Στα «μαλακά» έπεσαν οι αγρότες

Χωρίς βιβλία θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2014 οι αγρότες καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω και να δεχθεί αρκετά από τα αιτήματά τους.

Χωρίς βιβλία θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2014 οι αγρότες καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω και να δεχθεί αρκετά από τα αιτήματά τους. Οι τελευταίοι ωστόσο διαμαρτύρονται ότι εξακολουθούν να φορολογούνται άδικα και να εμπλέκονται σε σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Μάλιστα οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ώσπου το υπουργείο Οικονομικών να δεχθεί όλα τα αιτήματά τους.

Πάντως ο φόρος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν τα εφετινά εισοδήματα των αγροτών δεν αλλάζει αφού έχει θεσμοθετηθεί συντελεστής 13%.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρα – διευκολύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα ή μη αγρότες.
Τα μέτρα


  • Δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία οι αγρότες. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.
  • Τιμολόγια, αποδείξεις ή άλλα παραστατικά υποχρεούνται να εκδίδουν οι αγρότες για τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων εφόσον το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2013, είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ από άμεσες ενισχύσεις – επιδοτήσεις.
  • Οσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα ως 15.000 ευρώ θα λαμβάνουν δελτίο αγοράς κατά την πώληση των εμπορευμάτων. Επί του ετήσιου ακαθάριστου ποσού θα λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ 6%.
  • Οι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τα πέντε πρώτα χρόνια υπαγωγής τους στο νέο σύστημα.
  • Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι αγρότες θέλουν τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
  • Ολοι οι αγρότες θα έχουν την υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ στο τέλος του έτους. Οσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα ως 15.000 ευρώ θα πρέπει να αναγράφουν στη συγκεκριμένη δήλωση μόνο τον ετήσιο τζίρο τους προκειμένου να υπολογίζεται επ’ αυτού η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.
  • Οσοι αγρότες έχουν τζίρο 15.000 ευρώ και άνω θα πρέπει να καταχωρίζουν στην ετήσια δήλωση ΦΠΑ τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδά τους. Αν η διαφορά μεταξύ ετησίων εσόδων και ετησίων δαπανών είναι θετική, η δήλωση ΦΠΑ θα είναι χρεωστική, οπότε θα υποχρεούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή. Αν η διαφορά εσόδων – δαπανών είναι αρνητική, η δήλωση θα είναι πιστωτική, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή.
Συγκεντρωτικές


  • Υποχρεωτική είναι η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από τον τζίρο που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στο έτος. Οι καταστάσεις για τα έξοδά τους θα υποβάλλονται μία φορά στο τέλος του έτους αντί ανά τρίμηνο ή μήνα που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών (για τα έσοδα, δηλαδή) θα πρέπει πάντως να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα, εφόσον τον προηγούμενο μήνα έχουν πραγματοποιήσει εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
  • Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).
  • Οι αγρότες που εντάσσονται από εφέτος στο νέο καθεστώς θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) όχι 55%, όπως είναι για τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά το μισό, δηλαδή 27,5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk