Η Λιβύη ανακοίνωσε εξουδετέρωση όλου του χημικού της οπλοστασίου

Το σύνολο των μέσων του χημικού της οπλοστασίου εξουδετέρωσε η Λιβύη, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η Τρίπολη έχει καταστρέψει τους νευροτοξικούς παράγοντες, τους όλμους του χημικού της προγράμματος και τα χημικά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή νευροτοξικών παραγόντων -μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη πριν την ανατροπή του Καντάφι.

Το σύνολο των μέσων του χημικού της οπλοστασίου εξουδετέρωσε η Λιβύη, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Τρίπολη έχει καταστρέψει τους νευροτοξικούς παράγοντες, τους όλμους του χημικού της προγράμματος και το μεγαλύτερο μέρος των χημικών που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή νευροτοξικών παραγόντων -μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη πριν την ανατροπή του Καντάφι.

«Η Λιβύη έχει αδειάσει εντελώς από χημικά όπλα… που θα αποτελούσαν απειλή για το λαό της, το περιβάλλον και τις γύρω χώρες» ανακοίνωσε ο λίβυος ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Αμπντέλ-Αζίζ.

Ήδη το 2004, επί ηγεσίας Καντάφι, η Λιβύη είχε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα πως διαθέτει 25 μετρικούς τόνους αερίου μουστάρδας, 1.400 μετρικούς τόνους χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή νευροτοξικών ουσιών και πάνω από 3.500 όλμους που είχαν σχεδιαστεί για να οπλιστούν με χημικά όπλα.

Μέχρι το 2011, οπότε και ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, είχε καταστραφεί περίπου το μισό του λιβυκού χημικού οπλοστασίου. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, το καθεστώς δεν είχε χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο εναντίον των ανταρτών.

Μετά την ανατροπή του, η νέα λιβυκή ηγεσία δήλωσε πως η Τρίπολη διέθετε και περαιτέρω μέσα που δεν είχαν δηλωθεί. Η διαδικασία της καταστροφής, που είχε διακοπεί λόγω της εξέγερσης, ξεκίνησε εκ νέου στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) Αχμέτ Ουζουμτζού συνεχάρη τις λιβυκές αρχές για την ολοκλήρωση του έργου υπό «επίπονες και τεχνικά δύσκολες συνθήκες».

Από το σύνολο του λιβυκού χημικού προγράμματος έχει μείνει μόνο μέρος χημικών πρώτων υλών, οι οποίες προετοιμάζονται για εξουδετέρωση μέχρι το 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk