Η λύση για το χρέος

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο με την πρόβλεψη να συζητηθεί και να εγκριθεί πιθανόν και τον Απρίλιο.

Η λύση για το χρέος | tovima.gr
Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο με την πρόβλεψη να συζητηθεί και να εγκριθεί πιθανόν και τον Απρίλιο. Η ρύθμιση θα προβλέπει εξόφληση σε 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 50%, με συνέπεια να μειωθεί η ετήσια υποχρέωση, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, σε 3,5 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση αυτή θα απογοητεύσει κόμματα, πολιτικούς αλλά και τηλεοπτικούς οικονομολόγους που υποστήριζαν τη διαγραφή του χρέους ή την άρνηση εξόφλησής του από το κράτος.
Προφανώς δεν αγνοούσαν ότι μετά το «κούρεμα» το 2012 κατά 130 δισ. ευρώ το σημερινό χρέος προέρχεται από δάνεια των κρατών-μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Για το «κούρεμα» αυτού του χρέους πρέπει να συμφωνήσουν τα κοινοβούλια των εταίρων μας, ακόμη και των κρατών που ήσαν θύματα της κρίσης. Και για το ΔΝΤ να συμφωνήσουν τα κράτη-χρηματοδότες του.
Αυτή η λύση είναι ανέφικτη. Παράδειγμα: Αν επρόκειτο για την Πορτογαλία και η Ελλάδα είχε συνεισφέρει στον δανεισμό της, τα κόμματα θα συμφωνούσαν στη διαγραφή ή και στο «κούρεμα» του χρέους; Δεν νομίζω ότι θα είναι θετική η απάντηση.
Πρώτη φορά ετέθη θέμα διαγραφής δημοσίου χρέους για τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, των οποίων είχε ανασταλεί η εξόφληση και κηρύχθηκε η πρώτη χρεοκοπία.
Μετά τη συγκρότηση του κράτους ετέθη το ερώτημα αν τα δάνεια που είχαν συναφθεί από επαναστατική κυβέρνηση, μη αναγνωρισμένη από ξένα κράτη, υποχρεώνουν και το κράτος που συγκροτήθηκε χρόνια αργότερα. Επρόκειτο για νομικό ερώτημα το οποίο θα μπορούσε να προβληθεί στους, ιδιώτες τότε, δανειστές και να υποστηριχθεί με νομικά επιχειρήματα.
Τελικά εγκαταλείφθηκε αυτή η λύση και άρχισαν διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους και παράταση της εξόφλησής του, όπως είχε αποφασισθεί και στη Δ’ Εθνοσυνέλευση, το 1829, η οποία είχε αποδεχθεί την υποχρέωση εξόφλησης των δανείων του 1824 και του 1825.
Η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη «διανομή της εθνικής γης, συμβιβαζομένου με το εθνικόν συμφέρον και την εξασφάλισιν όλων των εξωτερικών και εσωτερικών χρεών». Προσφέρθηκε τότε για εγγύηση μέρος των εθνικών κτημάτων της Γαστούνης.
Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 50 χρόνια! Εκλεισαν το 1880. Η συμφωνία προέβλεπε εξόφληση σε 30 χρόνια με επιτόκιο 5% και δέσμευση των εισπράξεων του χαρτοσήμου και του Τελωνείου Κεφαλλονιάς!
Την ημέρα που ο νεοεκλεγείς βασιλιάς Γεώργιος – διαδέχθηκε τον Οθωνα – αναχωρούσε από το Λονδίνο, 2/14 Οκτωβρίου 1863, οι άγγλοι κάτοχοι ομολογιών των δανείων της Ανεξαρτησίας του έστειλαν το μήνυμα: «Ελπίζομεν η Ελλάς να εννοήσει ότι η πίστις είναι η ζωή των Εθνών».
Ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης (Ιστορία των εθνικών δανείων), με το σκεπτικό ότι η μονομερής διαγραφή του δημοσίου χρέους θα απέκλειε στο μέλλον τη δυνατότητα δανεισμού από το κράτος και αναφερόμενος στη διευθέτηση των δανείων της Ανεξαρτησίας, τονίζει: «Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα ότι ουδέποτε εξεμεταλλεύθη τας επί του ζητήματος αμφιβολίας διά ν’ αποκλείση τους δανειστάς αυτής» (περισσότερα: Γ. Ρωμαίος Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών, εκδόσεις Πατάκη).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk