ΕΕΔΑ: Ουσιαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

Την ανάγκη για ουσιαστική και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών της πρόσφατης τραγωδίας στο Φαρμακονήσι που στοίχισε την ζωή σε 12 μετανάστες – εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, τονίζει με σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζεται «η επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ανεξαρτησία τόσο της εσωτερικής έρευνας στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης, όσο και της δικαστικής διερεύνησης καταγγελιών για τυχόν παράνομες πρακτικές θαλάσσιας απώθησης και επαναπροώθησης αλλοδαπών».
Μετά και τις τοποθετήσεις αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, η ΕΕΔΑ εκφράζει τον προβληματισμό της, καθώς «θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αμφισβητείται η ανάγκη διερεύνησης τέτοιων γεγονότων ή πως επιχειρείται να προκαταληφθεί το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον η Εθνική Επιτροπή, ως τμήμα του διεθνούς θεσμικού πλαισίου προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζει ότι η καλύτερη υπεράσπιση της εικόνας της χώρας μας, όταν διατυπώνονται επικρίσεις και συστάσεις από διεθνή ελεγκτικά όργανα, είναι η ενίσχυση της λογοδοσίας και η πλήρης τήρηση των κανόνων δικαίου.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία, 1,5 ναυτικό μίλι ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έχουν προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης. Ήδη από την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014, μια ημέρα μετά το τραγικό συμβάν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρενέβη ζητώντας από τις Ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν «πως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση». Μάλιστα, κλιμάκιο της ΥΑ μετέβη στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό.
Όχι στην «αποθήκευση» ανθρώπων σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ

Αναγνωρίζοντας την ισχυρή μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της δυσκολίας ελέγχου των θαλάσσιων μετακινήσεων και της εγγύτητάς της με τις κύριες χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, η ΕΕΔΑ επιμένει στις παρατηρήσεις που διατύπωσε την 5η Δεκεμβρίου 2013 επί του Σχεδίου για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Αυτές αφορούσαν στην «επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν ουσιαστικά και σε βάθος ισχυρισμοί και μαρτυρίες που περιέχονται σε εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις απώθησης και επαναπροώθησης υπηκόων τρίτων χωρών αποτελούν πάγια πρακτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας».
Πρακτικές οι οποίες είναι αντίθετες προς το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο, που διέπει τη διεθνή προστασία αιτούντων άσυλο ή αναγνωρισμένων προσφύγων και δικαιούχων επικουρικής προστασίας στη χώρα μας και οι οποίες, σύμφωνα με τις συστάσεις, συνιστούν κατάφωρη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τέλος, επανερχόμενη στην από 27 Μαΐου 2013 προφορική της δήλωση επί της Έκθεσης του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και δικαιότερης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
«Για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αρκεί η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη το σύστημα ασύλου να επανασχεδιαστεί, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι σε πρακτικές «αποθήκευσης» ανθρώπων σε συγκεκριμένα κράτη μέλη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk