Βουλευτής, γιατροί, ΠΑΕ και… μέντιουμ στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

Φορολογικές υποθέσεις με «βαριά» ονόματα από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, γνωστές εταιρείες αλλά και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας με μεγάλη ιστορία,

Φορολογικές υποθέσεις με «βαριά» ονόματα από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, γνωστές εταιρείες αλλά και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας με μεγάλη ιστορία, μεγαλογιατρούς, γνωστό μέντιουμ με έντονη παρουσία σε περιφερειακά κανάλια, έναν πρώην πιλότο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και πλήθος εταιρειών και επαγγελματιών εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο ελέγχων και ερευνών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ειδικός γραμματέας κ. Στέλιος Στασινόπουλος απέστειλε τον Ιανουάριο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικών και στις αρμόδιες εφορίες μεγάλο και σημαντικό αριθμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων. Ορισμένες περιπτώσεις είναι πράγματι προκλητικές, όπως για παράδειγμα του γνωστού μέντιουμ Ν. Χορταρέα, ο οποίος έκρυψε από την Εφορία το ποσό των 700.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε έλεγχο στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Π. Χαϊκάλη (προ της εκλογής του) στον οποίο καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση δύο φορολογικών στοιχείων ύψους 55.000 ευρώ για τη χρήση του 2007.
Επίσης, το ΣΔΟΕ εντόπισε έπειτα από έλεγχο τον γνωστό χειρουργό οφθαλμίατρο κ. Μ. Τ. να μην έχει εκδώσει αποδείξεις στους ασθενείς του συνολικού ύψους 1.561.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ επεκτάθηκαν και αλλού, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί δημοτική επιχείρηση δήμου των νοτίων προαστίων η οποία δεν εξέδωσε σε 932 πελάτες φορολογικά στοιχεία ύψους 54.794 ευρώ.
Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ εντόπισε δύο γνωστές ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) της Θεσσαλονίκης – τις ΠΑΕ Αρης και Ηρακλής – να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια σε διάφορες επιχειρήσεις, προφανώς για να εμφανίσουν υψηλές δαπάνες, και τους καταλογίστηκαν υπέρογκα πρόστιμα ύψους 5.376.000 ευρώ. Μάλιστα από τις δύο γνωστές ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης υπήρξε ήδη η παραδοχή της εικονικότητας 1.870.000 ευρώ και καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Από την άλλη, γνωστή ασφαλιστική εταιρεία της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια από το 2007 και είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έλεγχο ότι υπερτιμολόγησε το τίμημα εξαγοράς ακινήτου κατά 4.000.000 ευρώ με σκοπό την εξαπάτηση της εποπτεύουσας αρχής για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας.
Οσον αφορά τον κύριο Κ., πρώην πιλότο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αυτός εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ να μην έχει δηλώσει συνολικά εισοδήματα ύψους 1.457.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στα παραπάνω πρόσωπα. Επεκτάθηκαν και σε γνωστά καταστήματα του χώρου της εστίασης και καφετεριών στην Αττική. Ειδικότερα ένα γνωστό σουβλατζίδικο στο Χαλάνδρι και μία μεγάλη καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο από το ΣΔΟΕ ότι χρησιμοποιούσαν παραποιημένο σύστημα-μηχανισμό Η/Υ ώστε να μην εμφανίζoνται τα έσοδα σε 7.420 συναλλαγές! Ουσιαστικά αυτά τα δύο καταστήματα δεν είχαν εκδώσει ποτέ ούτε μία νόμιμη απόδειξη.
Παράλληλα διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ ότι διευθύντρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είχε προσαύξηση οικογενειακής περιουσίας κατά 631.937 ευρώ. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τις ολλανδικές Αρχές προχώρησε στον έλεγχο 68 ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι είχαν αποκρύψει εισοδήματα 1.570.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν είναι αυτοί που βρίσκονται στη γνωστή λίστα με τα σκάφη αναψυχής. Οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις και εισοδήματα στην Ολλανδία που ποτέ δεν εμφάνισαν στη χώρα μας.
Πάντως, με βάση άλλους ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι στην Αττική 10 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 10.865.000 ευρώ, ενώ 9 επιχειρήσεις εξέδωσαν πλαστά και εικονικά στοιχεία ύψους 6.470.000 ευρώ. Επίσης, επιχείρηση με αντικείμενο την αγοραπωλησία χρυσών λιρών δεν εξέδωσε για το 2013 φορολογικά στοιχεία ύψους 9.528.000 ευρώ και δεν καταχώρησε για τα έτη 2011 και 2012 φορολογικά στοιχεία αγορών 11.489.000 ευρώ, ενώ κατάστημα ενδυμάτων στον Ταύρο με ενδύματα προελεύσεως Κίνας δεν έλαβε παραστατικά για αγορές 353.000 ευρώ.
Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΕΔΕΥΑ), στο πλαίσιο ερευνών με παράνομες χρηματοδοτήσεις – επιδοτήσεις, διαπίστωσε και υπέβαλε έξι πορίσματα για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ύψους 1.270.000 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία καταλογίστηκε παράβαση 7.000.000 ευρώ για λήψη εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρεία, ενώ σε πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ζημιά σε βάρος του Ιδρύματος από κακοδιαχείριση στα μισθώματα των κυλικείων. Υποβλήθηκε δικογραφία στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης
Οι έλεγχοι όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία επιχείρηση εξέδωσε 140 πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 1.385.000 ευρώ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα 3.823.000 ευρώ και στην Ηπειρο κοινοπραξία εξέδωσε τέσσερα εικονικά τιμολόγια προκειμένου να εισπραχθούν παράνομες επιδοτήσεις, όπου της επεβλήθη πρόστιμο 1.360.000 ευρώ. Στην ίδια περιφέρεια τέσσερις αυτοκινητιστές έλαβαν 18 εικονικά τιμολόγια ύψους 1.000.000 ευρώ.
Στη Στερεά Ελλάδα έμπορος αυτοκινήτων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις 8.600.000 ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, ενώ επιχείρηση καφετέρια – χονδρικό εμπόριο καφέ χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε κατά τα έτη 2009-2013, 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ για καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων.
Τέλος, στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ δύο φορτηγά εφοδιασμού καυσίμων ναυτιλίας να διακινούν λαθραία καύσιμα τα οποία δεν είχαν παραδοθεί σε πλοία. Συνελήφθησαν οι οδηγοί και οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα με την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 5 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk