ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ: Στον εμφύλιο μετά τον μήνα του μέλιτος

Προτού εκδηλωθεί ο εμφύλιος του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξε μια περίοδος που τα δύο κόμματα συζητούσαν τη δυνατότητα να συμπράξουν στις εκλογές.

Προτού εκδηλωθεί ο εμφύλιος του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξε μια περίοδος που τα δύο κόμματα συζητούσαν τη δυνατότητα να συμπράξουν στις εκλογές. Το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ σταμάτησε με εξίσου βίαιο τρόπο τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο η ανάμνηση μιας συνεργασίας που ενδεχομένως θα αναδιέτασσε τις γραμμές στο πολιτικό σκηνικό βασανίζει αρκετά στελέχη και στα δύο κόμματα. Η ανοιχτή πρόσκληση του κ. Ευ. Βενιζέλου στον κ. Φ. Κουβέλη μοιάζει με σπόρο που πέφτει σε άνυδρο έδαφος αλλά δεν αποκλείεται με την αλλαγή των εποχών να ανθίσει. Για τη δική της εποχή ανθοφορίας προετοιμάζεται και η Ελιά της Κεντροαριστεράς, καθώς οι εξελίξεις επιταχύνονται μετά την απευθείας συνεννόηση των κ.κ. Βενιζέλου και Ι. Βούλγαρη, αλλά και τη διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Α. Λοβέρδου να συμπράξει με αυτό το πολιτικό μέτωπο και όχι με τον τρίτο πόλο της ΔΗΜΑΡ.
Οι δύο συναντήσεις


Πέρυσι την άνοιξη οι ενδοκυβερνητικές δυσκολίες είχαν φέρει πιο κοντά τους δύο μικρότερους εταίρους. Η επικοινωνία Βενιζέλου – Κουβέλη ήταν συνεχής και είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την κατάθεση της κοινής πρότασης νόμου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την κοινή πρόταση για άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το καλό κλίμα διοχετεύθηκε και στο επίπεδο των στελεχών των δύο κομμάτων τα οποία προετοίμαζαν τις κοινές πρωτοβουλίες. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα και δύο συναντήσεις. Στην πρώτη, τον Απρίλιο, συνέφαγαν στην ταβέρνα «Χρήστος» στο Χαλάνδρι οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Χρ. Δερβένης από το ΠαΣοΚ και οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης, Α. Παπαδόπουλος και Θ. Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε τον Ιούνιο, λίγες ημέρες προτού αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, στην ταβέρνα «Δρίτσας», επίσης στο Χαλάνδρι. Στην παρέα του ΠαΣοΚ είχε προστεθεί η κυρία Φώφη Γεννηματά και από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Παπαδόπουλο, οι κ.κ. Δ. Χατζησωκράτης και Ν. Τσούκαλης. Το αντικείμενο και των δύο συναντήσεων ήταν η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η διερεύνηση τυχόν δυνατοτήτων για κοινή εκλογική κάθοδο.
Κύκλος σύγκρουσης


Η προσπάθεια ναυάγησε, ωστόσο δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η αντίδραση που κρύβει η φράση «το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου». Λέγεται ότι ο κ. Κουβέλης αισθάνθηκε προδομένος επειδή αντιλήφθηκε, όπως έχει πει, πως ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν θα τον ακολουθούσε στην έξοδο από την κυβέρνηση αλλά επιπλέον βρισκόταν σε μυστικές συνεννοήσεις με τον Πρωθυπουργό. «Δεν μας ήθελαν πλέον στην κυβέρνηση» δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο κύκλος των συνεννοήσεων αντικαταστάθηκε με έναν κύκλο σύγκρουσης. Αφορμή έδωσε η επιθυμία της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παρασιτική και ανήθικη τη στάση της ΔΗΜΑΡ που κάνει αντιπολίτευση στηριζόμενη στις πλάτες του ΠαΣοΚ, και ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι θα παρευρεθεί κι εκείνος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη προσκεκλημένος των κ.κ. Μάρτιν Σουλτς και Χάνες Σβόμποντα, επειδή «δεν έχει κανένας το μονοπώλιο του Σοσιαλισμού στην Ελλάδα».
Το Καταστατικό του ΕΣΚ προβλέπει ότι σε αυτό εντάσσονται τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με απλή πλειοψηφία και τα μη μέλη με αυξημένη. Επιπλέον οι αιτήσεις ένταξης εξετάζονται καθεμία χωριστά από το προεδρείο και η τελική έγκριση δίνεται από το συνέδριο. Το συνέδριο θα διεξαχθεί το διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 1η Μαρτίου στη Ρώμη και το 40μελές προεδρείο του ΕΣΚ, στο οποίο συμμετέχει η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη, έχει αποφασίσει ότι δεν θα δεχθεί καμία αίτηση ένταξης ως τις ευρωεκλογές.
Στο Ευρωκοινοβούλιο


Η επίσημη πρόσκληση, σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, δεν έχει αποσταλεί ακόμη στον κ. Κουβέλη, οπότε δεν είναι σαφές αν προσκαλείται ο κ. Κουβέλης προσωπικά ή αντιπροσωπεία του κόμματος και με ποια ιδιότητα. Επιπλέον στη λίστα της 23ης Ιανουαρίου με τα προσκεκλημένα κόμματα, τα συνδικάτα, τις ΜΚΟ, τις δεξαμενές σκέψης δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε ο πρόεδρός της. Ενδεχομένως όμως να συμπεριληφθεί αργότερα, ιδίως αν, όπως λέγεται στην Αγίου Κωνσταντίνου, η πρόσκληση προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Σουλτς συνοδευόμενη από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την ένταξη της στις τάξεις των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Από την πλευρά της ΧαριλάουΤρικούπη εκφράζεται η απορία γιατί ο κ. Κουβέλης, αφού επιθυμεί να καθήσει στα ίδια έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου με το ΠαΣοΚ, στο εσωτερικό της χώρας υψώνει διαχωριστικά τείχη.
Παράλληλα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται η αναταραχή. Η πολιτική Κουβέλη, λένε στελέχη του κόμματος, ενέχει πολλές αντιφάσεις. Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι έχει εξαγγείλει σαφέστατο διμέτωπο κατά της κυβέρνησης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κριτική προς τους κ.κ. Γρ. Ψαριανό και Α. Παπαδόπουλο για την παρουσία τους σε εκδηλώσεις των «58» – ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση των «58» στον Πειραιά μαζί με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτο και τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κ. Τριαντάφυλλο – και η ενίσχυση του ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του κόμματος προκαλούν προβληματισμό.
Η μειοψηφία του κόμματος προσανατολίζεται στη δημιουργία δικτύου προσδοκώντας να διατηρήσει ανοιχτή την πιθανότητα να αλλάξει γνώμη ο κ. Κουβέλης έστω την ύστατη ώρα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενότητα της παράταξης.
Η στάση Λοβέρδου


Επιπλέον το μέτωπο με τον κ. Α. Λοβέρδο παρουσιάζει ρωγμές. Μολονότι θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία συνεννόησης στη συνάντηση του Γραμματέα της Νέας Ελλάδας κ. Χρ. Αηδόνη με τον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλο, ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν στις συνομιλίες, όπως αυτό του ονόματος (η πρόταση να αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο ΔΗΜΑΡ και Δημοκρατικές Δυνάμεις, έχει απορριφθεί), δεν αφήνουν άλλα περιθώρια συζητήσεων. «Ο,τι είπαμε, είπαμε. Εχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μπει σε ένα πολιτικό μέτωπο» φέρεται να είπε στους συνεργάτες του, ενώ οι φήμες επιμένουν ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το ΠαΣοΚ.
Αν ναυαγήσει η συμφωνία με τον κ. Λοβέρδο, ο τρίτος πόλος με κορμό τη ΔΗΜΑΡ θα γίνει με ένα κομμάτι των Οικολόγων, την Κίνηση Π80 (κ.κ. Ι. Τσαμουργκέλης, Π. Σφηκάκης, αλλά όχι ο κ. Ι. Ραγκούσης), τους κ.κ. Στ. Μανίκα, Μ. Σταυρακάκη (συμπορεύονταν ήδη με τη ΔΗΜΑΡ), Χ. Καστανίδη, Π. Μπεγλίτη και Γ. Σωτηρέλη.
Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, έπειτα από την απευθείας επικοινωνία του κ. Ι. Βούλγαρη με τον κ. Βενιζέλο, επιταχύνεται. Οι δύο άνδρες θα μιλήσουν ξανά, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις σε διάφορα επίπεδα, και με τις Κινήσεις του χώρου, δίνονται εκατέρωθεν διευκρινίσεις και ανταλλάσσονται ιδέες, σε κλίμα υπέρβασης των προβλημάτων, όχι διαφωνιών και συγκρούσεων. Η ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου κερδίζει καθημερινά έδαφος, αλλά ακόμη αναζητείται η χρυσή τομή ώστε το συντακτικό σώμα της συνδιάσκεψης να εκφράζει τη Δημοκρατική Παράταξη χωρίς να ταυτίζεται μόνο με έναν χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk