Νέο Δελχί: Η πόλη με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο

Το Νέο Δελχί προσπέρασε το Πεκίνο και κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των πόλεων με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με την ινδική μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση και δεξαμενή σκέψης Centre for Science and Environment (CSE), οι τιμές των ρύπων της πρωτεύουσας της Ινδίας πέρυσι ξεπέρασαν έως και 60 φορές τα επιτρεπτά όρια.
Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, στην αχανή πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, έφθασαν στο επίπεδο των 575 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όταν τα αντίστοιχα στο Πεκίνο δεν υπερβαίνουν τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Όπως σημειώνει η έρευνα, στο Νέο Δελχί προστίθενται κάθε μέρα 1.400 καινούργια οχήματα και προκειμένου οι κατασκευαστές να ανταποκριθούν στη ζήτηση, εφαρμόζουν μόνο τα βασικά μέτρα περιορισμού των επιβλαβών εκπομπών αερίων. Αντιθέτως, η Κίνα ξεκίνησε να εφαρμόζει μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως είναι ο περιορισμός των πωλήσεων αυτοκινήτων – εξ’ ου και η δεύτερη θέση στη σχετική λίστα.
Το Νέο Δελχί ακολουθούν σε ατμοσφαιρική ρύπανση το Πεκίνο, το Κάιρο, το Σαντιάγκο της Χιλής και η Πόλη του Μεξικού. Άλλες ιδιαίτερα επιβαρυμένες πόλεις είναι η πόλη Aχβάζ του Ιράν, όπου παράγεται και το περισσότερο πετρέλαιο της χώρας, η Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας, η Λουντιάνα της Ινδίας, το Πεσαβάρ του Πακιστάν και η Γκαμπορόνε, πρωτεύουσα της Μποτσουάνας.
Ωστόσο, η Κίνα συνεχίζει να έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 656.000 Κινέζοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από παθήσεις του αναπνευστικού. Μόνο ένας στους 100 από τα 560 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις μεγάλες πόλεις της Κίνας αναπνέει αέρα που θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από τις 20 πόλεις με τη χειρότερη μόλυνση στον κόσμο, οι 16 βρίσκονται στην Κίνα. Για το λόγο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εδώ και λίγους μήνες ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο οποίο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk