Με τέλος χαρτοσήμου θα βαρύνονται οι συμβάσεις χρησιδανείου

Κανονικά θα βαρύνονται με το τέλος χαρτοσήμου οι εγγράφως καταρτιζόμενες συμβάσεις χρησιδανείου σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Κανονικά θα βαρύνονται με το τέλος χαρτοσήμου οι εγγράφως καταρτιζόμενες συμβάσεις χρησιδανείου σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη.

Η αιτιολογία στην οποία βασίστηκε η ανωτέρω γνωμοδότηση συνίσταται στο ότι από το τέλος χαρτοσήμου εξαιρούνται μόνον οι συμβάσεις δωρεών εν ζωή ή αιτία θανάτου και γονικής παροχής, όχι όμως και οι συμβάσεις χρησιδανείου.

Το ΝΣΚ αναφέρει πως αν και η σύμβαση δωρεάς και η σύμβαση χρησιδανείου δεν ταυτίζονται εννοιολογικά, παρότι έχουν ως κοινό στοιχείο τη μη καταβολή ανταλλάγματος, πρόκειται όμως περί διαφορετικών μορφών συμβάσεων, για αυτό, άλλωστε, ρυθμίζονται με διαφορετικές διατάξεις στον Αστικό Κώδικα.

Πάντως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει ακόμα αποφανθεί για το εάν η σύμβαση χρησιδανείου επενδυτικών αγαθών, τα οποία παραχωρεί δωρεάν η επιχείρηση σε πελάτες της με σκοπό να κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους με την υποχρέωση όμως να τα επιστρέψουν σε περίπτωση λύσης ή λήξης της σύμβασης, βαρύνεται με τέλη χαρτοσήμου ή πρέπει να εκληφθεί ως σύμβαση χρησιδανείου εντασσόμενη στο πλαίσιο της φορολογητέας με ΦΠΑ δραστηριότητας της επιχείρησης και να μην επιβαρυνθεί αυτή με τέλη χαρτοσήμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk