«Πράσινο φως» για νέες τουριστικές επενδύσεις

Το «πράσινο φως» σε τέσσερις τουριστικές επενδύσεις θα δώσουν μέσα στον Φεβρουάριο οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη.

Το «πράσινο φως» σε τέσσερις τουριστικές επενδύσεις θα δώσουν μέσα στον Φεβρουάριο οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη. Επενδυτικές προτάσεις στην Τζια, στη Μήλο, στην Ιο και στη Μεσσηνία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη.

Στο 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι φθάνουν 13 επενδύσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης από τα τέλη του 2012. Πάνω από 60 φάκελοι έχουν κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ), η οποία λειτουργεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και αναμένεται με σχετική ΚΥΑ να περάσει στο υπουργείο Τουρισμού. Σε μεταγενέστερο στάδιο εκτιμάται ότι οι επενδύσεις αυτές θα επεκταθούν, επιφέροντας άλλο 1 δισ. ευρώ, με βάση τα σχέδια που έχουν κατατεθεί, καθώς η υλοποίηση θα γίνει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο.
Προστασία


Με βάση τους φακέλους που έχουν υποβληθεί διαπιστώνεται ενδιαφέρον για περιοχές που δεν είχαν αναπτυχθεί τουριστικά στη χώρα αλλά και για ακατοίκητα νησιά (Ιόνιο). Στα τελευταία επιτρέπεται μόνο η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα, αν και σε κάθε περίπτωση τα ειδικά καθεστώτα προστασίας υπερισχύουν.

«Στον τουρισμό υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο για μεγάλες επενδύσεις αλλά και για μικρές παρεμβάσεις»
σημειώνει ο κ. Πυργιώτης. «Στο νέο σχέδιο νόμου εξετάζουμε σε περιορισμένες εκτάσεις τη δημιουργία ειδικών προϊόντων πολύ υψηλού επιπέδου» προσθέτει. Πρόκειται για νέα προϊόντα με μικρές αρτιότητες και ειδικές προδιαγραφές ιδιαίτερου χαρακτήρα, για μικρές μονάδες με έμφαση στην ποιότητα που προσανατολίζονται σε ορεινούς όγκους και νησιά.
Ενοποιήσεις


Σε ό,τι αφορά τις υπερανεπτυγμένες (κορεσμένες) και φθίνουσες περιοχές, στο νέο νομοσχέδιο δίνονται δυνατότητες για λειτουργική ενοποίηση μικρών μονάδων και επέκταση υποδομής για την αναβάθμιση κατηγορίας.
Ειδικότερα σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνονται τρία πιλοτικά προγράμματα για ανάπλαση περιοχών στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, με κίνητρα όπως πολεοδομικά για απόσυρση ξενοδοχείων, για αλλαγή χρήσης υποδομής, για επανένταξη στην αγορά κτλ. Ως τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για το clustering μικρότερων μονάδων και επέκταση της υποδομής για αναβάθμιση με στόχο να αναζητηθεί χρηματοδότηση από εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Παράλληλα «υφιστάμενες υποδομές που είναι μικρής κατηγορίας θα μπορούν να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό μέγεθος και να επενδύσουν από κοινού». Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ εξετάζεται σε μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου η δυνατότητα να γίνουν εγκαταστάσεις τουριστικές, εκτός της διαμονής, π.χ. spa, κοντά στην υφιστάμενη υποδομή.

Οι απώλειες


«Ολα όσα έχουν γίνει είναι πράγματα που εξυγιαίνουν την αξιοποίηση της γης» υποστηρίζει ο κ. Πυργιώτης αναφερόμενος στις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού.

«Βασικό ζητούμενο όμως είναι η χωροταξική μεταρρύθμιση. Αυτό που μας ενδιαφέρει στο Χωροταξικό είναι να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία αναθεωρήσεων υφιστάμενων σχεδίων. Να μπορεί ένα τοπικό σχέδιο να γίνει πιο γρήγορα, πιο φθηνά και με μεγαλύτερη επάρκεια»
σχολιάζει, εστιάζοντας στην προσέγγιση της «άμεσης αντιμετώπισης». Την ίδια ώρα επισημαίνει τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αντικρουόμενες εγκύκλιοι και ερμηνείες με το Ειδικό Πλαίσιο, ενώ φέρνει το παράδειγμα της Σάμου, όπου «η ζώνη οικιστικού ελέγχου δεν επιτρέπει να γίνει τουριστική επένδυση στο νησί». «Το μεγάλο πρόβλημα είναι στην ανταγωνιστικότητα» συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας, επικαλούμενος πρόσφατη ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τα σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης της γης σε σχέση με τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, στα 8 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα δυνητικά έσοδα που χάνονται λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών και των δομικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν την αξιοποίηση της ελληνικής γης από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους ως σήμερα. Παρότι ο δείκτης ελκυστικότητας γης για την Ελλάδα είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ένα δαιδαλώδες ρυθμιστικό πλαίσιο αξιοποίησης της γης αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την επενδυτική δραστηριότητα. Οι αλληλεπικαλυπτόμενοι νόμοι χωροταξικού σχεδιασμού και το χαοτικό νομικό πλαίσιο διαχείρισης γης οδηγούν σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες και συνεπώς καθυστερούν σημαντικά – αν δεν αναστέλλουν μόνιμα – σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Η βαθμολογία


Ενδεικτικά ο δείκτης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δίνει βαθμολογία μόλις 40/100 στην Ελλάδα έναντι 74/100 κατά μέσον όρο για τις ευρωπαϊκές χώρες (πηγή Heritage Foundation). Οπως τονίζεται και στη μελέτη, η ολοκλήρωση ενός αξιόπιστου και πλήρους Κτηματολογίου πρέπει να επιταχυνθεί και απαιτεί σε πρώτη φάση την αποσαφήνιση των ορίων των ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων και σε δεύτερο στάδιο τον προσδιορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. Από την άλλη, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν προωθηθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος (π.χ., fast track), οι κινήσεις αυτές απλώς προσπαθούν να παρακάμψουν τα δομικά εμπόδια χωρίς να επιλύουν τον πυρήνα του προβλήματος.
9 ακόμη σχέδια σε εξέλιξη
  • Πέρα από τις τέσσερις επενδύσεις που πρόκειται να αδειοδοτηθούν τον Φεβρουάριο, σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας από την ΕΥΠΑΤΕ είναι και οι ακόλουθες επενδύσεις:
  • ΠOTA «Atalanti Hills» στον Δήμο Λοκρών της ΠΕ Φθιώτιδος, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ στις Διευθύνσεις Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
  • Εγκριση καταλληλότητας γηπέδου και αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση «ξενοδοχείου κλασικού τύπου 4 αστέρων» στη Νάξο (μετατροπή σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα).
  • Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών στη θέση Ροδιά Δήμου Αιγιαλείας, ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.
  • Μετατροπή ξενοδοχείου 5 αστέρων σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην εκτός σχεδίου περιοχή Μπενιτσών Δημοτικού Διαμερίσματος Αχιλλείων Δ. Κέρκυρας.
  • Μετατροπή ξενοδοχείου κλασικού τύπου κατηγορίας 5 αστέρων σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στη θέση Καλλιθέα Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
  • Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και συνοδά έργα στη θέση Νήες του Δήμου Αλμυρού Νομού Μαγνησίας.
  • Τροποποίηση αρχιτεκτονικής μελέτης δυναμικότητας 302 κλινών στο Amanzoe (5 αστέρων) στον Νομό Αργολίδας.
  • Επέκταση καταλληλότητας γηπέδου και αρχιτεκτονικής μελέτης, συνολικής δυναμικότητας 795 κλινών, στο ξενοδοχείο «Occidental», 5 αστέρων, στην Κω.
  • Εγκριση καταλληλότητας γηπέδου και αρχιτεκτονικής μελέτης, δυναμικότητας 348 κλινών, στο ξενοδοχείο «Riala ΑΕ», 5 αστέρων, στη Θάσο.

Σύντομα οι αδειοδοτήσεις σε Τζια, Μήλο, Ιο και Μεσσηνία
Στις αδειοδοτήσεις ο συντελεστής δόμησης είναι κάτω από 0,05 καθώς γενικός κανόνας είναι να είναι πολύ χαμηλότερος του 0,2 που ισχύει για τις μεγάλες μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθούν ΚΥΑ για έγκριση δημιουργίας σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Τζια, έπειτα από τροποποίηση της επένδυσης της Dolphin Capital Investors. Πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στη θέση Βρόσκοπος με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού 24 ΑΕ, σε έκταση 645 στρεμμάτων, με επιφάνεια ανάπτυξης 195 στρεμμάτων. Η συνολική δυναμικότητα είναι 330 κλίνες και περιλαμβάνει κεντρικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, δυναμικότητας 100 ατόμων, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – χώρο εκθεμάτων, δραστηριότητες καταδυτικού τουρισμού, εγκατάσταση τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και μονάδα αφαλάτωσης. Το ύψος της επένδυσης είναι 60 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 250 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.
Στη Μήλο πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα σε έκταση 455 στρεμμάτων, δυναμικότητας 216 κλινών, ιδιοκτησία της Axsite Αγροτικής Τουριστικής ΑΕ. Η επένδυση είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας.
Στη Μεσσηνία η αδειοδότηση αφορά την επένδυση της ΤΕΜΕΣ ΑΕ («Costa Navarino») με την τροποποίηση οριοθέτησης της ΠΟΤΑ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στα υφιστάμενα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Στην Ιο πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα σε έκταση 270 στρεμμάτων, δυναμικότητας 260 κλινών, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και spa. Η επένδυση 50 εκατ. ευρώ περίπου είναι της 105 Ανώνυμης Τουριστικής & Τεχνικής Εταιρείας ΕΚΜ Ακινήτων, με προοπτική να δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και 100 θέσεις στη φάση λειτουργίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk