Ντράγκι: «Οχι» ανανέωση ελληνικών ομολόγων του ευρωσυστήματος

Κατηγορηματικά αποκλείει την ανανέωση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι απαντώντας στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή. Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης). Για νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση που εξακολουθεί να θεωρεί την επιλογή αυτή ως λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορηματικά αποκλείει την ανανέωση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Όπως εξηγεί κάτι τέτοιο αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης). Όταν το Eurogroup πρότεινε τη λύση (Φεβρουάριος 2012) δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί και εξακριβωθεί έαν αυτή αντίκειται σε συνθήκες της ΕΕ, προσθέτει.

Για νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση που εξακολουθεί να θεωρεί την επιλογή αυτή ως λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά το ‘Γιάννη ξέχνα το’ του Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τώρα και ο Μάριο Ντράγκι δίνει νέο χαστούκι στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, απαντώντας στον Νίκο Χουντή, κάνοντας σαφή την υπαναχώρηση δανειστών από τη δέσμευσή τους, της ανανέωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA rollover), ύψους 5,6 δισ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Χουντής στην ανακοίνωσή του.

Η απάντηση Ντράγκι

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, αφού μνημόνευε τη δέσμευση του Eurogroup, ότι «ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθνΚΤ)», ύψους 5.6 δισ. ευρώ, ζητούσε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να εξηγήσει γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις του Eurogroup αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό και να σχολιάσει τα «νομικά εμπόδια που ισχυρίζονται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες».

Ο κ. Ντράγκι, στην απάντησή του, αποκλείει κατηγορηματικά την ανανέωση των ομολόγων καλύπτοντας πλήρως τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ντράγκι: «Όταν η Ευρωομάδα αξιολόγησε το Φεβρουάριο του 2012 τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5,6 δισ ευρώ.»

» Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ.»

» Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης)».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk