Βρετανία: Αναβλήθηκε η δίκη του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα

Στο ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγη ώρα το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα, όπου θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα. Οι δύο κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση για παραμονή τους στη Βρετανία.

Για τις 24 Φεβρουαρίου ορίσθηκε η δίκη του ζεύγους Γριβέα παρά το αίτημα της υπεράσπισης η οποία ζήτησε αναβολή μέχρι τις 14 Απριλίου διότι όπως υποστήριξε πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

Επίσης η υπεράσπιση ζήτησε και πέτυχε να μειωθούν οι μέρες που το ζεύγος θα πρέπει να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον, εκεί όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους. Έτσι τώρα θα πρέπει να παρουσιάζονται μόνο 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, από τρεις που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η υπεράσπιση παρόλο που κατάθεσε γραπτώς τα επιχειρήματα που στηρίζουν την μη έκδοση του ζεύγος Γριβέα, υποστήριξε πως εξαιτίας της πολυπλοκότητας της υπόθεσης το παρόν δικαστήριο είναι αναρμόδιο να την κρίνει. Έτσι εκτιμάται ότι στην επόμενη δικάσιμο θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο να παραπέμψει την υπόθεση σε άλλη δικαστική αρχή. «Προφανώς πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής που σκοπό έχει να κερδίσει περισσότερο χρόνο», είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ Βρετανός δικηγόρος, που ασχολείται με παρόμοια θέματα.

«Πρόθεση μου είναι να γυρίσω στην Ελλάδα. Ο λόγος που δεν επισπεύδω την διαδικασία είναι γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις εδώ στην Βρετανία και δύο ανήλικα παιδιά που πρέπει να φροντίζω. Όταν θα γίνει η δίκη μου στην Ελλάδα θα παρουσιαστώ στο δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Κ. Γριβέας στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο στην αίθουσα αναμονής του ειρηνοδικείου του Westminster.

Ο κ. Γριβέας από την ώρα που έφτασε στο δικαστήριο μέχρι και το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ήταν εξαιρετικά ψύχραιμος. Μάλιστα αστειεύτηκε πολλές φορές με τους δημοσιογράφους και τους υποσχέθηκε πως όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει μπροστά στις κάμερες. Η σύζυγός του όμως από την άλλη έδειχνε εξαιρετικά αγχωμένη τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που βγήκε η σημερινή απόφαση.

Ο δικηγόρος του ζεύγους

Είναι αξιοσημείωτο πως το ζευγάρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε υποθέσεις έκδοσης στη Βρετανία, τον Μπεν Μπράντον. Ο κ. Μπράντον, εκτός των άλλων είχε καταφέρει να πετύχει τη μη έκδοση του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Την έκδοσή του είχαν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιορδανία, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, για περισσότερο από μια δεκαετία, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας επιθυμούσε την απέλασή του, καθώς «θεωρούνταν ότι απειλεί την ασφάλεια της χώρας». Τελικά, κατέληξε στην Ιορδανία μόνο μετά τη συγκατάθεσή του.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δικηγόρος που ασχολείται με εκδόσεις αλλοδαπών, «η διαδικασία έκδοσης συχνά διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο νόμος με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει πολλά περιθώρια για αναβολές της απόφασης». Αλλά ακόμη και αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της Ελλάδος, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση, ώστε να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

«Ο δικαστής δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ο δεύτερος μπορεί να επικαλεστεί μια σειρά από λόγους, όπως πχ ότι κινδυνεύει η ζωή του, λόγους υγείας κλπ. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει κάθε ισχυρισμό ξεχωριστά και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ Βρετανός δικηγόρος.

Άλλωστε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ζεύγος Γριβέα «έπεσε στα μαλακά», καθώς οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες θεωρούνται «σχετικά ήπιοι». Το δικαστήριο αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου τους, που υποστήριξε ότι οι πελάτες τους παραδόθηκαν στη Σκότλαντ Γιαρντ μετά από συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές και προκαθορισμένο ραντεβού. Έτσι τους επέβαλε εγγύηση 50.000 λιρών Αγγλίας στον καθένα. Τους ανάγκασε να παραδώσουν τα διαβατήρια τους, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον του Λονδίνου, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους. Τέλος, θα πρέπει να έχουν ανοικτά τα τηλέφωνά τους επί 24 ώρες, ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk