Τα μυστικά του κ. Στουρνάρα

Κρατά μυστικά ο υπουργός Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό; Κρύβει στοιχεία; Η απάντηση είναι «ναι».

Τα μυστικά του κ. Στουρνάρα | tovima.gr
Κρατά μυστικά ο υπουργός Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό; Κρύβει στοιχεία; Η απάντηση είναι «ναι». Ο κ. Ι. Στουρνάρας δεν δίνει όλα τα στοιχεία στον Πρωθυπουργό, κρατά ορισμένα για τον εαυτό του. Θέλετε ένα παράδειγμα; Την Παρασκευή το βράδυ ζήτησε έκτακτη ακρόαση από τον κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλοντας ότι έχει «καλά νέα». Ο Πρωθυπουργός του είπε: «Ελα αμέσως, σε περιμένω». Οντως σε λίγα λεπτά ο υπουργός Οικονομικών καταφθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο και λέει… θριαμβευτικά στον κ. Σαμαρά: «Εχω καλά νέα, σημάδια ανάκαμψης»! Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πάντοτε χαμογελάει όταν ακούει για «καλά νέα», τον ρώτησε ποια είναι αυτά: «Δεν θα τα πω όλα (;), θα πω μόνο δύο: στοιχεία για αύξηση των λιανικών πωλήσεων και βελτιωμένοι δείκτες του PMI, δηλαδή του δείκτη προσδοκιών των μάνατζερ. Ο συνδυασμός και των δύο αποδεικνύει ανάκαμψη».
nnn
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Σαμαράς χάρηκε για τα νέα αλλά περίμενε και άλλα. Ρώτησε λοιπόν τον υπουργό Οικονομικών αν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλα ευχάριστα για την οικονομία νέα και ιδού η απάντηση που έλαβε: «Τα πιο καλά νέα θα τα δεις σε λίγο. Σε αφήνω σε αγωνία και προσδοκία…». Τώρα δεν ξέρω τι απάντησε ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός πάντως έφυγε έπειτα από αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η «καλύβα του Χότζα»
Εχετε ακούσει για την «καλύβα του Χότζα»; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι γίνεται και αυτή οικονομική προσδοκία. Μου λένε ότι όλο το βάρος στο Μέγαρο Μαξίμου πέφτει τούτες τις ημέρες στην τρόικα. Οι ιθύνοντες θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα απομένουν μόνο αυτές για το χρέος. Και έτσι τελειώνει και η ασφυκτική πίεση με τους Τροϊκανούς. Θα τους δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να νομοθετήσουν ένα πλαίσιο (για παράδειγμα, ελάφρυνση της φορολογίας κ.τ.λ.). Θα αρχίσουν, δηλαδή, να αδειάζουν την «καλύβα του Χότζα» που έχει γεμίσει με μέτρα, δυσβάσταχτη φορολογία, χαράτσια κ.τ.λ. Επιμένουν ότι μόλις αρχίσει να αδειάζει η «καλύβα του Χότζα» αυτό θα γίνει αμέσως αντιληπτό από την κοινωνία…

Εμεινε από… κινητό
Μέρα με τη μέρα βαθαίνει το ρήγμα που χωρίζει τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, αφού και το ίδιο το κόμμα του κάνει ό,τι μπορεί για να του δείξει ότι είναι πλέον ανεπιθύμητος. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπαδόπουλος ταξίδεψε στο εξωτερικό και διαπίστωσε ότι στο κινητό τηλέφωνό του που κατέχει ακόμη ως μέλος της ΚΕ του κόμματος είχε διακοπεί το roaming. Επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία στην Αγίου Κωνσταντίνου και τους ζήτησε να επιλύσουν το θέμα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν! Και προφανώς αρνήθηκαν αφού προηγουμένως ρώτησαν κάποιον… από πάνω!
nnn
Ειδική γνωμοδότηση μαθαίνω ότι επεξεργάζονται οι νομομαθείς της ΝΔ για να υποστηρίξουν ότι όποιος έχει εκλεγεί σε νομικό ή συνδικαλιστικό όργανο μπορεί να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να έχει κώλυμα εκλογιμότητας. Το κώλυμα ισχύει μόνο για τους διορισμένους και όχι για τους εκλεγμένους προέδρους, υποστηρίζουν. Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Για τον κ. Μίχαλο που η ΝΔ τον θέλει στον Δήμο Αθηναίων και για τον κ. Γ. Πατούλη που τον προορίζουν για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Γιατί τους θέλουν τόσο; Επειδή κανείς άλλος δεν θέλει να μπλέξει…

Το ΠαΣοΚ πάει… ταβέρνα
Του πήρε σχεδόν δύο χρόνια, αλλά το καταφέρνει: ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έχει αρχίσει να γίνεται… ΠαΣοΚ, όπως παρατηρούν γνωστές παλιές καραβάνες του Κινήματος. Κατ’ αρχάς, εδώ και λίγο καιρό καθυστερεί να προσέλθει στις κομματικές συνεδριάσεις μία ώρα κατά μέσον όρο εφαρμόζοντας την «ώρα ΠαΣοΚ». Δεύτερον, έχει αρχίσει να συναντάται και να συνομιλεί με στελέχη του ΠαΣοΚ σε ταβέρνες (είναι γνωστό, σύμφωνα με έκφραση παλαιού στελέχους, ότι «το ΠαΣοΚ φτιάχτηκε στις ταβέρνες»). Το βράδυ της Πέμπτης συναντήθηκε με συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήματος σε ταβέρνα στην περιοχή της Β’ Πειραιώς, όπου συνέφαγε με τους συντρόφους στου «Βασίλη» (παϊδάκια, που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, και σαλάτα ντομάτα με λαχανικά) πίνοντας κρασί χύμα (άλλη συνήθεια του προ της εξουσίας ΠαΣοΚ).
nnn
Ο λογαριασμός στου «Βασίλη» πληρώθηκε κατά το γερμανικό σύστημα, που αποτελεί και αυτό παλιά συνήθεια στις πασοκικές «μαζώξεις» στις ταβέρνες ανά την επικράτεια. Ο «ρεφενές» παραπέμπει και αυτός στις ρίζες του ΠαΣοΚ, τότε που, όπως και σήμερα, δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο της Χαρ. Τρικούπη. Δείχνει επίσης ότι και ο πρόεδρος δεν είχε εκείνη την ημέρα χρήματα για «να κάνει το τραπέζι». Το γεγονός ότι η ταβέρνα «Βασίλης» βρίσκεται κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού δεν πρέπει να προκαλέσει άλλες σκέψεις παρά μόνο ότι ήταν της επιλογής του πειραιώτη γραμματέα Επικοινωνίας κ. Δημήτρη Καρύδη.

Γράμματα από την… Τριερβελέρ
Είναι γνωστό ότι ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν τυγχάνει και μεγάλης συμπάθειας ανάμεσα σε μερικούς βουλευτές της ΝΔ. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι από αυτούς τον… φθονούν, ίσως επειδή είναι κοντά στον Πρωθυπουργό ή επειδή τον συνοδεύει στα ταξίδια του ή γιατί ο Πρωθυπουργός τον συμβουλεύεται, τον εμπιστεύεται να λύνει διάφορα περίπλοκα θέματα. Οι βουλευτές αυτοί της ΝΔ είχαν ανέκαθεν μια απορία: Τι περιέχει το τσαντάκι που πάντοτε κουβαλά μαζί του ο κ. Λαζαρίδης; Ποιος όμως τολμούσε να τον ρωτήσει; Την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Λαζαρίδης εισήλθε στην Αίθουσα Γερουσίας κρατώντας το τσαντάκι του. Αμέσως άρχισαν τα πειράγματα: «Μήπως έχει κανένα νέο Μνημόνιο ή κρατά τη λίστα του ανασχηματισμού;» ρωτούσαν περιπαικτικά ο ένας τον άλλον. Την απορία αποφάσισε να λύσει ένας έμπειρος υπουργός. «Χρύσανθε, εδώ ρωτούν να μάθουν τι έχει το τσαντάκι σου. Πες τους λοιπόν να τους καθησυχάσεις». Και ο Χρύσανθος χαμογελώντας είπε: «Πες τους ότι μπορεί να έχω και… γράμματα από την Τριερβελέρ». Και όλοι άρχισαν να ψάχνονται…
Αλλος για τον Δομοκό


Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προβλέπει και τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση πού θα λειτουργήσουν οι φυλακές ασφαλείας, θεωρείται βέβαιον ότι αυτές θα λειτουργήσουν στον Δομοκό. Και όμως προτού λειτουργήσουν, για ευνόητους λόγους το υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε τον… αντιπερισπασμό. Τοποθετεί τα ίδια ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και αποτροπής απόδρασης ταυτόχρονα σε τρεις φυλακές: στο Μαλανδρίνο, στα Τρίκαλα και στον Κορυδαλλό. Στον Δομοκό τα έργα γίνονται με αργό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, θα λειτουργήσουν τέσσερις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
nnn
Ποιοι όμως θα μεταφερθούν στον Δομοκό μόλις ολοκληρωθούν τα έργα; Ολοι οι καταδικασμένοι (και οι έξι) για τη 17Ν, τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», άλλοι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες για τρομοκρατία, καθώς και καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα. Επιπλέον ετοιμάζονται και τα βραχιολάκια. Επειδή όμως η προμήθειά τους θα πρέπει να γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρει χρόνο, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να αγοράσει 100 με απευθείας ανάθεση. Τα 50 θα δοθούν σε υποδίκους και τα άλλα 50 σε ήδη καταδικασθέντες.

Προσεύχονται να είναι… δεύτεροι

Ενας από τους μεγάλους πονοκεφάλους για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Τόσο μεγάλος που στην Κουμουνδούρου έχουν κατεβάσει τα χέρια και είναι περίπου έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη μάχη.
nnn
Η υποψηφιότητα του δημάρχου κ. Ι. Μπουτάρη οδήγησε κάποιους ακόμη και στη σκέψη να τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται» και έτσι ο κ. Αλ. Τσίπρας θα κατεβάσει τον δικό του υποψήφιο (να δούμε ποιος θα είναι – αν δεν είναι ο κ. Τρ. Μηταφίδης) και θα κάνει την προσευχή του να βγει… δεύτερος.
nnn
«Θα έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε για ανατροπή» λένε κομματικοί παράγοντες, καθώς ο κ. Μπουτάρης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και συνεπώς μόνος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ. Αντίστοιχο «ελιγμό» στην Αθήνα δεν μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι κατέληξε στον «νέο Τσίπρα», τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk