ΟΗΕ: Οι πολιτικές του Βατικανού επέτρεψαν την κακοποίηση παιδιών

Την άμεση απομάκρυνση και παραπομπή στη Δικαιοσύνη την κληρικών που έχουν εμπλακεί σε  υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ζητά από το Βατικανό ο ΟΗΕ. Σε μία σκληρή έκθεση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών επικρίνει δριμύτατα την Αγία Εδρα για το ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα παιδιά και ζητά να ανοίξει τα αρχεία για τους κληρικούς που «αποκρύπτουν» τα εγκλήματά τους ώστε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Την άμεση απομάκρυνση και παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων την κληρικών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ζητά από το Βατικανό ο ΟΗΕ.

Σε μία σκληρή έκθεση, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών επικρίνει δριμύτατα την Αγία Εδρα για το ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα παιδιά και κάνει λόγο για «συστηματική» υιοθέτηση πολιτικών που επιτρέπουν σε ιερείς να κακοποιούν σεξουαλικά δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή του ΟΗΕ ζητεί από την Αγία Έδρα να ανοίξει τα αρχεία για τους κληρικούς που «αποκρύπτουν» τα εγκλήματά τους ώστε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Ο ΟΗΕ επέκρινε, επίσης, σε μεγάλο βαθμό τη στάση του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και την άμβλωση.

Η επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της ότι η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την μεγάλη έκταση των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στους κόλπους της Εκκλησίας.

Εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία της για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που διαπράττονται από μέλη των καθολικών εκκλησιών και λειτουργούν υπό την προστασία της Αγίας Έδρας»

Επικρίνει, επίσης, την «πρακτική της κινητικότητας των εγκληματιών» αναφερόμενη στην μετακίνηση των ιερέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδοφιλίας από ενορία σε ενορία και πολλές φορές και σε άλλες χώρες.

Τον Δεκέμβριο το Βατικανό είχε αρνηθεί να δώσει στον ΟΗΕ πληροφορίες για κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς, μοναχές ή μοναχούς.

Λίγο αργότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής στο Βατικανό, η οποία θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και θα προσφέρει βοήθεια στα θύματα.

Βατικανό: Απόπειρα επέμβασης στις θέσεις της Εκκλησίας η έκθεση του ΟΗΕ

Για «απόπειρα επέμβασης» στις θέσεις της Εκκλησίας κάνει λόγο το Βατικανό, σχολιάζοντας την έκθεση-κόλαφο του ΟΗΕ σχετικά με τα σκάνδαλα παιδεραστίας.

«Η Αγία Έδρα έλαβε γνώση των τελικών παρατηρήσεων» της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις οποίες θα εξετάσει «με προσοχή», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωσή του, στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρατηρήσεις του οργανισμού.

Παράλληλα το Βατικανό έκανε λόγο για «απόπειρα επέμβασης στη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας», αναφερόμενο στις επικρίσεις της Επιτροπής για τις παραδοσιακές θέσεις της Αγίας Έδρας κατά της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

«Η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, βάσει των αρχών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών και σύμφωνα με τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες που υποδεικνύει το καθολικό δόγμα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κάλεσε σήμερα το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις Αρχές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk