Η βοήθεια, στους σεισμόπληκτους

Οι σεισμοί που έπληξαν την Κεφαλλονιά, εκτός τους κατοίκους οι οποίοι εδώ και δεκαπέντε ημέρες δοκιμάζονται από τον εγκέλαδο και την κακοκαιρία, έβαλαν και σε μεγάλη δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό.

Η βοήθεια, στους σεισμόπληκτους | tovima.gr

Οι σεισμοί που έπληξαν την Κεφαλλονιά, εκτός τους κατοίκους οι οποίοι εδώ και δεκαπέντε ημέρες δοκιμάζονται από τον εγκέλαδο και την κακοκαιρία, έβαλαν και σε μεγάλη δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό.

Και μπορεί τα κτίρια να συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά και να μην γκρεμίστηκαν εγκλωβίζοντας στα χαλάσματα τους ενοίκους τους με αποτέλεσμα ευτυχώς να μην έχουμε θύματα, τραυματίστηκαν όμως τόσο ώστε να μην μπορούν να κατοικηθούν αν δεν δοθεί η άδεια από τους μηχανικούς του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν.

Στον κρατικό μηχανισμό όμως παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κληθεί ο στρατός να καλύψει το έλλειμμα.

Οι κάτοικοι, με τραγικές μνήμες από τους προηγούμενους σεισμούς που είχαν πολλά θύματα, προσπαθούν να ξαναστήσουν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Η ελληνική Πολιτεία εξήγγειλε τις τελευταίες ημέρες πολλά μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων του πολύπαθου νησιού. Μέτρα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Ακριβώς εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Δυστυχώς και σε προηγούμενους καταστρεπτικούς σεισμούς, Κεφαλλονιά, Καλαμάτα, Αττική και αλλού, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις του ελληνικού κράτους ήταν πολλές αλλά δεν τηρήθηκαν.

Σε πολλές περιπτώσεις τα κοντέινερ είναι ακόμα και σήμερα, χρόνια μετά το συμβάν, σε χρήση, χωρίς οι υποσχέσεις, χαμένες στη γραφειοκρατία και στις καλένδες των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, να έχουν γίνει πράξη.

Αυτός είναι ο φόβος και αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όλα πρέπει να γίνουν με συνοπτικές αλλά ξεκάθαρες και οργανωμένες, χωρίς περιττές απαιτήσεις, διαδικασίες. Η βοήθεια σε χρήματα ή σε είδος πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και όχι σε επιτήδειους, όπως συμβαίνει συνήθως. Αν και οι πρώτες ενδείξεις, κυρίως για όσους πήγαν τις καμπίνες των πλοίων που κατέφτασαν στην Κεφαλλονιά δείχνουν το αντίθετο.

Η ελληνική οικονομία προσπαθεί να εξέλθει με επώδυνους, για τους πολίτες, τρόπους από την κρίση. Κάθε ευρώ που θα διατεθεί στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλλονιάς πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο και να πιάσει τόπο.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει καμία απολύτως παρέκκλιση από αυτό.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk