Αλκης Κούρκουλος: Ισως να μην τα βρω ποτέ με τη σκηνή

Επειτα από δυόμισι χρόνια θεατρικής απουσίας, ο Αλκης Κούρκουλος ανεβαίνει και πάλι στο σανίδι.

Επειτα από δυόμισι χρόνια θεατρικής απουσίας, ο Αλκης Κούρκουλος ανεβαίνει και πάλι στο σανίδι. Θα υποδυθεί τον Απόστολο, τον κεντρικό ήρωα στην «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, που θα ανέβει στη σκηνή του Κοτοπούλη-Ρεξ, με τον ίδιο τον Σωτήρη Χατζάκη να αναλαμβάνει τελικά να οδηγήσει την παράσταση στην πρεμιέρα. Με μουστάκι, για τις ανάγκες του ρόλου, πάντα ωραίος, γοητευτικός και ευγενικός, ο Αλκης Κούρκουλος δείχνει πιο αποφασισμένος από κάθε άλλη φορά να αφήσει πίσω του όσα τον έχουν ταλαιπωρήσει κατά καιρούς και να στραφεί ολοκληρωτικά στο θέατρο.

Επιστροφή

«Ηθελα να παίξω. Μου άρεσε το σκεπτικό της δουλειάς και προχώρησα. Μου είχαν προκύψει και κάποια άλλα πράγματα ενδιαμέσως αλλά φοβόμουν, σκεπτόμουν και τελικά δεν τα έκανα. Οταν λοιπόν με φώναξε ο Σωτήρης Χατζάκης, το αποφάσισα. Είναι και ένας πολύ ωραίος θίασος».
Κάππα
«Είχα το θέατρο Κάππα και με απασχολούσαν οι παραγωγές, οι άλλες δουλειές. Ημουν μέσα σε ένα θέατρο χωρίς να παίζω. Περισσότερες ώρες περνούσα τότε μέσα στο Κάππα, παρά τώρα που κάνω πρόβες».
Παραγωγός
«Ετσι όπως κατέληξε να είναι αυτή η δουλειά, όχι, δεν μου αρέσει. Αλλιώς τα περίμενα, αλλιώς μου βγήκαν. Εγινα λογιστάκος… Τώρα χαίρομαι που το θέατρο πέρασε στα χέρια του Σπύρου Παπαδόπουλου. Ουσιαστικά αυτό που θα ήθελα είναι η καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά μέσα σε ένα ιδιωτικό θέατρο είναι δύσκολο».
Σκηνή
«Με το Κάππα είχα και ένα καλό άλλοθι για να μην παίξω. Με τη σκηνή έχω ένα θέμα: τσακώνομαι, τα ξαναβρίσκω, ξανατσακώνομαι. Δεν τα έχω βρει ακόμη μαζί της και ίσως να μην τα βρω και ποτέ με τη σκηνή. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση κλισέ: είναι σαν μια ερωτική σχέση».
Αγχος
«Δεν έχω σταματήσει να έχω ούτε άγχος ούτε στρες ούτε αγωνία. Μπορεί να καλυτερεύουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, αλλά με βαραίνουν. Οταν λοιπόν η ζυγαριά βαραίνει προς τα αρνητικά, τότε σταματάω να παίζω… Γιατί θέλω και να το απολαμβάνω».
«Πρόβα νυφικού»
«Είναι μια ιστορία που ξεκινά το ’39 με επίκεντρο μια αστική οικογένεια μέσα στον πόλεμο που βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται. Πόλεμος, Κατοχή, Απελευθέρωση. Σήμερα δεν είμαστε στην κατοχή και περιμένουμε την απελευθέρωση; Αν το δεις έτσι, σίγουρα μας αφορά».
Ρόλος
«Αν αντιμετωπίσεις τον σύγχρονο ρόλο διαφορετικά από τον κλασικό την πάτησες. Είναι μεγάλη τροχοπέδη. Εχεις πάντα πολλά ερωτήματα και πρέπει να φτιάξεις έναν χαρακτήρα. Στα μεγάλα κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου έχεις τον συγγραφέα, τον ακολουθείς, βρίσκεις απαντήσεις. Τώρα, που είναι και διασκευή, έχεις και πάλι πολλή δουλειά, αλλά από διαφορετικό δρόμο. Αντιμετωπίζω τον Απόστολο όπως κάθε κλασικό ρόλο. Με πολλή δουλειά, με την ίδια σοβαρότητα και τον ίδιο σεβασμό».
Ηρωας
«Ο Απόστολος είναι το φως που έλκει και όποιος το πλησιάζει, καίγεται. Και αυτό συμβαίνει λόγω του χαρακτήρα του. Φως που μαγνητίζει και καταστρέφει ταυτόχρονα, τους άλλους και τον εαυτό του. Στο τέλος οδηγείται και ο ίδιος στην καταστροφή. Είναι σαν την παραβολή με τον βάτραχο και τον σκορπιό. Είναι η φύση του τέτοια. Είναι θέμα DNA – και πιστεύω πολύ στο DNA. Είναι αναγνωρίσιμος ο Απόστολος».
Χαρακτήρας
«Στο θέατρο έχει σημασία να φτιάξεις έναν χαρακτήρα και να καταφέρεις να τον περάσεις κάτω, στο κοινό. Δεν είναι μια εξίσωση που λύνεται, γιατί δεν τελειώνει ποτέ. Το θέμα είναι να πείσεις τον άλλον, να αναγνωρίσει και να ταυτιστεί…».

Συναίσθημα
«Εχω δει παραστάσεις εξαιρετικές, που είναι εξαιρετικές κατασκευές αλλά που δεν με έχουν τραβήξει… Μόνο το συναίσθημα μπορεί να σε τραβήξει. Στην Ελλάδα έχουμε ένα υπέροχο θέατρο, με πολλές καλές παραστάσεις – φυσικά έχουμε και μέτριες και κακές. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από το εξωτερικό».
Βογιατζής
«Είχα πρόταση από τον Λευτέρη Βογιατζή για τον «Αμφιτρύωνα». Οταν με φώναξε, νόμιζα ότι ήταν για να παίξω μαζί του, στο θέατρό του. Και του το είπα. Χάρηκα που με φώναξε, αλλά ήθελα να παίξουμε μαζί. Και έτσι δεν πήγα στον «Αμφιτρύωνα». Οχι, δεν θα σου πω αν μετάνιωσα ή όχι. Ηταν μια σπουδαία δουλειά, σπουδαίων ηθοποιών. Ηταν η τελευταία συνάντηση που είχα μαζί του και θέλω να την κρατήσω για μένα. Το έχω αλλιώς στο μυαλό μου όλο αυτό. Ο Βογιατζής άφησε πίσω του ιστορία».
Δημόσιος
«Ο ηθοποιός μιλάει στην κοινωνία με τη δουλειά του. Δεν είναι δουλειά του καθενός να μιλάει δημόσια. Το γεγονός ότι είσαι ηθοποιός δεν σημαίνει ότι θα βγεις στην τηλεόραση και θα ξέρεις να μιλάς. Εχει παρεξηγηθεί αυτό. Υπάρχουν λόγιοι, διανοούμενοι σε αυτή τη χώρα. Το θέατρο μπορεί να διαπαιδαγωγήσει, να κάνει αντίσταση, να κάνει επανάσταση… Μπορεί να κάνει πολλά και ο καθένας επιλέγει».

Πόλεμος
«Εχουμε έναν οικονομικό πόλεμο σήμερα. Σαφώς και φταίμε και εμείς, αλλά υπάρχει και μια Γερμανία… Φταίμε πολύ. Βολευτήκαμε. Οχι, δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά βολευτήκαμε, κοιμηθήκαμε ωραία. Δεν δημιουργήσαμε ποτέ κάτι, δεν φτιάξαμε, δεν επενδύσαμε. Ασε που πάντα φταίνε οι άλλοι».

Ψήφος
«Είδα σε ένα γκάλοπ πώς ψηφίζουν οι Ελληνες. Μεταξύ άλλων, το 48% έλεγε ότι ψηφίζει για να τιμωρηθούν όσοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Δηλαδή ψηφίζουν εκδικητικά. Με τρομάζει η εκδικητική ψήφος… Λες και παίρναμε όλοι απόδειξη από το σουβλατζίδικο. Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι που δεν έκαναν τίποτε. Οχι γιατί δεν μπορούσαν, αλλά γιατί δεν ήθελαν».
Εκλογές
«Οι προηγούμενες εκλογές ήταν η πιο δύσκολη φορά που πήγα στην κάλπη. Δεν ήξερα τι να ρίξω, πραγματικά».
Τιμή
«Είμαι ρομαντικός: πιστεύω ότι δεν έχουν όλα την τιμή τους. Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω: ότι δεν υπάρχει τιμή για όλα».
Επιλογή
«Δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου αν το θέατρο ήταν για μένα επιλογή ή μονόδρομος. Δεν θέλω να μπαίνω πια σε αυτή τη διαδικασία, ούτε να ταλαιπωρώ άλλο τον εαυτό μου. Με νοιάζει τι μπορώ να κάνω από εδώ και πέρα. Τώρα είμαι εδώ, so do the best οf it».
πότε & πού:

Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Κοτοπούλη/Rex, τηλ. 210 3305.074. Πρεμιέρα στις 19 Φεβρουαρίου 2014 (21.00), ως τις 13 Απριλίου. Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή στις 20.30, Τετάρτη και Σάββατο στις 17.30 και στις 20.30, Κυριακή στις 19.00

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά – Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Χορογραφίες: Κική Μπάκα. Φωτισμοί: Κωστής Γκίκας. Παίζουν: Αλκης Κούρκουλος, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Αρώνης, Νικόλας Παπαγιάννης, Γρηγόρης Σταμούλης, Δανάη Σκιάδη κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk