10% των συνολικών θερμίδων μας μπορούσαμε να λαμβάνουμε από ελεύθερα σάκχαρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.
5% μόλις των θερμίδων μας θα πρέπει να προέρχεται από ζάχαρη, μέλι, σιρόπια και φρουτοχυμούς, λένε τώρα βρετανοί ερευνητές.
5 κουταλάκια περίπου είναι αυτό το νέο όριο που, όπως επισημαίνουν, θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τα δόντια μας για μια ζωή.
Ωκεάνια ηχορρύπανση
Οι άνθρωποι –και μάλιστα όσοι ζούμε στις πόλεις –δεν είμαστε οι μόνοι που υποφέρουμε από την ηχορρύπανση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι υφίστανται τους θορύβους των εμπορικών πλοίων και των πετρελαιοφόρων. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι παράγοντες που αυξομειώνουν τους ωκεάνιους θορύβους είναι πολλοί: όσο πιο πολυσύχναστη είναι μια ωκεάνια οδός τόσο πιο θορυβώδης γίνεται, αλλά η θερμοκρασία και η πίεση του νερού (σε μια δεδομένη στιγμή και σε ένα δεδομένο βάθος), καθώς επίσης και η γεωλογία του πυθμένα, μπορούν να καταστήσουν τους θορύβους εξαιρετικά ενοχλητικούς για τη θαλάσσια ζωή. Ιδιαίτερα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ειδών που βασίζονται σε ακουστική επικοινωνία προκειμένου να τραφούν ή να αναπαραχθούν, όπως, π.χ., οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Χαζή ερώτηση
Μπορεί το αβοκάντο να σκοτώσει τον σκύλο μου;

Σχετικά με το θέμα «αβοκάντο» υπάρχει διχογνωμία μεταξύ κτηνιάτρων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη Γερμανία θεωρούν ότι το φρούτο αυτό είναι όντως τροφή που μπορεί να δηλητηριάσει ένα κατοικίδιο. Και τούτο εξαιτίας μιας ουσίας που περιέχει και ονομάζεται περσίνη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, όπου είναι διαδεδομένη μια τροφή για γάτες και σκύλους κυρίως και μέσα σε αυτήν περιέχεται αβοκάντο για να γυαλίζει η γούνα τους, οι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι το αβοκάντο είναι ακίνδυνο. Φαίνεται πως η αλήθεια βρίσκεται στο… κέντρο. Στην προκειμένη περίπτωση στο κουκούτσι, το οποίο περιέχει την περσίνη (εκτός από τον κορμό και τα φύλλα, που έχουν κι αυτά), και έτσι ο κίνδυνος υφίσταται πιο πολύ αν τα ζώα καταπιούν και το κουκούτσι. Πάντως όποιος έχει καναρίνι, άλογο ή γουρουνάκι καλό είναι να ψάξει για άλλο φρουτάκι, γιατί το αβοκάντο ίσως είναι επικίνδυνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ