Θ. Αμπατζόγλου: Xιλιάδες ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας

Τα πρώτα «θετικά σημάδια» για την ανακοπή της ξέφρενης ανοδικής πορείας της ανεργίας είναι πλέον ορατά, ενώ το «επόμενο στοίχημα» για την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ είναι η έναρξη της μείωσής της.

Τα πρώτα «θετικά σημάδια» για την ανακοπή της ξέφρενης ανοδικής πορείας της ανεργίας είναι πλέον ορατά, ενώ το «επόμενο στοίχημα» για την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ είναι η έναρξη της μείωσής της.

Ο διοικητής του Οργανισμού κ. Θ. Αμπατζόγλου δηλώνει αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση του προβλήματος και έτοιμος να συμβάλει, μέσω των προγραμμάτων τα οποία εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, στην ανακούφιση χιλιάδων ανέργων συμπολιτών μας.
Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει το κύριο βάρος εφαρμογής των προγραμμάτων. Πόσο έτοιμος είναι ο Οργανισμός;
«Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο δράσεων για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της κοινωνίας, της ανεργίας, μέσα από τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ μέσω της εφαρμογής του τελευταίου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα -μιας ιδιαίτερα σύνθετης ως προς την εφαρμογή και υλοποίηση της δράσης – απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας και αυτό το δύσκολο έργο, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες. Εκτιμώ ότι και αυτή τη φορά, σε μια σειρά σημαντικών δράσεων τις οποίες καλούμαστε να υλοποιήσουμε για να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα πετύχει».

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων είναι επαρκής;
«Η χρηματοδότηση του πακέτου των προγραμμάτων για τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης (από τις οποίες 240.000 θα αφορούν τους νέους ηλικιακά ανέργους, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δράσης youth guarantee) είναι απολύτως επαρκής και εξασφαλισμένη. Οι δράσεις στηρίζονται σε κονδύλια του ΕΣΠΑ της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Οι τρεις πυλώνες βασίζονται τόσο στα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-13 όσο και στα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Συνολικά θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για δράσεις υπέρ των νέων ηλικιακά ανέργων και την προώθηση ενός ακόμη προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα με ευκαιρίες απασχόλησης πέντε και έξι μηνών, στον τρίτο πυλώνα. Σύντομα θα έχουν υπάρξει οι απαραίτητες αποφάσεις οριστικής διαμόρφωσης τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και για το πακέτο youth guarantee και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία προώθησης των προγραμμάτων».

Ποιες παρεμβάσεις ενδείκνυνται έτσι ώστε να αποδειχθούν αποτελεσματικότερες στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης;
«Η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας και από την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εκτιμώ ότι το 2013 είχαμε κάποια πρώτα θετικά σημάδια έπειτα από μια πενταετία διαρκούς ύφεσης. Πιστεύω ότι μέσα στο 2014 οι θετικές ενδείξεις θα ενταθούν, θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και φυσικά θα αρχίσουν να έχουν απτό αντίκρισμα στην κοινωνία και ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Από την πλευρά μας βασιζόμενοι πάνω στο τρίγωνο «δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης» θα δημιουργήσουμε δράσεις στοχευμένου χαρακτήρα δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε κλάδους οι οποίοι έχουν την απαραίτητη δυναμική».
Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι θα συμβάλει η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στη μείωση της ανεργίας;
«Η αλήθεια είναι ότι τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έπειτα από ανοδική πορεία 60 μηνών η ανεργία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Να το πούμε απλά, «πάτησε φρένο». Σταμάτησε να αυξάνεται με τους ξέφρενους ρυθμούς των αμέσως προηγούμενων ετών και σταθεροποιήθηκε δείχνοντας μια οριακή τάση μείωσης. Στόχος μας είναι να θέσουμε το πρόβλημα σε «καθοδικό κανάλι». Εκτιμούμε ότι φέτος η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Θα καταφέρουμε αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε αδύνατο: να μειώσουμε τα ποσοστά ανεργίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk