Πού οδηγούν τα ευρήματα του ΙΧ-γιάφκας

Ομάδα επτά-οκτώ ενόπλων, νέο εκτοξευτήρα ρουκετών, έξι-οκτώ αντιαρματικούς πυραύλους και Καλάσνικοφ για επίθεση εναντίον ισχυρά φρουρούμενου στόχου, πιθανόν αστυνομικής υπηρεσίας, κυβερνητικού κτιρίου ή πρεσβείας, ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

Ομάδα επτά-οκτώ ενόπλων, νέο εκτοξευτήρα ρουκετών, έξι-οκτώ αντιαρματικούς πυραύλους και Καλάσνικοφ για επίθεση εναντίον ισχυρά φρουρούμενου στόχου, πιθανόν αστυνομικής υπηρεσίας, κυβερνητικού κτιρίου ή πρεσβείας, ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.
Αυτή είναι η διαπίστωση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την ανεύρεση του οπλοστασίου στο Παλαιό Φάληρο.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε… αριθμητικές αλλά και ποιοτικές αναλύσεις ύστερα από έναν κύκλο ευρημάτων και νέων δεδομένων τους τελευταίους μήνες στο εγχώριο αντάρτικο πόλης.
Οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», έχουν σειρά στοιχείων που αποδίδει το οπλοστάσιο αυτό στη νέα ένοπλη οργάνωση, στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν οι αντάρτες πόλης Νίκος Μαζιώτης και Χριστόδουλος Ξηρός.
Η αριθμητική και η λογική «σειρά» των γεγονότων, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι η εξής:
  • Στη νέα ένοπλη ομάδα συμμετέχουν συνολικά επτά-οκτώ άτομα, όπως προκύπτει από τα βίντεο πέντε ληστειών σε Νεμέα, Σπέτσες, Ακράτα, Βελεστίνο, Μέθανα από τον Μάιο του 2012 (λίγες εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη) ως τον Αύγουστο του 2013, από όπου άρπαξαν συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου».
  • Στις επιθέσεις αυτές είχαν ισάριθμα πιστόλια, πιθανόν μάρκας Glock, όπως και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία πιθανόν να έχουν ως και τώρα σε άγνωστη γιάφκα.
  • Τον Ιανουάριο του 2013 η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), που θεωρείται το πρώτο «δοκιμαστικό» ένοπλο σχήμα του 43χρονου Νίκου Μαζιώτη, εμφανίζεται να έχει έναν εκτοξευτήρα ρουκετών και ένα Καλάσνικοφ με το οποίο επιχειρεί επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στην προκήρυξη της ΟΛΑ υπήρχε αναφορά σε «αστοχία υλικού» που εμπόδισε την εκτόξευση της ρουκέτας. Τότε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν ότι «αυτή η αναφερόμενη αστοχία υλικού μπορεί να αποδίδεται είτε στον επικρουστήρα του ρουκετοβόλου είτε στο καψύλλιο της οβίδας. Γι’ αυτό, παρότι φέρεται να όπλισε δύο φορές, δηλαδή τράβηξε πίσω τον επικρουστήρα, δεν έγινε εκτόξευση του βλήματος». Αυτό λοιπόν το πρόβλημα πιθανολογείται ότι οδήγησε τους καθοδηγητές της ένοπλης οργάνωσης να επιδιώξουν την αγορά νέου τέτοιου είδους πολεμικού υλικού και την αγορά εκτοξευτήρα και τεσσάρων ρουκετών που βρέθηκαν στο ΙΧ στο Παλαιό Φάληρο.
  • Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτός ο δεύτερος εκτοξευτήρας ρουκετών να προορίζεται για τον 56χρονο Χριστόδουλο Ξηρό. Ακόμη επισημαίνουν ότι οι αντιαρματικές ρουκέτες μπαίνουν σε ειδικές συσκευασίες των έξι ή οκτώ «κομματιών» και ότι αυτές οι τέσσερις του ΙΧ στο Παλαιό Φάληρο είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης παρτίδας όπλων που προοριζόταν να καταλήξει στα χέρια της οργάνωσης
  • Την άνοιξη του 2013 σε ΙΧ αντιεξουσιαστή στα Εξάρχεια, που φαίνεται να σχετίζεται με τον Νίκο Μαζιώτη, βρέθηκαν δύο Καλάσνικοφ με κομμένα κοντάκια, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, τρεις γεμιστήρες και περίπου 800 σφαίρες. Τον Νοέμβριο του 2013 βρέθηκαν στην περιοχή του Αγίου Μερκουρίου, στη Βαρυμπόμπη, μέσα σε πλαστικό βαρέλι λαδιού αλλά με ειδικό αμπαλάζ, τέσσερα Καλάσνικοφ, δέκα χειροβομβίδες και δεκάδες σφαίρες που αποδίδονται στην προσπάθεια εξοπλισμού της ίδιας ομάδας.
  • Τον περασμένο Δεκέμβριο τέσσερις ένοπλοι της ίδιας ομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., χτυπούν με δύο Καλάσνικοφ, αδειάζοντας δύο γεμιστήρες των συνολικά 60 σφαιρών, την κατοικία του γερμανού πρέσβη. Τα Καλάσνικοφ ήταν «καθαρά» και υπολογίζεται ότι ήδη έχουν προστεθεί στα πιστόλια Glock που διαθέτει το οπλοστάσιό της.
  • Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς η οργάνωση αυτή λόγω και της ενσωμάτωσης του Χριστόδουλου Ξηρού και γενικότερης διεύρυνσής της αναζήτησε ενίσχυση του οπλοστασίου της με τρία ακόμη Καλάσνικοφ και συστήματα για πλήγματα με ρουκέτες.
  • Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι όταν είχε εξαρθρωθεί η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», σε γιάφκα στην Κυψέλη και σε αυτοκίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν βρεθεί συνολικά δύο Καλάσνικοφ (αγνώστου προελεύσεως) και ένα υποπολυβόλο ΜΡ-5 (είχε κλαπεί από φρουρό σε ληστεία τράπεζας στη Θεσσαλονίκη), τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί όλα σε επιθέσεις της οργάνωσης, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών που είχαν κλαπεί το 2003 από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας. Ακόμη είχαν βρεθεί εκτοξευτήρας RPG-7 και πέντε ρουκέτες (πιθανόν από συσκευασία των έξι τεμαχίων, η έκτη ήταν αυτή που είχε εκτοξευθεί χωρίς να εκραγεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ το 2007). Η οργάνωση τότε εκπαιδευόταν στα όπλα στην περιοχή του Κρεμαστού Λαγού στον Υμηττό.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «η νέα οργάνωση επιδιώκει την απόκτηση ενός νέου, σημαντικού οπλισμού, ώστε να έχει δύναμη πυρός αντίστοιχη αυτής του Επαναστατικού Αγώνα. Εχουν πιστόλια, δεν έχουν μεγάλο αριθμό Καλάσνικοφ και χειροβομβίδων, ψάχνουν εκτοξευτήρες ρουκετών και αναρωτιόμαστε πώς έχουν κινηθεί για να βρουν εκρηκτικά για βομβιστικές επιθέσεις. Είναι προφανές ότι το σύστημα τροφοδοσίας τους με όπλα είναι αλώβητο και η επιτυχία εντοπισμού του οπλοστασίου στο Παλαιό Φάληρο ίσως αποδειχθεί ότι έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα».

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 4 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk