«Πακέτο» με τα δάνεια και οι συγχωνεύσεις

Επιταχύνονται, υπό την πίεση των τραπεζών, οι διαδικασίες αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων και βιώσιμων σχημάτων σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης στο υπό διαμόρφωση νέο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επιταχύνονται, υπό την πίεση των τραπεζών, οι διαδικασίες αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων και βιώσιμων σχημάτων σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης στο υπό διαμόρφωση νέο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ηδη οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» σε δραστηριότητες με αυξημένες πιθανότητες ανάκαμψης, εφόσον αναδιαρθρωθούν κατάλληλα και στηριχθούν επαρκώς από το τραπεζικό σύστημα, είναι πραγματικότητα.

Οι παρεμβάσεις αυτές ξεκίνησαν από τις αγορές των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας, στις οποίες η έκθεση των τραπεζών μέσω των χρηματοδοτήσεων είναι σημαντική. Οι τραπεζίτες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους βασικούς μετόχους των μεγαλύτερων εταιρειών των δύο κλάδων, στους οποίους έχουν παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και εκσυγχρονισμό των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης, με αντάλλαγμα την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για να «ξαναπάρει μπρος η μηχανή τους».

«Δεν μοιράζουμε λεφτά, αλλά είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε επαρκή κεφάλαια σε εγχειρήματα ανταγωνιστικά και εναρμονισμένα με τις νέες ανάγκες της οικονομίας»
τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας ενώπιον 500 στελεχών του ομίλου, στο πλαίσιο κλειστής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα για την παρουσίαση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το πιστωτικό ίδρυμα το 2014 στις δανειοδοτήσεις.
Στήριξη αλλά με αυστηρά κριτήρια


Οπως είπε, η Εθνική έχει προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για όλη την εφετινή χρονιά, ήτοι 250 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω δανειοδοτήσεων υφιστάμενων ή και νέων πελατών.

Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ωστόσο ότι η επιλογή τους θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί πως τα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, που είναι σε θέση να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Πρόσθεσε δε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα γραμμών πίστωσης αποτελεί η ίδια συμμετοχή του επιχειρηματία.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες εξυγίανσης που ξεκίνησαν υπό τις υποδείξεις των τραπεζών σε κρίσιμους κλάδους συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια επανασύνδεσης της χώρας με τις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για μια εξέλιξη κομβικής σημασίας, δεδομένου του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν το σύνολο των αναγκαίων πόρων για την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το 2013 έγινε μια αρχή από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, οι οποίες εξασφάλισαν με την έκδοση εταιρικών ομολόγων περί τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από το εξωτερικό. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ωστόσο ότι για να αντληθούν με αυτόν τον τρόπο κεφάλαια και από άλλες εταιρείες θα πρέπει να δημιουργηθούν ελκυστικά σχήματα τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο.
Ενισχύονται οι bad banks
Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η αναδιοργάνωση στο εσωτερικό των τραπεζικών ομίλων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επισφαλειών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συσταθεί ειδικές μονάδες με αποκλειστικό έργο την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» χρηματοδοτήσεων.
Στις διευθύνσεις αυτές, που λειτουργούν αυτόνομα, θα πέσει το «βάρος» για την αναδιάταξη ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Στο απαιτητικό περιβάλλον υψηλών επισφαλειών οι τράπεζες σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν καινοτόμες στρατηγικές για την επίλυση των προβλημάτων.
Στόχος των νέων bad banks αποτελεί η υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων και θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων.

Στοίχημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στόχος τα 2 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου μέσω των εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης

Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς βελτιώνεται τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός εκταμιεύσεων νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη βοήθεια των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για χορηγήσεις που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε αναπτυσσόμενες εταιρείες που εμφανίζουν κερδοφορία και οι βασικοί τους μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που επιτρέπει τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού τους σε βιώσιμα επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτής της κατηγορίας δανειοδοτήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πλευρά των τραπεζών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως και το τέλος Δεκεμβρίου οι εκταμιεύσεις είχαν διαμορφωθεί σε 1,17 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διοχετεύθηκε στην αγορά στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς. Ο στόχος που ετέθη από τις δύο πλευρές είναι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα 2 δισ. ευρώ ως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πάντως, η διαδικασία αναζήτησης αξιόπιστων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επίπονη, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετασχηματισμού. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, σε αυτή τη φάση δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει για τη χορήγηση δανείων» τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο η ζήτηση για χρήμα προέρχεται κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία τους, ενώ στις περιπτώσεις νέων επενδύσεων η χρηματοδότηση «κολλάει» στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί. Εξάλλου προσθέτει ότι «τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με τις δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους συμβάλλουν στη συντήρηση ενός κλίματος αβεβαιότητας που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια αύξησης των εταιρικών χρηματοδοτήσεων».
Οι ευκαιρίες

«Δεν έχει νόημα να χορηγούμε κεφάλαιο κίνησης σε δραστηριότητες μη παραγωγικές, στις οποίες στηρίχθηκε το οικονομικό μοντέλο της χώρας την περασμένη δεκαετία, ως και το ξέσπασμα της κρίσης χρέους» υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να διοχετεύσουμε τη διαθέσιμη ρευστότητα σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να αναπτύξουν καινοτόμες και εξωστρεφείς εργασίες».
Η αναζήτηση υγιών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Εθνικής Τράπεζας για την εφετινή χρόνια, όπως τις περιέγραψε χθες το απόγευμα ο κ. Τουρκολιάς στους επικεφαλής των μονάδων του πανελλαδικού δικτύου του ομίλου. Μάλιστα προέτρεψε το προσωπικό της τράπεζας να αναζητήσει τις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τη διοίκησή της «πόρτα-πόρτα» και να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες νέων που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά αλλά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
«Το κατάστημα πρέπει να εντείνει την πελατοκεντρική λειτουργία του» σημείωσε ο ίδιος θέτοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση με αμεσότητα και με ποιότητα χωρίς να γίνονται αβαρίες σε κανόνες διαφάνειας. Οπως εξήγησε ο κ. Τουρκολιάς, «τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά σε όλο το φάσμα θα λαμβάνουν υπόψη πέραν της χρηματοοικονομικής καταλληλότητας και τη συναλλακτική συμπεριφορά».
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχεδιάζει επισκέψεις στην περιφέρεια το επόμενο διάστημα για επαφές με επιχειρηματίες. Σε αυτές τις συναντήσεις, εκτός από τον κ. Τουρκολιά, παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Χριστοδούλου και γενικοί διευθυντές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk