Κι όμως, έρχονται καλύτερες μέρες!

Είναι ίσως πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από το τούνελ της ύφεσης, αλλά υπάρχουν πλέον αρκετοί πρόδρομοι δείκτες που συνηγορούν με την εκτίμηση αυτή.

Κι όμως, έρχονται καλύτερες μέρες! | tovima.gr
Είναι ίσως πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από το τούνελ της ύφεσης, αλλά υπάρχουν πλέον αρκετοί πρόδρομοι δείκτες που συνηγορούν με την εκτίμηση αυτή.
Σειρά στοιχείων και οικονομικών εξελίξεων δείχνει ότι μάλλον «πιάσαμε πάτο» που λέει κι ο λαός και ότι πλέον η οικονομία αρχίζει να αντιδρά.
Κοινή είναι η πεποίθηση άλλωστε ότι η κρίση, πέρα από τις βαρύτατες συνέπειές της, διαμόρφωσε ένα εντελώς νέο οικονομικό περιβάλλον.
Η οικονομία είναι πια πολύ διαφορετική από το 2009. Το Μνημόνιο επέδρασε βαθιά πάνω της, άλλαξε δομές και λειτουργίες της, επέβαλε εν τέλει τους όρους άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αγορά εργασίας είναι πλέον κινητική, οι πολλοί περιορισμοί έχουν αρθεί, η προσφορά εργασίας πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να συρρικνωθούν σωρευτικά στην πενταετία 20% με 25%.
Πολύ μεγαλύτερη ήταν η πτώση των ακινήτων και των ενοικίων, βεβαίως, το κόστος της επαγγελματικής και επιχειρηματικής στέγης δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την έναρξη ή την επέκταση δραστηριοτήτων.
Ακόμη, απελευθερώθηκε η αγορά των μεταφορών, συνολικά οι τιμές των υπηρεσιών εκλογικεύθηκαν και γενικότερα η παραγωγή, η διάθεση και διανομή αγαθών κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που επέζησαν νοικοκυρεύτηκαν, ήλεγξαν τις ζώνες υπερβάλλοντος κόστους, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, έγιναν πιο εξωστρεφείς, βελτίωσαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, εκμεταλλεύθηκαν νέο υπερεξειδικευμένο προσωπικό, χρησιμοποιούν ευρύτατα τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και δρουν πολύ διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν.
Ετσι, βάσει των παραπάνω, πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα των δημοσίων οικονομικών που επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, εντυπωσιακό είναι και το πλεόνασμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών που έφθασε το 2013 στο 1,1% του ΑΕΠ από έλλειμμα 10,5% του ΑΕΠ το 2009. Ακόμη, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των λιανικών πωλήσεων, όταν στο αμέσως προηγούμενο είχε καταγραφεί μείωση της τάξης του 9,3%. Εχει δε εξαιρετική σημασία ότι η τάση αυτή ανόδου των λιανικών πωλήσεων διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο. Ακόμη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συγκράτηση της ύφεσης στο 3,7% του 2013, όταν η τρόικα και οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ύφεση 4,2%. Ανάλογης αξίας είναι και η παρατηρηθείσα σημαντική αύξηση κατά 15,2% της κυκλοφορίας νέων ΙΧ στο τέλος του 2013 και τον πρώτο μήνα του 2014. Οπως και η αύξηση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στα τέλη του 2013. Βάσει αυτών δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της Alpha Bank ότι η ανάπτυξη το 2014 θα προσεγγίσει το 1%. Δηλαδή, σχεδόν διπλάσια απ’ αυτήν που προβλέπουν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα.
Το κρίσιμο είναι ότι όλα τα παραπάνω εμφανίσθηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο η πιστωτική επέκταση μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,9% και οι δημόσιες επενδύσεις παρέμειναν παγωμένες. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία αντέδρασε στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις.
Πράγμα που σημαίνει ότι παρά τη φθορά και τα πολλά βάρη παραμένει ενεργητική, είναι ζωντανή, καταφέρνει ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης κρίσης να κινητοποιεί πόρους, δυνάμεις και να αναδεικνύει κρυμμένες δυνατότητες.
Το ακριβέστερο είναι ότι ο ελληνικός λαός διατηρεί μαχητική και αγωνιστική διάθεση, δεν κάμπτεται από τις συμφορές της κρίσης, τις υπερνικά και βρίσκει τρόπους να δράσει και να αντιδράσει, ξεπερνώντας κόμματα, ηγεσίες και προπάντων ιδεοληψίες. Και είναι ίσως αυτό το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της τρέχουσας περιόδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk