Η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στο Λος Αντζελες μετά την κινηματογραφική σχετίζεται με τη θεραπεία αλκοολικών και τοξικομανών καλλιτεχνών. Το Χόλιγουντ ασφυκτιά από κέντρα αποτοξίνωσης και αντίστοιχους συμβούλους θεραπείας που στόχο έχουν τη σωτηρία μουσικών, ηθοποιών, σκηνοθετών ή παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται στον πάτο του μπουκαλιού ή στη μύτη της βελόνας όπως ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν που πέθανε την περασμένη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Ο Χόφμαν, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν πολλά φακελάκια με ηρωίνη, είχε επίσης περάσει από κλινική αποτοξίνωσης, και μάλιστα πέρυσι. Ο ίδιος είχε πει ότι είχε ξεπεράσει εδώ και 20 χρόνια το πρόβλημά του με την ηρωίνη.
Την τελευταία δεκαπενταετία αρκετοί ηθοποιοί έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω χρήσης σκληρών ναρκωτικών. Ενα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτό του καναδού ηθοποιού Κόρεϊ Μοντέιθ που πέθανε πέρυσι από υπερβολική δόση ηρωίνης. Η Μπρίτανι Μέρφι ήταν μόλις 32 χρόνων όταν πέθανε το 2009 από πνευμονία ύστερα από χρήση πολλών ειδών ναρκωτικών, όπως και ο Μπραντ Ρένφρο το 2008 όταν είχε κλείσει τα 25. Ο αδελφός του Σον Πεν Κρις Πεν είχε ούτως ή άλλως καρδιακά προβλήματα, αλλά η χρήση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών επιδείνωσε την υγεία του, οπότε πέθανε το 2006.
Σοκ από τον Ρίβερ Φίνιξ


Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσημων ηθοποιών που πέθαναν πρόωρα από ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 ήταν του αδελφού του Χοάκιν Φίνιξ, Ρίβερ Φίνιξ. Τον Οκτώβριο του 1993 ο Ρίβερ, σε ηλικία μόλις 23 ετών, κατέρρευσε έξω από το κλαμπ The Viper Room του φίλου του Τζόνι Ντεπ. Ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και σόκαρε την υφήλιο.
Και το 1982 ένα σπουδαίο ταλέντο της κωμωδίας, ο Τζον Μπελούσι, στα 33 του, άφηνε την τελευταία πνοή του στο ξενοδοχείο Σατό Μαρμόν του Λος Αντζελες από υπερβολική δόση μείγματος ηρωίνης, κοκαΐνης και acid. Ή αλλιώς speedbal. Στον χώρο ήταν παρόντες ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος ανήκει στους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ που έχουν δώσει μάχη κατά του εθισμού τους στα ναρκωτικά και την έχουν κερδίσει.
Ο εθισμός αστέρων του κινηματογράφου στα ναρκωτικά και ο θάνατος κάποιων από ναρκωτικά δεν είναι βεβαίως υπόθεση των τελευταίων χρόνων. Από την εποχή του βωβού κινηματογράφου ακόμη υπήρξαν θάνατοι από τέτοιες αιτίες. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όπως του γερμανού κωμικού Μαξ Λίντερ, ο θάνατος αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

Το 1925 ο Λίντερ και η γυναίκα του πήραν μορφίνη και χάπια και εν συνεχεία έκοψαν τις φλέβες τους. Αυτοκτονία θεωρήθηκε και ο θάνατος του Τζορτζ Σάντερς το 1972, καθώς επίσης της πρωταγωνίστριας του «Με κομμένη την ανάσα» Τζιν Σίμπεργκ, η οποία πέθανε το 1979 από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Τα χάπια διέκοψαν τη ζωή της Τζούντι Γκάρλαντ το 1969, της Μέριλιν Μονρόε το 1962 και του Ερολ Φλιν το 1959.

Το μυστήριο του «Σκοτεινού ιππότη»


Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αιτία θανάτου. Τον Ιανουάριο του 2008, λίγους μήνες προτού κλείσει τα 29 του και ενώ είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα του «Σκοτεινού ιππότη», ο Χιθ Λέτζερ άφηνε την τελευταία πνοή του σε ένα διαμέρισμα του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τα ΜΜΕ βιάστηκαν να μιλήσουν για αυτοκτονία και κάποια άφησαν να εννοηθεί ότι ο ηθοποιός βρισκόταν σε κατάθλιψη. Ο ρόλος του Τζόκερ τον είχε καταβάλει τρομακτικά, είχε προηγηθεί ο χωρισμός του με την ηθοποιό Μισέλ Γουίλιαμς, με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη, τη Ματίλντα. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η αστυνομία της Νέας Υόρκης είπε ότι στο διαμέρισμα όπου συνέβη η τραγωδία δεν βρέθηκαν παράνομα ναρκωτικά. Για τα χάπια που βρέθηκαν στο προσκέφαλό του ο Λέτζερ είχε ιατρική συνταγή. Αν και σε συνέντευξή του στους «Times» της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2007 ο Λέτζερ είχε πει ότι το στρες δυσκόλευε τον ύπνο του και ότι χρειαζόταν διπλή δόση Ambien για να κερδίσει δύο ώρες ύπνου, ο θάνατός του πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα. Δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Η Nτριου Μπάριμορ είναι ίσως η μικρότερη σε ηλικία ναρκομανής στην ιστορία της σόουμπιζ. Γόνος της «καταραμένης» οικογένειας των Μπάριμορ (ο πατέρας της Τζον ήταν επίσης αλκοολικός και ναρκομανής), η Ντριου άρχισε να πίνει στα εννέα, σνιφάρισε κοκαΐνη στα 12 και μπήκε για πρώτη φορά σε κλινική αποτοξίνωσης στα 14. Παρ’ όλα αυτά όμως γλίτωσε. Και ξανάφτιαξε την καριέρα της, κάτι που δεν συνέβη με τον Μακόλεϊ Κάλκιν. Ο πιτσιρικάς πρωταγωνιστής των ταινιών «Μόνος στο σπίτι» που καταστράφηκε από τα ναρκωτικά δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει τα χρόνια που έχασε στις κλινικές αποτοξίνωσης. Ενα άλλο παράδειγμα είναι αυτό του Εντουαρντ Φέρλονγκ, συμπρωταγωνιστή του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στον δεύτερο «Εξολοθρευτή». Ο Φέρλονγκ είναι «καμένο χαρτί» εδώ και χρόνια.
Ο Ντάουνι γύρισε από τη φυλακή


Ωστόσο ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα σωτηρίας και επανάκαμψης καλλιτεχνών βουτηγμένων –στην κυριολεξία –στον κόσμο των ναρκωτικών είναι αυτό του ηθοποιού Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Ο εθισμός του στην κοκαΐνη και στην ηρωίνη κλιμακώθηκε την πενταετία 1996-2001 και ο Ντάουνι γλίτωσε παρά τρίχα τη φυλάκιση. Η σχετική απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνιας τον ανάγκασε να παραμείνει έναν χρόνο έγκλειστος σε κέντρο απεξάρτησης. Μετά την ποινή του, τέθηκε σε τρίχρονη επιτήρηση. Συν τοις άλλοις, ο Ντάουνι πλήρωσε μια σειρά πρόστιμα, ενώ για χρόνια ήταν υποχρεωμένος να υπόκειται σε διαρκείς εξετάσεις για το αν κάνει ή όχι χρήση ναρκωτικών. Η τελευταία φορά που συνελήφθη για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ήταν το 2001, μόλις τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του για τον ίδιο λόγο. Να όμως που το Χόλιγουντ δεν ξέγραψε τον 48χρονο σήμερα ηθοποιό.

Ο Ντάουνι βρήκε συμπαράσταση από τους συναδέλφους του, ανάμεσα στους οποίους και ο Μάικλ Ντάγκλας που τον κάλεσε στην ταινία «Τρομερά παιδιά». Σιγά-σιγά σκαρφάλωσε και πάλι τα σκαλιά της επιτυχίας, και σήμερα παραμένει ένας από τους πιο παραγωγικούς αστέρες του Χόλιγουντ με τις παγκόσμιες επιτυχίες «Σέρλοκ Χολμς» και «Iron man».

Από τους παλαιότερους, για ένα φεγγάρι η Κίρστι Αλεϊ πλήρωνε 400 δολάρια ημερησίως για τη δόση της, η Κιμ Μπέισινγκερ και ο Τζέιμς Κάαν είχαν θέματα με την κοκαΐνη, και ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους έχει παραδεχθεί το πρόβλημά του με τα ναρκωτικά λέγοντας το 1982 ότι το καθημερινό μενού του κάποια εποχή ήταν «ένα μπουκάλι κονιάκ, Percodan, δύο γραμμάρια κοκαΐνης και 20 χάπια συνταγής». Οσο για την πριγκίπισσα Λέα της πρώτης σειράς ταινιών «Ο πόλεμος των άστρων», δηλαδή την Κάρι Φίσερ, εξελίχθηκε σε επιτυχημένη συγγραφέα, η οποία μάλιστα κατέγραψε τις εμπειρίες της με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο βιβλίο «Φλερτάροντας τη ζωή» που αργότερα έγινε ταινία με πρωταγωνίστριες τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τη Μέριλ Στριπ στον ρόλο της ίδιας της Φίσερ!
Από τη δική του πλευρά, ο Τσάρλι Σιν είναι κυριολεκτικά αδιόρθωτος. Αφού κοιμήθηκε με όλες σχεδόν τις γυναίκες του Χόλιγουντ και αφού δοκίμασε κάθε ναρκωτικό που έχει εφευρεθεί στον πλανήτη, κατέληξε σε κέντρο αποτοξίνωσης όπου υποτίθεται ότι θεραπεύθηκε. Με το που πήρε εξιτήριο ο Σιν αντικατέστησε τον Μάικλ Τζ. Φοξ στην τηλεοπτική σειρά «Spin City». Τα προσωπικά προβλήματά του ωστόσο δεν τα έχει ξεπεράσει ακόμη.
Παραγωγοί γεμάτοι κοκαΐνη


Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής και κατά προέκταση ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Χόλιγουντ ήταν ο Ντον Σίμπσον. Μαζί με τον Τζέρι Μπρουκχάιμερ, ο Σίμπσον κατέκτησε τις αίθουσες με επιτυχίες όπως το «Τοπ Γκαν», η «σειρά» ταινιών «Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς», «Τα κακά παιδιά» και «Ο βράχος». Ωστόσο ο Σίμπσον ήταν εθισμένος στις καταχρήσεις και στην κοκαΐνη. Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Το 1996 η καρδιά του δεν άντεξε και ο Σίμπσον πέθανε. Ηταν 53 ετών.
Στις αρχές του 2001, μπροστά σε ένα κοινό περίπου 300 ανθρώπων, ο παραγωγός Ααρών Σόρκιν παρέλαβε ένα ειδικό βραβείο αναγνώρισης για τη μάχη που έδωσε με επιτυχία εναντίον του προσωπικού προβλήματός του με τα ναρκωτικά. Με δάκρυα στα μάτια ο Σόρκιν, που είναι ο δημιουργός του επιτυχημένου πολιτικού σόου της τηλεόρασης «West Wing», θυμήθηκε ότι η κοκαΐνη παραλίγο να καταστρέψει το μεγαλύτερο δώρο που του έδωσε ο Θεός κάνοντάς τον πατέρα (έχει μια κόρη). Και μίλησε με σκληρά λόγια εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών που αρνούνται να πληρώσουν τα έξοδα σε κέντρα αποτοξίνωσης, αφήνοντας τον ασθενή να τα βάλει από την τσέπη του. «Θέλω να πω», κατέληξε ο Σόρκιν, «πως εγώ ήμουν τυχερός διότι είχα τα 15.000 δολάρια που μου ζητήθηκαν. Οι περισσότεροι συμπολίτες μου όμως δεν τα έχουν. Και αυτοί είναι που καταλήγουν στη φυλακή».
Το παιχνίδι του χρήματος
Στο Χόλιγουντ η επιτυχία είναι ταυτόσημη με τον υποτροπιασμό (όπως προφανώς συνέβη με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν), αν και σε τελική ανάλυση ένας σταρ με πρόβλημα ναρκωτικών ελάχιστα διαφέρει από λ.χ. έναν μανάβη με το ίδιο πρόβλημα. Η βασική διαφορά τους βρίσκεται στη θεραπεία. Μια διασημότητα που έχει αποφασίσει να θεραπευτεί στο Λος Αντζελες υπερτερεί σε μειονεκτήματα από τον μανάβη ακριβώς επειδή είναι διασημότητα. Οι πάντες τον παρακολουθούν. Τα ΜΜΕ με την ελπίδα ότι θα υποτροπιάσει, οι σύμβουλοι των κέντρων αποτοξίνωσης γιατί κάνουν τη δουλειά τους, οι συνάδελφοι, οι τεχνικοί και λοιποί που εργάζονται δίπλα του, ακόμη και οι σωματοφύλακες που πληρώνονται αδρά από τα στούντιο για την προστασία των αστέρων με το πρόβλημα. «Η προσπάθεια να θεραπευθείς ανάμεσα σε κόσμο είναι ταυτόσημη με τη χρήση band aid σε χτύπημα από ρινόκερο…» έχει πει ένας θεραπευμένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ διατηρώντας την ανωνυμία του.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα στούντιο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά γιατί οι ηθοποιοί «παίζουν» με εκατομμύρια δολάρια. Η Paramount, ας πούμε, την πάτησε στην περίπτωση του ηθοποιού Μάθιου Πέρι (φωτογραφία επάνω), του οποίου το πρόβλημα αλκοολισμού εμφανίστηκε αφότου υπέγραψε για να παίξει στην ταινία «Servicing Sarah», η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ακριβώς λόγω του προβλήματός του που τον έστειλε τελικά στην κλινική. Ακόμη χειρότερα, ο Πέρι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη ροή των επεισοδίων της δημοφιλούς σειράς «Τα φιλαράκια» (Friends), εφόσον μπήκε στην κλινική ενώ η σειρά γυριζόταν. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Κέλσεϊ Γκράμερ, πρωταγωνιστή του τηλεοπτικού sitcom «Frasier», ο οποίος «άδειασε» την παραγωγή εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων του με την κοκαΐνη και το αλκοόλ που τον έστειλαν άρον-άρον σε κλινική αποτοξίνωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ