Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πορεύεται μέσα στη κρίση όπως ένα καράβι σ’ ένα φουρτουνιασμένο ωκεανό. Παρ΄ότι καταφέραμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 που κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις αντιστοιχεί στο 1,9% του ΑΕΠ ή 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η υπερφορολόγηση της οικονομίας και η ανεργία που έφτασε τους καλοκαιρινούς μήνες 27,6 % είναι οι δύο δείκτες που δικαιολογούν την αγανάκτηση των πολιτών και φανερώνουν την αποτυχία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής που θα μας οδηγήσει σύντομα στην έξοδο από την κρίση.

Η καταναλωτική συμπεριφορά προσανατολίζεται πλέον μόνο στις άμεσες ανάγκες και τις στοχευμένες αγορές ενώ υπάρχει πλήρης αδυναμία εκπλήρωσης αναγκών λόγω έλλειψης ρευστότητας και μείωσης των εισοδημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι τα κλειστά καταστήματα:
Σε όλη την Ελλάδα 30-31% του συνόλου είναι κλειστά, στην Αθήνα στην οδό Πανεπιστημίου έκλεισαν σε ποσοστό 34,5% στην οδό Σταδίου 42%. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι το 2013 άνοιξαν 134.000 νέες επιχειρήσεις με αβέβαιο μέλλον.
Το μεγαλύτερο όμως φρένο για την έξοδο από την κρίση είναι η υπερφορολόγηση της οικονομίας. Τα φορολογικά έσοδα από το 21,5 του ΑΕΠ το 2012 έφτασαν στο 24,3 το 2013 (!) ενώ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στο 2014 καθώς πέραν των εισοδημάτων τα βέλη έχουν στραφεί στην ακίνητη περιουσία.
Μόνο στην Ελλάδα, απ΄όλες τις ευρωπαικές χώρες, συμβαίνει το απαράδεκτο τα ακίνητα να επιβαρύνονται με 25 φόρους και τέλη (μη ανταποδοτικά) υπέρ του κράτους (δημόσιο, ΟΤΑ κλπ).
Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι:
1. Φόρος Εισοδήματος μισθωμάτων 10-33 %
2. Τέλος Χαρτοσήμου + ΟΓΑ (πλην μισθωμάτων κατοικιών) 3,6 %
3. Συμπληρωματικός Φόρος Εισοδήματος Μισθωμάτων 3 %
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων 1-4%
5. Τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α’+ β’ κατοικία αναλόγως εμβ. & Τ.Ζ.
6. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης 18-45 %
7. Κράτηση στα μισθώματα από το Δημόσιο υπέρ ΜΤΠΥ 3 %
8. Κράτηση στα μισθώματα από τους ΟΤΑ υπέρ ΤΑΔΚΥ 2 %
Φόροι – τέλη κατά τη μεταβίβαση
9. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23 %
10. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων 3 %
11. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3 % επί ΦΜΑ
12. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) 4-5%
13. Φόρος Διανομής Ακινήτων 2-2,5%
14. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων 8-10 %
15. Φόρος Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν από 1.1.2013 20 %
16. Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων και τη μεταγραφή 7,75‰
17. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων 4,5-7,5‰
Φόροι κληρονομιάς
18. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς 1-10 %, προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ. 5-20 %, προς άλλους συγγενείς και ξένους 20-40 %
19. Φόρος Δωρεάς ακινήτων
20. Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
21. ΦΑΠ για τις περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ
22. Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ
23. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών 15 %
24. Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων, γη 5 %, κτίρια 8 %
25. Εισφορά Υπεραξίας -Τέλος Ανάπλασης υπέρ ΔΕΠΟΣ με το Ν.2508/97
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους ώστε να μειωθεί το ποσό που δαπανάται για τόκους ενώ οι ελπίδες στρέφονται στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κλειδί είναι το νέο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το 2014 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020 το οποίο θα φέρει:
oΠρογράμματα όπως το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα, με το 25% των πόρων, πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου με το 3% των πόρων.
oΕπανέναρξη νέων οδικών αξόνων, που θα φέρει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
oΚαινοτομία στις επιχειρήσεις και κυρίως στην υγεία, την αυτοκινητοβιομηχανία, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα λειτουργικά συστήματα κ.λ.π, σε άλλη περίπτωση είναι καταδικασμένες να κλείσουν και να εκκαθαριστούν.
oΑνάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, (πρωτογενής παραγωγή είναι τα αγαθά απευθείας από τη φύση). Θα είναι πλέον η πρωτογενής παραγωγή επιχείρηση και όχι τρόπος ζωής.
oΕνισχύσεις στο δευτερογενή τομέα, από την οικοτεχνίας, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα θα χαρακτηρίζονται από σταθεροποιητικές τάσεις της οικονομίας. Πολλά νέα επαγγέλματα θα «γεννήσει» η κρίση, θα υπάρξουν νέες επενδύσεις εκ των πραγμάτων για να στηρίξουν το νέο οικονομικό μοντέλο.
Η ανάπτυξη θα έρθει, με την πάροδο του χρόνου και αφού έχει περάσει η πολυπόθητη περίοδος της σταθεροποίησης. Όλα τα παραπάνω με μία και μοναδική προϋπόθεση να μην υπάρξει στην πορεία πολιτικό, οικονομικό ή στρατηγικό ατύχημα.
*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι οικονομικός – επιχειρηματικός σύμβουλος – αναλυτής