Deutsche Welle: Το ελληνικό κούρεμα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

Η αντιπαράθεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και οι ελληνικές δαπάνες για την έρευνα είναι τα θέματα της επισκόπησης.

Η αντιπαράθεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και οι ελληνικές δαπάνες για την έρευνα είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου που δημοσιεύει σε άρθρο της η Deutsche Welle.


Μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες, γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο: «Αγώνας εξουσίας για την πολιτική του ευρώ». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν ως προς τη στήριξη της Ελλάδας και την τραπεζική ένωση».

Και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Το κείμενο θέσεων που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο από το υπουργείο Οικονομικών, για εκτεταμένες παραχωρήσεις στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την επίσπευση μεταρρυθμίσεων, είχε ως στόχο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, πληροφορήθηκε η Die Welt από κυβερνητικούς κύκλους. ‘Εδώ είναι ο τομέας αρμοδιοτήτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες!’: H δυσθυμία των Χριστιανοδημοκρατών είναι έκδηλη μιας και εδώ και καιρό παρακολουθούν τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών, Γκάμπριελ και Στάινμαϊερ αντίστοιχα, να εγείρουν αξιώσεις σε επίσημα ταξίδια και παρασκηνιακές επαφές».

Αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα

«Πέρυσι το καλοκαίρι, μεσούντος του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει, προφανώς κατά λάθος, για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», παρατηρεί σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung.

Με τίτλο «Κούρεμα και εκλογές» παρατηρεί: «Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναταραχή μεταξύ των υπευθύνων για τον προεκλογικό αγώνα των Χριστιανοδημοκρατών. Εκ των υστέρων, όμως, το λάθος του Σόιμπλε αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο στον προεκλογικό αγώνα, επειδή ο υπουργός έπεισε, τουλάχιστον εν μέρει, τους ψηφοφόρους για την ειλικρίνειά του. Δεν θα έπρεπε συνεπώς να προκαλεί έκπληξη ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα, προσχεδιασμένα αυτή τη φορά, την ίδια πρόταση.

Όμως η γερμανική κοινή γνώμη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το ζήτημα, που προαναγγέλλει στην ουσία ένα κούρεμα. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν το κούρεμα αναγκαίο διότι ένα χρέος στο 176% του ΑΕΠ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα μπορούσε να μειώσει το τεράστιο χρέος. Το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα».


«Δεν αρκούν φέτα και ελιές»

Η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο του καθηγητή Οικονομικών και επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Αλέξανδρου Κρητικού για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τίτλο «Δεν αρκούν φέτα και ελιές».

Όπως σημειώνεται: «Το 2013 ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Για να γυρίσει σελίδα η χώρα χρειάζεται ένα όραμα για το που θα βρίσκεται μετά από δέκα χρόνια. Είναι απαραίτητο να δοθεί βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξη, προτείνει ο οικονομολόγος και εξηγεί:

«Στην ευρωζώνη χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως η Ελλάδα διαθέτουν εδώ και χρόνια περίπου 3% του ΑΕΠ στην έρευνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια συναίνεση μεταξύ των κομμάτων ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες. Ως συνέπεια οι χώρες αναπτύσσονται σταθερά. Δεν αρκεί επομένως η εφαρμογή των 153 μέτρων που ζητά ακόμα η τρόικα για να μπορέσει η Ελλάδα να φθάσει στο επίπεδο των ευρωπαίων εταίρων. Σήμερα η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,7% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk