Atelier Versace

Η Ντονατέλα Βερσάτσε δεν φοβάται να το δηλώσει ξεκάθαρα μέσα από τα ρούχα της: Θέλω τη γυναίκα σέξι, εντυπωσιακή, εκρηκτική. Με τις κουκούλες να παραπέμπουν άμεσα στο τζαμαϊκανό είδωλο Γκρέις Τζόουνς, αυτή η κολεξιόν μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Χρώμα, κεντήματα, πολύτιμοι λίθοι, λάμψη, γυναικεία κορμιά που προκαλούν και star quality. Τα διάσημα σκισίματα στις τουαλέτες ήταν φυσικά εκεί, σε ένα show άκρως χορταστικό και αισθησιακό.

Schiaparelli

Όλα τα βλέμματα ήταν σίγουρα στραμμένα στον Μάρκο Ζανίνι και την μεγάλη επιστροφή του οίκου που φέρει το όνομα της θρυλικής προσωπικότητας της μόδας, Ελσας Σκιαπαρέλι. Ο άθλος του σχεδιαστή ήταν σίγουρα μεγάλης δυσκολίας, αλλά αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις, τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν. Η περιβόητη αίσθηση του χιούμορ της Σκιαπαρέλι, καθώς και η αγάπη για της το χρώμα ήταν φυσικά πρωταγωνιστές. Εχουμε πολλά να περιμένουμε από αυτόν και το μέλλον μοιάζει σίγουρα γεμάτο εκπλήξεις!

Armani Prive

Μεταξωτά μαντήλια στο κεφάλι, εντυπωσιακά σκουλαρίκια στα αυτιά, αέρινες φούστες και παντελόνια. Η γυναίκα του Αρμάνι για την Ανοιξη του 2014 αποπνέει μαγεία και δυναμισμό, ως μποέμ πλάσμα άλλης εποχής. Οι ομοιότητες με τη μούσα του Ιβ Σεν Λοράν, Λουλού Ντε Λα Φαλές, πολλές και ο σχεδιαστής δεν φοβήθηκε να την «πλησιάσει» μέσα από τις δημιουργίες του. Τα βαθύ μπλε κυριάρχησε στα πάντα και η μετάβαση από τις πιο χαλαρές εμφανίσεις στις επίσημες τουαλέτες που λάμπουν σαν τον έναστρο ουρανό προκάλεσαν ενθουσιασμό. Μία πραγματικά υπέροχη κολεξιόν που ξεχώρισε.

Chanel

Ποιος είπε ότι απαγορεύεται να φορέσετε αθλητικά παπούτσια με τα καλά σας ρούχα; Oλα γίνονται, όπως θέλησε να αποδείξει ο Καρλ Λάγκερφελντ στο show που παρουσίασε στο Παρίσι, προκαλώντας και πάλι ποικίλες αντιδράσεις. Αρκεί βέβαια αυτά τα παπούτσια να είναι από δέρμα πύθωνα, δαντέλα, πέρλες και τουίντ, κατασκευασμένα από τον επίσης γνωστό οίκο Massaro και φυσικά να κοστίζουν μια περιουσία. Ο εκκεντρικός Κάιζερ της μόδας έβαλε τα μοντέλα του να κατέβουν χοροπηδώντας και στριφογυρίζοντας τις σκάλες μέσα σε «παλάτι από πάγο». Μας θύμισαν … κύκνους του μέλλοντος με αυτά τα χτενίσματα και τη χρωματική παλέτα σε λευκούς τόνους. Αλλωστε, αν κάτι ήθελε να δηλώσει ο σχεδιαστής, αυτό ήταν σίγουρα πως κοιτάει μόνο μπροστά και δεν διστάζει να φέρει τα πάνω κάτω στον ιστορικό οίκο. Αγαπημένη μας στιγμή τα «ζαχαρένια» φορέματα που έδειξε προς το τέλος. Oh lala!

Christian Dior

Ο Ραφ Σίμονς είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και πάνω απ’ όλα θαρραλέος σχεδιαστής. Όχι μόνο τόλμησε να «ελαφρύνει» και να φέρει μια νέα πνοή σε έναν θρυλικό οίκο – που όμως είχε ανάγκη από αυτή την ανανέωση – αλλά φέτος θέλησε να εκμοντερνίσει και την όλη έννοια της Υψηλής Ραπτικής. Με ρούχα γεμάτα φως που έδιναν την αίσθηση πως δεν είχαν καν βάρος, παρουσίασε μία συλλογή φρέσκια και ξεκάθαρη ως προς τα μηνύματά της. Η γυναίκα του Σίμονς αγαπάει την κίνηση, ενώ δεν φοβάται να δοκιμάσει νέες γραμμές και σχήματα.

Maison Martin Margiela

Artisanal ονομάζεται η κολεξιόν Υψηλής Ραπτικής του οίκου και ο τίτλος τα λέει όλα. Η μόδα και τα ρούχα αντιμετωπίζονται ως έργα τέχνης που θέλουν να μεταφέρουν μηνύματα, κάθε εμφάνιση είναι μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για να προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα. Το ατελιέ μεταμορφώνεται σε ένα ιδιότυπο ιατρείο όπου παλιά υλικά και υφάσματα παίρνουν ξανά ζωή. Για ακόμη μια φορά τα πρόσωπα των μοντέλων ήταν καλυμμένα με μάσκες, ένα στοιχείο που συνέβαλε στην απόκοσμη ατμόσφαιρα του show. Η Haute Couture σε άλλο επίπεδο και νόημα.

Elie Saab

Αν υπάρχει ένας οίκος που μπορούμε να πούμε ότι δημιουργεί φορέματα αποκλειστικά για το κόκκινο χαλί, τότε αυτός είναι σίγουρα ο Elie Saab. Αυτό όμως μόνο κακό δεν είναι, αφού μιλάμε για δημιουργίες εξαιρετικού γούστου και γραμμής που αποθεώνουν το γυναικείο κορμί. Από αυτή την πλευρά, η κολεξιόν για την Ανοιξη του 2014 ήταν αναμενόμενη, αλλά όταν κάνεις κάτι τόσο καλά, γιατί να το αλλάξεις; Υπήρχαν όμως και νέα στοιχεία, όπως τα διαφορετικά κοψίματα στις τουαλέτες, οι τσέπες, η όμπρε χρωματική παλέτα – πόσο υπέροχη αλήθεια! – και τα λουλούδια. Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό να πούμε για αυτά τα ρούχα … Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.

Valentino

Όταν το show ανοίγει με μία υπέροχη τουαλέτα στολισμένη με … νότες, τότε δεν μπορείς παρά να παρασυρθείς από αυτά τα ονειρεμένα ρούχα που «ακούγονται σαν μουσική» στα αυτιά σου. Αντλώντας έμπνευση από τις ηρωίδες της όπερας, ο οίκος παρουσίασε μία υπέροχη κολεξιόν Υψηλής Ραπτικής που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Στοιχείο έκπληξη η τίγρης που «σκαρφάλωσε» επάνω σε παλτό και φορέματα, και δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι αυτά τα κομμάτια έγιναν αυτόματα «must have».