Συστάσεις ΟΗΕ στην ελληνική προεδρία για τους Πρόσφυγες

Πρωτοβουλίες για την προστασία των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Πρωτοβουλίες για την προστασία των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ. Εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για τις κρατήσεις σύρων προσφύγων καθώς και τις παράνομες επαναπροωθήσεις τους στην Τουρκία.
Στις συστάσεις της προς την Ελλάδα, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, η ΥΑ υπενθυμίζει ότι οι σύροι αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στα σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ ή εισέρχονται στο έδαφός τους εμπίπτουν στην ευθύνη της. «Μέτρα που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» τονίζει η ΥΑ εκφράζοντας την ανησυχία της για αναφορές ότι στην πράξη τα κράτη-μέλη τούς αρνούνται την είσοδο.
Εκατομμύρια ξεσπιτωμένοι από τη Συρία
Ο αριθμός των σύρων προσφύγων στο Λίβανο, στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο έχει ξεπεράσει τα 2,2 εκατ. ενώ άλλα 6,5 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας. Ο εμφύλιος βρίσκεται στο οξύτερο σημείο του και το κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί.
Η ΥΑ επαναλαμβάνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων που έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις πρέπει να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ή, αν δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, ως πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους Παλαιστινίους της Συρίας (πρόσφυγες στη χώρα από το 1948), οι οποίοι συχνά δεν θεωρούνται Σύροι, ενώ έχουν γεννηθεί και ζουν στη Συρία, και συνεπώς δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προσφύγων. Η ΥΑ επισημαίνει την ιδιαίτερα «ευάλωτη και επισφαλή κατάσταση των Παλαιστινίων της Συρίας που έχουν διαφύγει αναζητώντας προστασία σε άλλες χώρες».
Τονίζει ότι σημαντικό ποσοστό των Σύρων αιτούντων άσυλο εξακολουθούν να τίθενται υπό κράτηση σε ορισμένα κράτη-μέλη. Δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, η οποία όμως, σύμφωνα με καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ίδιων των προσφύγων, συχνά οδηγεί στα κέντρα κράτησης ως παράνομους μετανάστες τους σύρους πρόσφυγες. Η ΥΑ βεβαιώνει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κράτησης στους πρόσφυγες.
Ανησυχία για επαναπροωθήσεις και αντιμεταναστευτική ρητορική
Επίσης εκφράζει έντονη ανησυχία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων – πάλι χωρίς ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και καταγγελίες προσφύγων, επιδίδεται κατά κόρον στην πρακτική αυτή τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο.
Εν τω μεταξύ από το Στρασβούργο ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής στην Ελλάδα. «Οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφεύγουν την ρητορική μίσους» έγραψε το twitter – αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια ότι η ποιότητα των μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα είναι «τραγική».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk