Ντράγκι: Μόνο με στήριξη της Bundesbank η ενίσχυση ρευστότητας

Την δημόσια στήριξη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Budesbank) ζητά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Mόνο εάν έχει τη δημόσια στήριξη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Budesbank) θα εξετάσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι την ενίσχυση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Ειδικότερα, αν αναλάβει η Budesbank την επικοινωνιακή διαχείριση της επιλογής αυτής στην γερμανική κοινή γνώμη ο Ντράγκι θα εξετάσει τον τερματισμό της εξουδετέρωσης της ρευστότητας που δημιουργούν οι αγορές ομολόγων που κάνει η κεντρική ευρωτράπεζα στη διάρκεια της κρίσης.

Εάν η ΕΚΤ σταματήσει να «αποστραγγίζει» τη ρευστότητα που έχει δοθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης από τις αγορές ομολόγων, αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της ρευστότητας κατά 180 δισ. ευρώ, σε μία περίοδο που οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την αστάθεια στις αγορές χρήματος και τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι θα δεχόταν να θέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέμα διακοπής της εξουδετέρωσης της ρευστότητας (από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει λήξει), εάν η Bundesbank «πουλήσει» την απόφαση αυτή στη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι η αποστράγγιση της ρευστότητας που δημιουργείται από τις αγορές ομολόγων εξουδετερώνει την επίπτωσή τους στην προσφορά χρήματος, περιορίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Η «επιστράτευση» της Bundesbank για να πεισθεί η κοινή γνώμη της Γερμανίας σχετικά με την αλλαγή των όρων του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μπορεί να συνιστά μία αμυντική στρατηγική για τον Ντράγκι, μετά την αρνητική αντίδραση που δοκίμασε ο προκάτοχός του Ζαν-Κλοντ Τρισέ όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2010.

Η Bundesbank υποστηρίζει τη διακοπή της απορρόφησης της ρευστότητας και έχει συζητήσει για το μέτρο αυτό στις επιτροπές νομισματικής πολιτικής και συναλλαγών με τις αγορές της ΕΚΤ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της στο Bloomberg στις 31 Ιανουαρίου.

Η ΕΚΤ απέτυχε κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες να εξουδετερώσει τις αγορές ομολόγων, σε μία ένδειξη ότι οι τράπεζες μπορεί να είναι απρόθυμες να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα, εν μέσω πιο σφιχτών συνθηκών χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk