Ευρωπαϊκά κονδύλια περιμένουν νέους ανέργους

Χαρακτηρίζοντας την καταπολέμηση της ανεργίας ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014, ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς

Χαρακτηρίζοντας την καταπολέμηση της ανεργίας ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014, ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς παρουσίασε πρόσφατα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας τους τρεις πυλώνες της πολιτικής για την ανεργία, οι οποίοι απευθύνονται συνολικά σε 440.000 ανέργους. Ο δεύτερος εξ αυτών αφορά τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» για τα έτη 2014-2020, η οποία βρίσκεται όμως ακόμη σε φάση σχεδιασμού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, για τα επόμενα δύο χρόνια αυτός ο πυλώνας θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε 240.000 νέους στη χώρα μας ηλικίας ως 24 ετών.
Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα «Youth Guarantee», συνολικού – ευρωπαϊκού – προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ; Πρόκειται για μια δέσμευση των κρατών-μελών ότι όλοι οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών μέσα σε τέσσερις μήνες από τη στιγμή που εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι είτε θα έχουν βρει μια θέση εργασίας είτε θα προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση ή κατάρτιση. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά για μια ευκαιρία η οποία αφορά εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσης, εξατομικευμένη ως προς τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κατάσταση κάθε νέου.
Για να γίνει όμως η δέσμευση αυτή πραγματικότητα οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, προϋπόθεση που δεν φαίνεται να καλύπτεται – ως σήμερα τουλάχιστον – από τον κρατικό μας προϋπολογισμό. Η ΕΕ, με τη σειρά της, θα συμπληρώσει την εθνική χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς και των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.
Κονδύλια τα πρώτα δύο χρόνια


Ενώ οι διεργασίες για το πρόγραμμα καθυστερούσαν από το 2010 που ετέθη προς συζήτηση, το πραγματικό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, είχε ήδη ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 7,5 εκατ. νέοι δίχως απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση. Μπροστά σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα αποφασίστηκε ο μεγάλος όγκος των χρημάτων να διατεθεί τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος (2014-2015). Επιπλέον πρόκειται να προηγηθούν οι περιφέρειες εκείνες που έχουν πάνω από 25% ανεργία στους νέους.
Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στα κράτη-μέλη, μπορεί λοιπόν να επωφεληθεί άμεσα από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, μεταθέτοντας μάλιστα το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής συμμετοχής μετά τα δύο πρώτα χρόνια. Αρκεί να καταφέρει να δρομολογήσει ολοκληρωμένες δράσεις που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης, μαθητείας ή επιδοτούμενης εργασίας. Προκύπτει όμως το ερώτημα πώς η χώρα μας δηλώνει επισήμως πανέτοιμη για την εφαρμογή του προγράμματος και την απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων τη στιγμή που γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης, που σηκώνει όλο το βάρος αντίστοιχων προγραμμάτων, ενώ ταλανίζεται από ελλείψεις προσωπικού.
Το βορειοευρωπαϊκό μοντέλο


Η έννοια των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» δεν είναι καινούργια καθώς από τη δεκαετία του 1980 αντίστοιχες δράσεις εφαρμόζονται στις σκανδιναβικές χώρες, όπου βέβαια το μοντέλο πρόνοιας και δράσεων είναι πολύ διαφορετικό. Η Φινλανδία, π.χ., έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εγγυήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η αξιολόγηση του Ιδρύματος Eurofound διαπίστωσε ότι το 2011 το 83,5% των νέων που αναζητούσαν εργασία έλαβαν αξιόλογη προσφορά εντός τριών μηνών από την εγγραφή τους στο μητρώο ανεργίας.
Ακριβώς αυτά τα μοντέλα έγιναν ο πυρήνας του προγράμματος, το οποίο πέρασε από πολλές «Συμπληγάδες» ώσπου να εγκριθεί τον Απρίλιο του 2013 – και ενώ η ανεργία των νέων στην Ευρώπη καλπάζει ήδη από το 2011. Την πρωτοβουλία έλαβαν η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2010.

«Οι ευρωβουλευτές που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία είχαμε αισθανθεί ότι η μπόρα έρχεται. Στη χώρα μας η ανεργία των νέων τότε ήταν 12,5%, σήμερα έχει εκτοξευθεί κοντά στο 60%
. Κάναμε, έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις και πιέσεις προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, ένα σημαντικό βήμα-εγγύηση για το μέλλον της Ευρώπης» είπε στη διάρκεια ημερίδας στην Τεχνόπολη η «σκιώδης» εισηγήτρια της έκθεσης από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κυρία Συλβάνα Ράπτη. Δύο χρόνια μετά, το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εξέτασε την πρόταση και έκανε τις τροποποιήσεις της, αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία. Μέσα από νέους κύκλους εργασίας και διαβουλεύσεων έφτασε η επικύρωση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία όμως για να λειτουργήσει χρειάζονταν πόροι. Επειτα από νέες διαπραγματεύσεις και μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε ένας περιορισμένος προϋπολογισμός 6 δισ. ευρώ, ποσοστό μόλις 0,6% του συνολικού ευρωπαϊκού.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 3 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk