Η ΕΛ.ΑΣ. τους ξέρει αλλά δεν τους… ακουμπά

«Τους ξέρουμε σχεδόν όλους. Ομως για ορισμένους είτε δεν μπορούμε να αποδείξουμε την εμπλοκή τους με αδιάσειστα στοιχεία είτε δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε.

«Τους ξέρουμε σχεδόν όλους. Ομως για ορισμένους είτε δεν μπορούμε να αποδείξουμε την εμπλοκή τους με αδιάσειστα στοιχεία είτε δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Γνωρίζουμε πλέον ποιος οργάνωσε την επίθεση στη Χρυσή Αυγή αλλά και σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στην ένοπλη επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή. Πρώτο ζητούμενο για εμάς είναι να πιάσουμε τον Χριστόδουλο Ξηρό πριν χτυπήσει. Το σύστημα υποστήριξής του είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Συνάντησε φυλακισμένους από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς όχι μία – όπως ξέραμε ως τώρα – αλλά τρεις φορές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είχε πάει το πρωί στις 10, μετά στις 12 το μεσημέρι όπου μίλησε μαζί τους για δέκα λεπτά και ύστερα για το γλέντι αποχαιρετισμού. Ομως μας προβληματίζει ότι είχε «ελευθέρας» για επαφές και με άλλους κρατουμένους σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού».
Αυτά δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί τις υποθέσεις δράσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης και τις ένοπλες ενέργειες των τελευταίων μηνών. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά και την αποστολή σφαιρών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Πρετεντέρη από την οργάνωση Λαϊκοί Τιμωροί εκτιμά ότι το εγχώριο αντάρτικο πόλης βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν διαδοχικές ένοπλες ενέργειες. Και γι’ αυτό βρίσκονται στο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα υπάρχει ο φόβος ότι πλέον θα υπάρχει ποικιλία χτυπημάτων εναντίον διαφορετικού τύπου στόχων – πολιτικοί, διπλωμάτες, δικαστές και επιχειρηματίες – ξεφεύγοντας από τη (σχεδόν) «μονομανία» την τελευταία δεκαετία με τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Μετά τη φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν «εκδικητικές» επιθέσεις και εναντίον προσώπων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ το 2002 και τα μέτρα φύλαξής τους έχουν ενταθεί. Παράλληλα μελετάται θωράκιση περίπου 200 αστυνομικών υπηρεσιών με διαφόρου τύπου τεχνικά συστήματα.
Τρία ένοπλα σχήματα


Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «τρία ένοπλα σχήματα που έχουν διαμορφωθεί τελευταία: η νέα οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη, οι Πυρήνες, με αναβαθμισμένη δράση, και οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, σχήμα που προέρχεται από γνωστούς αντιεξουσιαστές οι οποίοι παίζουν ρόλο μπαλαντέρ στον ένοπλο χώρο την τελευταία δεκαετία, ενώ έχει δημιουργήσει «γέφυρα» με ποινικούς. Παραμένει άγνωστο όμως με ποιους και πού θα εμφανιστεί ο Χριστόδουλος Ξηρός. Φάνηκε ότι θα προσκολληθεί στους Πυρήνες, όμως μπορεί να έχει έναν πιο κεντρικό ρόλο. Στην επίθεση που πιθανολογούμε ότι θα συμμετάσχει θα αποκαλυφθεί πώς και ποιοι τον κρύβουν. Ομως βεβαίως αυτό το χτύπημα προσπαθούμε να αποφύγουμε…».
Το κύριο μέλημα λοιπόν της Αντιτρομοκρατικής είναι να βρεθεί το κρησφύγετο του Χρ. Ξηρού σε περιοχή της Αττικής, όπου εκτιμάται ότι κρύβεται. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν πολλές έρευνες σε διαμερίσματα που σχετίζονται με αντιεξουσιαστές ή γνωστών τους που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στους Πυρήνες και σε άλλες ένοπλες ομάδες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το γεγονός ότι ο Χρ. Ξηρός είχε τόσες επαφές με κατηγορουμένους για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μέσα στις φυλακές σημαίνει πολλά. Ομως η υπόθαλψη του 56χρονου, κεντρικού προσώπου στη 17Ν, είναι πολύ σημαντική και βαριά υπόθεση για το εγχώριο αντάρτικο πόλης, την οποία ίσως να μην αντέχουν μόνο οι νεαροί της Συνωμοσίας. Κάποιοι που συντονίζουν τις ένοπλες ομάδες ήθελαν ελεύθερο τον Χριστόδουλο ως το νέο βαρύ όπλο τους. Παίζουμε μαζί τους ένα παιχνίδι χρόνου».
«Νέοι» και «συνθέσεις»


Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν ανά πάσα στιγμή το κείμενο της πιθανόν νεοεμφανιζόμενης οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. Αναμένουν κείμενο που θα έχει ομοιότητες με αντίστοιχες προκηρύξεις της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας που έδρασε την περίοδο 2004-2010. Οι ερευνητές της υπόθεσης, με βάση ευρήματα σε ληστείες τραπεζών στο Βελεστίνο, στα Μέθανα, στις Σπέτσες κ.α., όπου φέρονται να συμμετείχαν μέλη της ίδια οργάνωσης, φαίνεται να γνωρίζουν τα ονόματα πολλών εκ των μελών της, τα οποία ωστόσο έχουν εξαφανιστεί. Κεντρικό πρόσωπο θεωρούν τον 42χρονο Νίκο Μαζιώτη.
Τέλος, οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη στέκονται ιδιαίτερα σε δύο κατά τα φαινόμενα εν εξελίξει συγκρούσεις στον χώρο της «επαναστατικής βίας». Η πρώτη αποκαλύπτεται από το δεύτερο κείμενο της οργάνωσης Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Οπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί, «ο συντάκτης του κειμένου με τις κατηγορίες εναντίον αναρχικών, με συγκεκριμένες απόψεις του για την ένοπλη βία, για τα τεκταινόμενα στον Εμφύλιο, για τον ρόλο του ΕΑΜ και της ΟΠΛΑ ουσιαστικά σκιαγραφεί το αντιεξουσιαστικό προφίλ του. Εκτιμούμε πια ότι αυτή η οργάνωση είναι μια «σύνθεση» αντιεξουσιαστών που στεγάζονταν σε άλλες ένοπλες ομάδες ή προχωρούσαν τα τελευταία χρόνια σε ληστείες τραπεζών. Αντίστοιχο μεικτό σχήμα είχε χτυπήσει το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009».
Η δεύτερη σύγκρουση εξελίσσεται εντός των φυλακών, ανάμεσα σε δύο ομάδες κρατουμένων αντιεξουσιαστών που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή – σε διάφορες φάσεις της – στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Εχουν υπάρξει ξυλοδαρμοί, κατηγορίες για εκβιάσεις και απόπειρες δολοφονίας που φέρεται να έχουν δημιουργήσει «αγεφύρωτο χάσμα».


Απειλή
Φάκελος με σφαίρα και στον Ρουπακιώτη

Φάκελος με σφαίρα και απειλητικό μήνυμα είχε σταλεί στα τέλη του 2012 στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. Αυτό αποκάλυψε στο «Βήμα» στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη. Η σφαίρα είχε ανιχνευθεί στον έλεγχο αλληλογραφίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και είχε κληθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Φάκελοι με σφαίρες Καλάσνικοφ και αναφορές στον αλβανό κρατούμενο Αλκέτ Ριζάι είχαν σταλεί προ τριετίας και σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ ως αποστολείς εμφανίζονταν δημοσιογράφοι.
Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο ερευνών για το εγχώριο αντάρτικο πόλης κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής έχουν μεταβεί σε τουλάχιστον δύο περιοχές εκτός Ελλάδας όπου είχαν πληροφορίες ότι μπορεί εκεί να κρύβεται ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο 46χρονος θεωρείται ότι είχε άμεσες σχέσεις με το εγχώριο αντάρτικο πόλης και ότι ήταν αυτός που είχε αποστείλει το δέμα-βόμβα που είχε σκοτώσει τον υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το καλοκαίρι του 2010.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk