Υλικά (για 4 άτομα
1 κεφάλι σκόρδο
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
40 γρ. κουκουνάρι
1 ματσάκι φασκόμηλο, τα φυλλαράκια
1 πράσο, σε ροδέλες
400 γρ. ταλιατέλες
100 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια
150 γρ. ρικότα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση
1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και αραδιάζουμε τις σκελίδες σε ένα ταψί. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και πολτοποιούμε τα σκόρδα ανακατεύοντας με 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
2 Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και γυρίζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου για 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε το πράσο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
4 Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις ταλιατέλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
5 Προσθέτουμε τις ελιές, το κουκουνάρι, τη σάλτσα σκόρδου, το φασκόμηλο και το πράσο. Αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με τη ρικότα και σερβίρουμε.