Ο άπληστος παλαιός πολιτικός

Σχέσεις παλαιού πολιτικού με το σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά και τον τραπεζίτη Φάνη Λιγυνό αποκαλύπτει η απολογία Αντώνη Κάντα.

Σχέσεις παλαιού πολιτικού με το σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά και τον τραπεζίτη Φάνη Λιγυνό αποκαλύπτει η απολογία Αντώνη Κάντα. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών στη δεύτερη απολογία του αναφέρεται σε πολιτικό τον οποίο ο τραπεζίτης με το ελβετικό διαβατήριο αποκαλεί «πατέρα» και το γραφείο του φαίνεται να βρίσκεται κάτω από το Κολωνάκι. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κάντα, αν ανοίξουν οι λογαριασμοί του Πάνου Ευσταθίου, θα προκληθεί πολιτικός σεισμός… Μεταξύ των αποδεκτών εμφανίζεται συντηρητικός παλαιός πολιτικός με το όνομά του. Δέχεται ένα πολύ μικρό ποσό, αλλά η καταβολή είναι δηλωτική οικονομικής σχέσης με τον αντιπρόσωπο…
Το επίμαχο απόσπασμα από την πρόσφατη απολογία Κάντα για τον παλαιό πολιτικό, που ήταν και «άπληστος», αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Καθόμουνα με τον Πάνο Ευσταθίου στο γραφείο του στην Πλουτάρχου στο Κολωνάκι… Μπαίνει μέσα ο Φάνης Λιγυνός. Εχεις παρέα, λέει, απευθυνόμενος στον Ευσταθίου. Σε θέλω ιδιαιτέρως… Πετάγομαι εδώ πιο κάτω μέχρι τον πατέρα και θα έρθω πάλι… Οταν φεύγει ο Λιγυνός» συνεχίζει ο Κάντας «ρώτησα τον Ευσταθίου:

– Ποιος είναι ο πατέρας;

– Είναι ένας παλιός πολιτικός, καλός φίλος αλλά άπληστος.

– Δεν θα μου πεις; ρώτησε ο Κάντας

– Ασ’ το είναι παλιός φίλος… απάντησε εκείνος».
Η συνέχεια της ιστορίας, σύμφωνα πάντα με την απολογία Κάντα, διαδραματίζεται στη Γενεύη, όταν από πορεία χρήματος των «μαύρων» της Siemens και συγκεκριμένα του Πρόδρομου Μαυρίδη αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο λογαριασμός Κάντα, που φαίνεται να δέχεται 500.000 ευρώ. Ο Αντώνης Κάντας διαμαρτύρεται σε εκείνη τη συνάντηση στον Φάνη Λιγυνό γιατί τον ενέπλεξε με τη Siemens, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν το όνομά του και οι καταθέσεις του στην Dresdner Bank. Σύμφωνα με τον Κάντα, ο Λιγυνός ήταν κατατρομαγμένος, αφού όσοι εμφανίζονται ως πελάτες του τον απειλούσαν γιατί τους ενέπλεξε στην υπόθεση αυτή. Τότε ο Λιγυνός εκμυστηρεύτηκε στον Αντώνη Κάντα ότι «αν ανοίξει ο λογαριασμός του παππού (σ.σ.: του Πάνου Ευσταθίου) θα γίνει σεισμός».
Ο τραπεζίτης Φάνης Λιγυνός έχει κληθεί να απολογηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν πρόκειται να εμφανιστεί προς το παρόν, αλλά εξετάζει σοβαρά το γεγονός να επικαλεστεί την ελβετική υπηκοότητά του και να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο θα εκδοθεί αν τελικά δεν έρθει στη χώρα μας… Θα εξεταστεί στην Ελβετία σε αυτή την περίπτωση το αίτημα έκδοσης της Ελλάδας. Αν όμως μιλήσει, τότε θα αποκαλυφθούν πολλά, ανέφερε στο «Βήμα» ανώτατος νομικός παράγοντας. Προσέθεσε μάλιστα ότι «θα αποκαλυφθούν και σκάνδαλα που σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει».
Η δεύτερη αποκάλυψη, που εμπεριέχεται στην απολογία Κάντα, είναι ότι η ανάθεση της προμήθειας των πυροβόλων όπλων τύπου ΡΖ 90 έγινε στη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei – Wegmann με έγγραφο του ΓΕΣ. Υποστήριξε, δηλαδή, και εμφάνισε στους ανακριτές έγγραφο-ντοκουμέντο του ΓΕΣ το οποίο υπαγόρευε την αγορά από τη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία. Τότε ρωτήθηκε από τους ανακριτές Σπύρο Γεωργουλέα και Χ. Μάρκου:
– Ποιοι ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι αποφάσισαν να αγοραστεί το συγκεκριμένο όπλο από τη συγκεκριμένη εταιρεία;
«Τρεις φορείς ήταν αυτοί που αποτελούνταν από τους ανθρώπους-κλειδιά: το Δ’ Επιτελικό Γραφείο ΓΕΣ, ο Γ΄κλάδος του ΓΕΣ και ο αρμόδιος υπαρχηγός. Χωρίς αυτούς δεν μπορούσε να γίνει η συγκεκριμένη υπόδειξη» είπε. Και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι οι άνθρωποι αυτοί δωροδοκήθηκαν. Ηταν όμως πρόσωπα που ουδείς μπορούσε να αγνοήσει».
Τότε ανέφερε το όνομα πολιτικού προσώπου που έπαιξε ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και αξιωματικού-κολλητού της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Οι λογαριασμοί Ευσταθίου και ο πρώην υπουργός της ΝΔ
Εναν πρώην υπουργό της ΝΔ περιέχουν οι λογαριασμοί του αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Atlas και κατηγορουμένου για δωροδοκία Πάνου Ευσταθίου που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος». Πρόκειται για τους λογαριασμούς από το 2005 ως το 2009 που έχουν παραδοθεί στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Ο ανακριτής απαιτεί να δοθούν και οι προηγούμενοι λογαριασμοί οι οποίοι αφορούν κίνηση χρημάτων από την ελβετική τράπεζα Dresdner Bank. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό, ύψους 10.038 ευρώ, το οποίο δίνεται στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 σε λογαριασμό του συγκεκριμένου στην τράπεζα Barclays. Το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός και στο υπουργείο Αμυνας δεκαετίες πριν από την καταβολή αλλά πρόκειται προφανώς για σχέση με τον Ευσταθίου που διατηρήθηκε και αργότερα.
Στους ίδιους λογαριασμούς εμφανίζεται να καταλήγουν ποσά σε λογαριασμούς με δικαιούχους καταπιστεύματα, όπως το ποσό των 2.400.000 ευρώ που μεταφέρεται στις 17 Αυγούστου 2006. Αλλα 2.200.000 μεταφέρονται πάλι την ίδια ημέρα σε μια υπεράκτια, την ΡΤΕ-Pacific Trading Engeneering Ltd. Από τους λογαριασμούς πολλά χρήματα καταλήγουν σε άγνωστα πρόσωπα, αφού υπάρχει η ένδειξη «ένας πελάτης». Δεν λείπει βέβαια και η εταιρεία του Αντώνη Κάντα, Κουρκουμπίνι, η οποία το 2006 δέχεται ποσό 103.125 ευρώ. Η υπεράκτια αυτή έχει έδρα τον Παναμά, όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς Ευσταθίου.
Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα – ένα και στην Εθνική Τράπεζα – που δέχονται χρήματα, εμφανίζονται και άλλες υπεράκτιες που τώρα έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ανακριτή Μαλλή. Πρόκειται για τις Dronfield Investments, την DEMTEC, την Darley Consultants, αλλά καταβολές υπάρχουν και σε trust (καταπίστευμα) που δέχεται τη μερίδα του λέοντος. Ακόμη και στις 23 Οκτωβρίου 2008 διακινείται ποσό 731.000 ευρώ προς τον λογαριασμό του καταπιστεύματος…
Τώρα οι ανακριτές, οι οποίοι εξετάζουν λογαριασμούς και άλλα στοιχεία, εστιάζουν τις έρευνές τους σε εκατομμύρια ευρώ τα οποία δαικινήθηκαν στο διάστημα 2002-2005. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα φαίνεται ότι διακινήθηκαν χρήματα και από προηγούμενες παράνομες προμήθειες αλλά και από άλλες οι οποίες εξελίσσονταν συγχρόνως. Από το λογιστήριο του προφυλακισμένου Δημήτρη Παπαχρήστου πάντως εντοπίστηκαν πληρωμές και σε μετρητά ύψους 5.400.000 ευρώ την περίοδο 2001-2007.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk