Υλικά (για περίπου 10 κομμάτια)

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ μαγειρική σόδα

85 γρ. καστανή ζάχαρη

50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χονδροσπασμένα

100 γρ. καρότο, περασμένο από τον τρίφτη

100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. παπαρουνόσπορος

½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

100 γρ. βρόμη

2 πορτοκάλια, το ξύσμα

200 ml φρέσκο γάλα, ανακατεμένο με 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 αβγό, χτυπημένο

3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα

1 πρέζα αλάτι

1 πορτοκάλι, ο χυμός

Για την επικάλυψη

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα

50 γρ. βρόμη

Εκτέλεση

1 Ετοιμάζουμε πρώτα την επικάλυψη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά και τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φουντούκια, το καρότο, τα βερίκοκα, τον παπαρουνόσπορο, την κανέλα, τη βρόμη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

3 Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα με το αβγό, το βούτυρο, το αλάτι και τον χυμό πορτοκαλιού και τα ενώνουμε με το πρώτο μείγμα. Δεν ανακατεύουμε δυνατά ούτε για πολύ ώρα καθώς θα φύγει ο αέρας από το μείγμα και δεν θα γίνουν αφράτα.

4 Μοιράζουμε το μείγμα σε 8-10 ατομικά φορμάκια για muffin μέχρι τα 2/3. Γαρνίρουμε με το μείγμα της επικάλυψης και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.