Θ. Πάγκαλος: «Τι να δουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα;»

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο Θ. Πάγκαλος μίλησε στον Βήμα fm για την Κεντροαριστερά, τον Αγγ. Φιλιππίδη, τη Γερμανία και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την Κεντροαριστερά, τον Αγγ. Φιλιππίδη, τη Γερμανία και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.{{{ audio1 }}}

Για την Κεντροαριστερά{{{ audio2 }}}

«Ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει εγκαταλειφθεί από ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι προς τα πίσω, διότι το ΚΚΕ έχει γυρίσει στην εποχή του Στάλιν και ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς εγκατέλειψε το χώρο αυτό και είναι αιχμάλωτη μιας σειράς από αναρχοκομμουνιστικές απόψεις που περιλαμβάνουν την άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας σε βάρος των αντιπάλων. Εκτελέσεις ακόμη δεν προβλέπονται, αλλά λένε π.χ. ότι θα πληρώσουμε γι’ αυτά που κάνουμε και πιστεύουμε ή ότι θα στηθούν κρεμάλες. Αυτά μας πάνε πολύ πίσω και θεωρώ λογικό, όταν ένας άνθρωπος εγκαταλείπει το χώρο αυτό και πει ότι δεν ήρθε γι’ αυτά που λένε σήμερα. Τώρα, πώς γίνεται κάποιος να πάει από το ΠΑΣΟΚ πίσω, μόνο μια εξήγηση μπορεί να δοθεί. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια τεράστια κοινοβουλευτική ομάδα και έχει βγάλει όσους έχει βγάλει – δεν τους θυμάμαι και δεν τους έχω μετρήσει κιόλας – και καθένας που θέλει να είναι βουλευτής και παράγοντας οφείλει να είναι στο νέο ρεύμα. Στο νέο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ. Βαθύτατα ιδεολογικοί λόγοι και γι’ αυτό πρέπει να το κάνεις εγκαίρως. Και ο Βουδούρης το έκανε εγκαίρως και μπράβο του.»

Για τον Αγγ. Φιλιππίδη

«Με το που έγινε γνωστό πήγε στην Τουρκία, αμέσως υπήρξε μια έκπληξη. Ότι τι πήγε να κάνει στην Τουρκία, που θα μπλέξει και θα τον κακομεταχειριστούν σε μια φυλακή «Εξπρές του Μεσονυχτίου» κτλ. Σκέφθηκα αμέσως, επειδή ξέρω πολύ καλά πώς φέρονται οι Τούρκοι, ότι δεν θα τον έδιναν ποτέ πίσω στην Ελλάδα. Διότι ο Φιλιππίδης δεν είναι κρατούμενος πολιτικός. Διώκεται για ποινικούς λόγους. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα έκαναν αυτό που κάνουν και δεν ξέρω αν το έχει πει το ελληνικό ΥΠΕΞ και να έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μυστικές – που ορθώς έχουν μείνει μυστικές, αν έχουν γίνει – και να έχουν ζητήσει οι Τούρκοι σ’ αυτές αμοιβαιότητα για να μας στηρίξουν και διεθνώς. Να τους δώσει η Ελλάδα, δηλαδή, δύο ή τρία πρόσωπα που διώκονται από την Τουρκία για ποινικούς λόγους. Και είναι αυτοί Κούρδοι και εμπλέκονται για πολιτικά θέματα και είναι έτσι αδύνατον για την Ελλάδα να δώσει αυτούς τους ανθρώπους και άρα θα είναι αδύνατο να πάρει η Ελλάδα τον Φιλιππίδη. Δεν ήξεραν, όμως, ότι θα τους έφτυνε η τουρκική δικαιοσύνη – κι ας ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δικονομικά ζητήματα; Αυτά είναι σαχλαμάρες, διότι αν δείτε πόσο διατεταγμένη είναι η δικαιοσύνη στην Τουρκία, δεν πρόκειται να τον δώσουν. Θα τον αφήσουν να φύγει και καταλαβαίνω ότι μπορεί να πάρει ένα αεροπλάνο και να πάει οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμεί. Αν συμβεί αυτό (σ.σ.: να επιστρέψει στην Αθήνα), θα το περιμένουμε. Αν, όμως, πάρει ένα αεροπλάνο και πάει στο Τσιμπάμπα-Τσιμπούμπα και από εκεί στη Βενεζουέλα ή στη Βραζιλία, αυτές δεν έχουν έκδοση για οικονομικά αδικήματα.»

Για τη στάση της Γερμανίας και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

«Η ιδέα ότι θα μας δώσει κάποιος λεφτά για να τα φάμε και ότι θα δοθούν ξανά παροχές που δίδονταν στο παρελθόν και θα επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση θα πρέπει να αποκλειστεί. Και αφορά μεγάλο διάστημα, πέραν της δεκαετίας. Τι μπορεί να γίνει; Μπορεί να διευκολυνθεί η καταβολή του χρέους που είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο και επίκαιρο πρόβλημα για την Ελλάδα και να επιτρέψει το πλεόνασμα που ελπίζω ότι θα διατηρηθεί να επενδύεται σε παραγωγικές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για μένα, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Και θα είναι ωφέλιμο προεκλογικά και για εμάς, αλλά και για τις άλλες κυβερνήσεις. Ξεχνάμε ότι το θέμα της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα για εμάς. Είναι κυβερνήσεις δημοκρατικές και έχουν έντονα αντιευρωπαϊκά ρεύματα και πρώτη στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι η Λεπέν, δεύτερο στην Αγγλία και ίσως κερδίσει την πρώτη θέση είναι το κίνημα αυτού του ανεκδιήγητου που θέλει να φύγει από την Ευρώπη και αντίστοιχα κινήματα υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες. Θέλουμε μία συμφωνία που θα εξομάλυνε την κατάσταση στην Ελλάδα. Ένα success story που με ειρωνεία λέει ο κ. Τσίπρας, με το ύψος της αυθεντίας του, θα ήταν καλό για τις κυβερνήσεις και κακό για τον κ. Τσίπρα, αλλά σκασίλα μου μεγάλη αν θα πάρει πολλές ψήφους. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι τις κυβερνήσεις και όχι να πάρει πολλές ψήφους ο κ. Τσίπρας… Ώστε να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι η ανάληψη νέων υποχρεώσεων, στα πλαίσια ενός νέου μνημονίου. Αυτό θα είναι επιτυχία. Κι αυτοί έχουν δημοκρατία, κόμματα και πανσπερμία απόψεων. Σκεφθείτε λίγο να είστε Γερμανός και να παρακολουθείτε για κάποιο λόγο, επειδή ξέρετε ελληνικά και κατοικείτε στην Ελλάδα ή γιατί έχετε το βίτσιο να παρακολουθείτε την ελληνική πολιτική σκηνή, τι θα βλέπατε. Θα βλέπατε κόμματα και αρχηγούς, όχι το λαό. Ο λαός υπάρχει στις δουλειές και στα καφενεία και συγκροτεί ομάδες πολιτικές και κοινωνικές. Θα βλέπατε κόμματα και αρχηγούς, τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα, το μοναδικό ΚΚΕ που υπάρχει στην Ευρώπη, ναζί που χαιρετάνε χιτλερικά και παίρνουν 10% και θα βλέπατε και δύο κόμματα που ασκούν την εξουσία στα πλαίσια μιας αμφισβητούμενης προσήλωσης μέσα σε κάποια μνημόνια. Αυτά θα βλέπατε. Τι γνώμη θα είχατε; Σας φαίνεται παράξενο, διότι δεν θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να βάλουμε το ντελικάτο χεράκι μας πιο βαθιά στην τσέπη. Δεν σας αρέσει; Δηλαδή, θα σας άρεσε καθημερινά κάποιος άλλος να βάζει το χέρι του; Μα, αυτό μας οδήγησε εδώ. Η πνευματική, πολιτική και πολιτιστική υπανάπτυξη! Γίνονται αυτά τα πράγματα; Φανταστείτε τώρα τον Ούγγρο, να του πεις ότι πρέπει να δώσει ένα ποσοστό ελάχιστο από ό,τι έχει επιτύχει ως οικονομία – αν έχει επιτύχει κάτι, διότι κι αυτοί βρίσκονται στα χάλια τους – για τους Έλληνες.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk