογική πολιτική.
Και θα το είχε κάνει για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αυτοσυντήρησης.
Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι η φορολογία αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή που αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό αποσταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας.
Για τρεις λόγους.

Πρώτον,
για το ύψος των φόρων που καθιστούν τη χώρα μας «Πρωταθλήτρια Ευρώπης».
Δεν υπάρχει ούτε μία κατηγορία φορολόγησης (εισόδημα φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα…) στην οποία οι συντελεστές φορολόγησης στην Ελλάδα να μη βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το ερώτημα αν ο μέσος Ελληνας υπερφορολογείται κινείται πλέον στα όρια της χυδαίας κοροϊδίας ή του απροκάλυπτου κυνισμού.

Δεύτερον,
για τη χαοτική ασάφεια των φορολογικών διατάξεων που τροφοδοτεί μια διαρκή κοινωνική ανασφάλεια.
Κάθε ημέρα αντικρουόμενες διατάξεις και αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι για αδιανόητα πρόστιμα, παράλογες ρυθμίσεις ή απλώς κουτοπόνηρα εισπρακτικά τερτίπια συντηρούν μια αναταραχή όχι μόνο πρωτοφανή αλλά και διαλυτική.
Κανείς και ποτέ δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει, τι δεν ισχύει και τι μπορεί να του συμβεί.
Είναι εντελώς αστείο λοιπόν να καλείται εκ των υστέρων το Μέγαρο Μαξίμου να επιληφθεί διορθωτικών κινήσεων στις ασυνάρτητες επινοήσεις ενός οικονομικού επιτελείου που κινείται με λογική Μαρίας Αντουανέτας.

Τρίτον,
επειδή η σημερινή φορολογική πολιτική αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην ανάκαμψη που προσδοκά η κοινωνία.
Μια ανάκαμψη την οποία η κυβέρνηση έχει ανακηρύξει σε απόλυτη προτεραιότητα και στην οποία έχει ποντάρει την ίδια την πολιτική της ύπαρξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φορολόγηση επιβαρύνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, υπονομεύοντας με τον πιο σαφή τρόπο την επιδίωξη να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη της ύφεσης.
Και είναι πραγματικά απορίας άξιον ποιος οικονομικός εγκέφαλος υπολογίζει ότι μπορεί ποτέ μια χώρα να βγει από την ύφεση με μια όλο και πιο υφεσιακή πολιτική!
Με άλλα λόγια, η ριζική ανατροπή της φορολογικής πολιτικής (μαζί με την αλλαγή όσων την επεξεργάζονται…) αποτελεί σήμερα προϋπόθεση κοινωνικής σταθερότητας, οικονομικής ανάκαμψης και επιβίωσης της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο αντίλογος «τι να κάνουμε; Η χώρα χρειάζεται φορολογικά έσοδα!» δεν είναι μόνο κοινωνικά προκλητικός. Είναι πλέον και πολιτικά ανεπαρκής.
Διότι ο φαύλος κύκλος μιας χώρας που βυθίζεται στην ύφεση αλλά αυξάνει τους φόρους για να καλύψει τις απώλειες φορολογικών εσόδων που προκαλεί η ύφεση υπονομεύει ανοικτά και την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε πολιτικό επίπεδο άλλωστε η ανάγκη άμεσης αλλαγής της φορολογικής πολιτικής προκύπτει και από δύο πρόσθετους λόγους.

Εναν ιδεολογικό.
Το μέτωπο της φορολόγησης είναι παραδοσιακά το βασικό ανάχωμα του αστικού συστήματος (κεντροδεξιού ή/και κεντροαριστερού) απέναντι σε μια Αριστερά που ιδεολογικά ταυτίζεται με τους υψηλούς φόρους.
Αν όμως σε γονατίζει ήδη φορολογικά ο Στουρνάρας γιατί να φοβηθείς μήπως σε γονατίσει αύριο ο Λαφαζάνης;

Εναν εκλογικό.
Κακά τα ψέματα, το βασικό και ίσως τελευταίο στήριγμα του αστικού δημοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη είναι η μεσαία τάξη.
Αλλά η πολιτική υπερφορολόγησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση αυτήν ακριβώς τη μεσαία τάξη στοχοποιεί και συμπιέζει. Να δούμε λοιπόν ποιους θα βρουν στην κάλπη τα κόμματα της συμπολίτευσης!..
Οι πληροφορίες λένε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «μετράει ημέρες». Και ότι απλώς προέχει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.
Καμία αντίρρηση. Αρκεί βεβαίως την αλλαγή προσώπων να ακολουθήσει και μια ουσιαστική αλλαγή φορολογικής πολιτικής.
Και αρκεί επίσης να μη «μετράει ημέρες» και η κυβέρνηση!..

Αρχίζουν περιπολίες…
Είναι ευχής έργον ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Γ. Σακελλαρίδης έλυσε το πρόβλημα της παράλυσης του εμπορικού κέντρου από τις συνεχείς διαδηλώσεις προτού ακόμη εκλεγεί.

Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ,
είπε, δεν θα υπάρχουν λόγοι διαμαρτυρίας, άρα δεν θα γίνονται και διαδηλώσεις!
Για αυτό και θεωρώ εντελώς υπερβολική την κριτική που δέχτηκε επειδή δήλωσε επίσης ότι «η υπερβολική παρουσία αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας μάς ενοχλεί όλους!».
Είναι περισσότερο από προφανές ότι όταν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν λόγοι αστυνόμευσης, ενδεχομένως ούτε καν Αστυνομίας.
Θα αρχίσουν περιπολίες η Ζωή με τον Βούτση!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk