Δήμαρχοι ή κομματικοί ινστρούχτορες;

Όσο αυτονόητο είναι ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία έχει…

Δήμαρχοι ή κομματικοί ινστρούχτορες; | tovima.gr
Όσο αυτονόητο είναι ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, άλλο τόσο αυτονόητο θα έπρεπε να είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα οι δημοτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπονται κάθε φορά σε μια διχαστική πολιτική σύγκρουση, με γνώμονα το εκάστοτε κομματικό συμφέρον.

Προφανώς και από τις δημοτικές εκλογές εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα, αλλά σε καμιά περίπτωση η έκβαση τους δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο, για το πιο κόμμα, διαθέτει αυτή τη στιγμή την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών για να ασκήσει εξουσία.

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσίπρα να πάρουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, δεν βοηθά ούτε το κόμμα του, ούτε τους υποψηφίους του, ούτε βέβαια πολύ περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα των οποίων θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέοι δήμαρχοι.

Αρκετά έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση την κομματοκρατία, τους κάθε λογής δημάρχους που μόνο προσόν τους ήταν η προσήλωση τους στον εκάστοτε αρχηγό ή στην κομματική νομεκλατούρα. Οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ηγεσίες που μόνο σκοπό έχουν να προωθούν τα κομματικά τους συμφέροντα, αλλά πρόσωπα ικανά και άξια να διαχειριστούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της περιοχής τους και να βρουν λύσεις σε καταστάσεις που ταλανίζουν τους πολίτες τους.

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα, δεν οφείλεται μόνο στην ανικανότητα και τη διαφθορά της κεντρικής εξουσίας. Μεγάλο μέρος ευθύνης για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για ρουσφετολογικές προσλήψεις, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς έχουν και οι δήμοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι δήμοι έχουν καταφέρει ακόμα και σήμερα να ελέγξουν τις σπατάλες και την οικονομική αιμορραγία τους και να είναι σε θέση παράλληλα να προσφέρουν αξιόπιστες και ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες τους.

Μετά από 5 χρόνια κρίσης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, είναι επιτέλους ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές παρωπίδες και να επιτρέψουμε να αναδειχθούν στις επερχόμενες εκλογές πρόσωπα με κύρος,γνώσεις και κυρίως διάθεση να αγωνιστούν για τα συμφέροντα του τόπου τους και των πολιτών τους.

Το παράδειγμα των προηγούμενων εκλογών, όπου στις περιπτώσεις που αναδείχθηκαν δήμαρχοι ικανοί, αποφασισμένοι και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις κατάφεραν και να συμμαζέψουν τα οικονομικά και να παράγουν έργο, ας γίνει μάθημα και για τα κόμματα και για τους φερέλπιδες διεκδικητές της τοπικής εξουσίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk