ΣΥΡΙΖΑ: Ρήγμα στο εσωτερικό από το κεντροαριστερό άνοιγμα

Σε οριακό σημείο, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται πλέον οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εμφανής και ομολογημένη απόπειρα του κ. Αλ. Τσίπρα

Σε οριακό σημείο, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται πλέον οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εμφανής και ομολογημένη απόπειρα του κ. Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε «ανοίγματα» και να αναζητήσει συμμαχίες προς την Κεντροαριστερά συναντά την οργισμένη αποφασιστικότητα της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία αρνείται να συναινέσει σε τέτοιου είδους εγχειρήματα και μιλάει πλέον ουσιαστικά για διαδικασία αλλοίωσης της ταυτότητας του κόμματος.
Με αυτά τα δεδομένα, η διάσπαση δεν είναι λέξη που ακούγεται από κανέναν, ελάχιστοι όμως πλέον αμφιβάλλουν για το ότι η προεδρική πλειοψηφία και η Αριστερή Πλατφόρμα θα προχωρήσουν σε παράλληλες ή μάλλον ασύμπτωτες, αν όχι αποκλίνουσες, πορείες προς τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές.
Αφορμή για την ανάδειξη της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε με την επιλογή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Οδ. Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η σύγκρουση όμως στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου και οι συζητήσεις που ακολούθησαν καταδεικνύουν ότι οι διαθέσεις στα εσωκομματικά στρατόπεδα είναι μάλλον άγριες και ότι οι διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις δύσκολα θα γεφυρωθούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Ο ίδιος ο κ. Βουδούρης έριξε μάλιστα τη Δευτέρα το πρωί λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης όταν μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε: «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετανιώνω που ψήφισα το Μνημόνιο», ενώ προσέθεσε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο, υπονοώντας ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς στηρίζει…
Ηδη από το βράδυ της Κυριακής πάντως στελέχη της Πλατφόρμας τόνιζαν ότι «μην κοροϊδευόμαστε τώρα, η υποψηφιότητα Βουδούρη δεν προχωράει», υπονοώντας σαφώς ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η βάση του κόμματος και οι οργανώσεις που αντιδρούν να συνταχθούν την προεκλογική περίοδο με τον κ. Βουδούρη και να του παράσχουν τις αναγκαίες διευκολύνσεις.
Πέραν αυτού, πάντως, από τη διαδικασία και τη συζήτηση του Σαββατοκύριακου κατέστη σαφές ότι υπήρξαν διαρροές από την προεδρική πλειοψηφία και ενισχύθηκε το εσωτερικό μπλοκ στον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί όχι μόνο σε θέματα πολιτικής αλλά και σε θέματα χειρισμών της ηγεσίας.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της διαδικασίας, αν δηλαδή η ΚΕ θα ενέκρινε εν συνόλω ή κατά περίπτωση τις υποψηφιότητες, έδειξε ότι 67 μέλη επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους έναντι 96 που τάχθηκαν υπέρ των χειρισμών και επιλογών Τσίπρα. Ο συσχετισμός αυτός, σε συνδυασμό με τα πολλά μέλη της ΚΕ που προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία, τείνει να διαμορφώσει ένα μεγάλο ρεύμα αμφισβήτησης της ηγεσίας, κυρίως σε θέματα γραμμής και χειρισμών – κάτι που ως σήμερα δεν είχε καταγραφεί σε αριθμούς.
Η ενίσχυση αυτής της τάσης οδήγησε ουσιαστικά και τον κ. Τσίπρα να πάρει τον λόγο στο τέλος της συνεδρίασης και να απευθυνθεί στον κ. Π. Λαφαζάνη καλώντας τον σε συστράτευση, μια κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ενδεικτική εκνευρισμού και προάγγελος νέων εντάσεων στο κόμμα, δεδομένου ότι, όσο κι αν είναι γνωστές οι διαφωνίες, ο κ. Λαφαζάνης δεν είχε ποτέ βρεθεί αντιμέτωπος με υπαινιγμούς για διασπαστικές διαθέσεις ή φυγομαχία.
Υπό αυτές τις συνθήκες ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, εν μέσω αποριών για την επιλογή να δώσει ο κ. Τσίπρας τέτοιας έντασης μάχη για τον κ. Βουδούρη, εκφράζουν την εξής εκτίμηση: ότι στο πρόσωπο του κ. Βουδούρη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε μόνο ένα άνοιγμα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και να δώσει προς την Ευρώπη ένα νέο σήμα μετακίνησης προς μετριοπαθέστερες θέσεις και ενίσχυσης της τάσης υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Εξ ου, κατά την άποψη αυτή, και η επιλογή του κ. Βουδούρη, ο οποίος έχει δώσει θετική ψήφο όχι μόνο στο πρώτο Μνημόνιο αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά ως βουλευτής τότε της ΔΗΜΑΡ.
Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 3 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk