Στους… τρεις δρόμους τα τρακτέρ

Στους δρόμους κατέβηκαν και πάλι οι αγρότες, χωρισμένοι στα τρία, με κοινές αγωνίες αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα αιτήματά τους.

Στους δρόμους κατέβηκαν και πάλι οι αγρότες, χωρισμένοι στα τρία, με κοινές αγωνίες αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα αιτήματά τους. Το κεντρικό μπλόκο των θεσσαλών αγροτών, με επικεφαλής τον «κόκκινο» αγροτοσυνδικαλιστή του κάμπου κ. Βαγγέλη Μπούτα, στήθηκε και πάλι στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Στην ατζέντα των αιτημάτων τους κύρια ζητήματα παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η φορολόγηση των αγροτών. Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων λέει «όχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο ως 40.000 ευρώ (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) και ζητεί αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί). Συνολικά εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» μπλόκα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 40.
Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα ένας άλλος αγωνιστικός πόλος που συσπειρώνεται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ζητούν λύσεις εδώ και τώρα και καταγγέλλουν ότι «με τέτοιες τιμές σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας».
«Ναι» στη φορολόγηση, λένε στη Β. Ελλάδα


Οπως αναφέρει το μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κ. Χρήστος Γκόντιας, «λέμε «ναι» στη φορολόγηση των αγροτών αλλά με τα σωστά κριτήρια και άνοιγμα βιβλίων υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να τεθούν κριτήρια για τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών τι θα μπαίνει στα βιβλία ως έξοδα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα φορολογούμαστε. Ακόμη δεν έχουμε σωστή ενημέρωση» σημειώνει ο κ. Γκόντιας. Και προσθέτει: «Απαιτούμε επίσης πιο ελαστικά πρόστιμα. Οι αγρότες περνάμε από ένα σύστημα με τεκμαρτό προσδιορισμό στο σύστημα εσόδων – εξόδων σε ένα τελείως διαφορετικό. Είναι λογικό να γίνουν λάθη. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια περίοδος προσαρμογής με πιο ελαστικά πρόστιμα».
Στην Ημαθία οι παραγωγοί συντονίζουν τη δράση τους έχοντας συγκροτήσει την «Πρωτοβουλία των Αγροτών», στην οποία συμμετέχουν καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο κ.α. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της κ. Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, ο νέος φορολογικός σχεδιασμός για τους αγρότες είναι ανεφάρμοστος «διότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί αυτή τη γραφειοκρατία που ζητάνε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει ο κ. Χάρης Θεοχάρης να θεωρήσει το 2014 μεταβατικό έτος για τη φορολόγηση διότι οι αγρότες είναι ανέτοιμοι. Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να χαράξει σε συνεργασία με τους αγρότες ένα στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια και πάνω σε αυτό να κινηθούμε. Θέλουμε να φορολογηθούμε αλλά δίκαια και με έναν τρόπο απλοποιημένο. Καθημερινά μας γεννιούνται χιλιάδες ερωτήματα τα οποία θέτουμε στο υπουργείο Οικονομικών και δεν μπορεί να μας απαντήσει. Εγιναν όλα με μεγάλη προχειρότητα» επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Μπλόκο στην Ημαθία


Οι παραγωγοί της «Πρωτοβουλίας των Αγροτών» βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπου 18 σημεία ανά την Ελλάδα. Το μπλόκο της Κουλούρας, στο οποίο βρίσκονται σήμερα περίπου 480 τρακτέρ, είναι το μεγαλύτερο και αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω την Τετάρτη, οπότε θα φτάσουν εκεί αγροτικά οχήματα από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.
Οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων παρατάχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νίκαιας. Ως τις 4 μ.μ. τρακτέρ από όλη τη Θεσσαλία έφθαναν στο σημείο και, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο Μαρούδα, ο οποίος εκπροσωπεί τους αγροτικούς συλλόγους της Λάρισας, ο αριθμός τους ίσως και να ξεπερνούσε τα 1.000. Συνολικά εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» μπλόκα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 40.
Με προσεκτικές κινήσεις οι αγρότες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών οργανώνουν τα βήματά τους. Την Τετάρτη στις 11 το πρωί παραγωγοί από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα βρίσκονται στο περιφερειακό συλλαλητήριο της Κομοτηνής. Στις 9 Φεβρουαρίου θα δώσουν το «παρών» στη Λυδία Καβάλας, όπου θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία κατά της χωροθέτησης του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος κόβει στα δύο πολύτιμη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Από την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, θα συντονίσουν διαμαρτυρία στην πόλη της Δράμας.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 3 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk