Βενιζέλος: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για ό,τι έγινε το Φαρμακονήσι

Στην αρχική του τοποθέτηση μιλώντας σε συζήτηση στην Ευρωβουλή, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για το δράμα στο Φαρμακονήσι. Παραδέχτηκε ότι παρά τις προσπάθειες της ακτοφυλακής και των ελληνικών αρχών, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός, έχει εκτεταμένες ακτογραμμές και ο μηχανισμός που διαθέτει δεν επαρκεί πάντα. Ιδιαίτερα τώρα που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και το αυξημένο ρεύμα προσφύγων προκαλεί τεράστιες πιέσεις.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2008 είχαν σημειωθεί 15.000 περιστατικά, ενώ από τον Αύγουστο του 2012 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η ελληνική ακτοφυλακή καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 2400 χιλιομέτρων και μέχρι σήμερα έχει διασώσει 3120 άτομα, δηλαδή το 29% όσον έχουν διέλθει χωρίς έγγραφα και με μη νόμιμες διαδικασίες, υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Το περιστατικό μας ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα» είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος ενημέρωσε το ευρωκοινοβούλιο ότι έχει διαταχθεί και διεξάγεται ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι που πρέπει να διερευνηθούν πλήρως ώστε να μάθουμε την αλήθεια. «Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Το συμβάν θέλουμε να λειτουργήσει παιδαγωγικά», υπογράμμισε ο υπουργός., που πρόσθεσε: «Πρέπει να αντλήσουμε συμπεράσματα από αυτή την εμπειρία. Πρέπει να φανεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να εφαρμοστεί η αρχή της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των βαρών».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής. «Στόχος είναι μέσα και από τις προτάσεις της Επιτροπής να ολοκληρώσουμε τον Ιούνιο το σχέδιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών», είπε ο κ. Υπουργός που πρόσθεσε ότι «πίσω από τους αθώους ανθρώπους και τους πρόσφυγες κρύβεται πάντα το οργανωμένο έγκλημα».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η έρευνα θα είναι πλήρης, η ευαισθησία μας είναι απόλυτη και η συνεργασία μας με την Επιτροπή είναι πάντα ανοικτή και αποτελεσματική».

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι στη μακρά κοινοβουλευτική του θητεία έχει μετάσχει αρκετές φορές σε συζητήσεις όπου ανθρώπινα δράματα γίνονται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης με μεγάλη ευκολία. Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε, «δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Και δεν πρέπει να το προδικάσει και κανείς άλλος. Θα ερευνηθούν όλα τα περιστατικά και θα εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος».

Απαντώντας σε επικριτικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών για παρεξηγήσιμα σχόλια που έγιναν από Έλληνες υπουργούς σε σχέση με τους μετανάστες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κατατάσσουμε σε διαφορετικές κατηγορίες ποιότητας τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο, αλλά και κανέναν άνθρωπο».

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την κα. Μάλστρομ ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία επαναπροώθηση μεταναστών και είπες ότι «αν η ΕΕ με την Επιτροπή και τη Φρόντεξ δεν παρέμβει αποτελεσματικά εκεί που ξεκινούν τα πλοία που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν αποστολές της ΕΕ να εγκατασταθούν στις ακτές της Τουρκίας,της Λιβύης ή της Αιγύπτου και να κάνουν από εκεί ελέγχους».
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης στην παρέμβασή του απέδωσε στον υπουργό εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο πολιτικές ευθύνες για το δράμα στο Φαρμακονήσι.

Απαντώντας στις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών, ο κ. Βενιζέλος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική του ευθύνη κι εγώ κατά τη διάρκεια της μακράς κοινοβουλευτικής μου πορείας έχω πολιτικές ευθύνες, ακόμα και για την παρουσία εκλεκτών συναδέλφων στην αίθουσα αυτή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk