Τουρκική φρεγάτα κατά νορβηγικού σεισμογραφικού στην Kυπριακή ΑΟΖ

Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess που διεξάγει έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης στα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα, με την αιτιολογία ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Παπαδόπουλος αρχικά δεν επιβεβαίωσε το επεισόδιο, ωστόσο όπως είπε αναμένεται ενημέρωση επί του θέματος τις επόμενες ώρες.

Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess που διεξάγει έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης στα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα, με την αιτιολογία ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ το πρωί της Δευτέρας, αρχικά δεν επιβεβαίωσε το επεισόδιο, επικαλούμενος ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ωστόσο στη συνέχεια είπε πως αναμένεται ενημέρωση επί του θέματος τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, που διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Barbaros».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18:40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23:50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο προειδοποιήθηκε από την τουρκική φρεγάτα από μεγάλη απόσταση, να μην εισέλθει σε λωρίδα των τεμαχίων 5 και 6, τα οποία διεκδικεί η Τουρκία.


Κύπρος: Απαράδεκτες οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Είναι», είπε, «βορείως των δύο οικοπέδων που έχει η ΤΟΤΑL, το 10 και το 11. Συνέβη ένα περιστατικό, το οποίο παρακολουθούσαν οι Αρχές της Δημοκρατίας καθ` όλην τη διάρκεια και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το σκάφος της ΤΟΤΑL. Δεν ήταν παρενόχληση αλλά επικοινωνία δια ασυρμάτου που το τουρκικό πολεμικό καλούσε το πλοίο της ΤOΤΑL να φύγει από εκεί που ήταν».

Ο κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβληματίσει, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όσο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε ο κ. Κασουλίδης. «Θα ακολουθήσουν διαβήματα τα οποία δεν θα απευθυνθούν μόνο στα Ηνωμένα Έθνη αλλά θα απευθυνθούν και στη Γαλλία, χώρα της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες αλλά και στις χώρες καταγωγής των πλοίων που εμπλέκονται».

Ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μία τακτική, μέσω προκλήσεων και απειλών, να δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Εμείς, τόνισε, δεν θα ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια των προκλήσεων.

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους, κατέληξε, είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk