Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού, ενδεχομένως να διατρέχουν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά, μεταξύ των οποίων το γιαούρτι και το τυρί, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Λευκός «θησαυρός»;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, περιέχουν επίσης και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά και θα πρέπει οι άνθρωποι να τα αντικαθιστούν με προϊόντα που περιέχουν λίγα λιπαρά.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλών ή λίγων λιπαρών, με τον διαβήτη, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

Οι βρετανοί ερευνητές λοιπόν βασιζόμενοι στην μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη EPIC-Norfolk – στην οποία είχαν συμμετάσχει περίπου 25.000 άνδρες και γυναίκες -, συνέκριναν τα στοιχεία γύρω από την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων και υγρών μιας συγκεκριμένης εβδομάδας, 753 ατόμωνγ που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 11 ετών.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με εκείνα 3.502 τυχαίων ατόμων, ώστε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων γενικά αλλά και μεμονωμένων ειδών.

Η κατανάλωση γενικά γαλακτοκομικών (με πολλά ή λίγα λιπαρά) δε φάνηκε να συνδέεται με την εκδήλωση του διαβήτη, όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, η παχυσαρκία, άλλες διατροφικές συνήθειες και το σύνολο των θερμίδων. Η συνολική κατανάλωση γάλακτος και τυριών επίσης δεν φάνηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη.

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί κότατζ, είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια προϊόντα.

Όταν εξετάστηκε ξεχωριστά από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, το γιαούρτι φάνηκε να συνδέεται με 28% χαμηλότερες πιθανότητες ως προς την εμφάνιση του διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τέσσερα κεσεδάκια (125 γραμμ. το καθένα) γιαούρτι την εβδομάδα.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, τεκμηριώνει ωστόσο ότι περιέχουν ωφέλιμες ουσίες όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ως γνωστόν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό διότι περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και βιταμίνη Κ, η οποία σχετίζεται με τη ζύμωση.