Βερολίνο: Αντίθετο στις αρχές της δημοκρατίας το κίνημα Γκιουλέν

Αντίθετο στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας και εθνικιστικό με έντονα ισλαμιστικά στοιχεία φέρεται να θεωρούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές του κίνημα του τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -που, όπως σε κάθε χώρα με ισχυρή κοινότητα τούρκων μεταναστών, έχει παρουσία και στη Γερμανία. Το κίνημα έχει έρεθει σε ολομέτωπη ρήξη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη το Βερολίνο.

Αντίθετο στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας και εθνικιστικό με έντονα ισλαμιστικά στοιχεία φέρεται να θεωρούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές το κίνημα του τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -που, όπως σε κάθε χώρα με ισχυρή κοινότητα τούρκων μεταναστών, έχει παρουσία και στη Γερμανία.

Το κίνημα έχει έρθει σε ολομέτωπη ρήξη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη το Βερολίνο.

Το γερμανικό κανάλι ARD και το Spiegel επικαλούνται έγγραφα της υπηρεσίας για την Προστασία της Συντάγματος (BfV) που εξετάζουν τις παραφυάδες του δικτύου Γκιουλέν στις κοινότητες τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που αποτελούνται κυρίως από εκπαιδευτικά κέντρα.

Το BfV, που έχει το καθήκον να επιτηρεί ακραίες πολιτικές ομάδες, θεωρεί σύμφωνα με τις αναφορές πως η ιδεολογία του κινήματος είναι «από αρκετές απόψεις αντίθετο στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας» και ακολουθεί έναν τουρκικό εθνικισμό «με ισλαμιστικά στοιχεία και μανδύα σοβαρότητας».

Επιδίωξη του ίδιου του Γκιουλέν, αναφέρεται, είναι η εγκαθίδρυση θεοκρατίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχουν ορισμένες αναφορές πως σε εκπαιδευτικές μονάδες στην Γερμανία που σχετίζονται με το δίκτυο υφίστανται πίεση όσοι μαθητές δεν ακολουθούν «παραδοσιακά» συστήματα αξιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk