Πολιτική βούληση

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βιάζεται να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ καλά κάνει.

Πολιτική βούληση | tovima.gr
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βιάζεται να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ καλά κάνει. Οπου βρεθεί και όπου σταθεί δακηρύττει την πρόθεση της κυβέρνησής του να μειώσει τη φορολογία για να μπορέσει η οικονομία, όπως πολύ σωστά υποστηρίζει, να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Περισσότερο όμως από έναν χρόνο τώρα από τότε που έληξε η μνημονιακή προθεσμία για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα οι υπουργοί του παλεύουν να καταλήξουν στο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) που θα πρέπει να τοποθετηθεί σε βυτιοφόρα και σκάφη ανεφοδιασμού (μπάριζες) στερώντας το Δημόσιο από έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες νοικοκυριά και παρενέργειες στο περιβάλλον, αφήνει ανοιχτή τη μεγάλη πληγή του λαθρεμπορίου καυσίμων που γίνεται με τα βυτιοφόρα και τις μπάριζες.
Πολύ απλά, ένα βυτιοφόρο ξεκινά για τα σύνορα για να εξαγάγει το φορτίο του και στην πορεία, κάπου στη Λάρισα, αδειάζει το μισό ή φτάνει ως τα σύνορα, σφραγίζει τα χαρτιά του και κάνει στροφή 180 μοιρών ή ακόμη πιο απλά ο ιδιοκτήτης του πηγαίνει με το ΙΧ του στο τελωνείο για να σφραγίσει τα παραστατικά. Αντίστοιχα, μια μπάριζα γεμίζει με ναυτιλιακό αφορολόγητο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει ένα πλοίο και στη συνέχεια αδειάζει το φορτίο σε ένα βυτιοφόρο, το οποίο το διακινεί στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης ή θέρμανσης, εισπράττοντας τους φόρους που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης χρόνια τώρα συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν για να επιλέξουν το καταλληλότερο σύστημα που θα παρακολουθεί τις κινήσεις των φορτίων. Αν δεν μπορούν να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας του GPS, της συλλογής στοιχείων και της επεξεργασίας των δεδομένων, ας δώσουν τη δουλειά σε κάποια εταιρεία ή σε κάποιο πανεπιστήμιο. Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει ταράξει στους φόρους κάθε μισθωτό, ιδιοκτήτη κατοικίας και κυνηγάει με εξοντωτικά πρόστιμα κάθε επιχειρηματία που μάχεται για να επιβιώσει, να αφήνει ελεύθερους τους λαθρεμπόρους καυσίμων και όλο το κύκλωμα να αλωνίζει. Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν τον τροχό. Πολύ απλά, μπορούν να υιοθετήσουν αυτούσιο το σύστημα που εφάρμοσαν με επιτυχία οι Ισπανοί. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης…
gpapai@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk