H Google δημοσιοποίησε τα σχέδιά της να αναπτύξει «έξυπνους» φακούς επαφής οι οποίοι θα μετρούν στα δάκρυα των διαβητικών τα επίπεδα γλυκόζης ανά δευτερόλεπτο και θα ειδοποιούν τους ίδιους και τον γιατρό τους άμεσα. Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής στις ΗΠΑ εκκρεμεί, η προσπάθεια όμως συνεχίζεται και περιλαμβάνει την αναζήτηση εξειδικευμένου συνεργάτη που θα κάνει τους έξυπνους φακούς επαφής για διαβητικούς πραγματικότητα, δηλώνουν οι επικεφαλής του προγράμματος, Μπράιαν Οτις και Μπαράκ Παρβίζ.

Ο στόχος

Σκοπός των επιστημόνων είναι να αντιμετωπίσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που αφορά έναν ανά 19 ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, γράφουν οι Οτις και Παρβίζ σε σχετική ανάρτηση σε επίσημο blog της εταιρείας. Η μέτρηση της γλυκόζης μπορεί να γίνει όχι μόνο από το αίμα αλλά και από τα δάκρυα, η δυσκολία ωστόσο έγκειται στην συλλογή και στην εξέτασή τους. Η ιδέα ήταν να ενσωματωθούν εξαιρετικά μικρά τσιπ και «αισθητήρες γλυκόζης» και μια κεραία ανάμεσα σε δύο στρώματα υλικού που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής.

Το έργο βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, στο οποίο διεξάγονται δοκιμές πρότυπων έξυπνων φακών επαφής που μπορούν να δώσουν μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν και μικροσκοπικές φωτοδίοδοι LED που θα ειδοποιούν τον πάσχοντα από διαβήτη όταν τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εκτός επιτρεπτών ορίων. «Έχουμε διεξαγάγει αρκετές κλινικές δοκιμές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τους φακούς, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου τρόπου που θα βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγξουν την ασθένεια», γράφουν και συμπληρώνουν πως η συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή της FDA στις ΗΠΑ συνεχίζεται ενώ ταυτόχρονα αναζητείται συνεργάτης που θα τους διαθέσει στην αγορά.

Το ιατρικό όραμα της Google

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα «γιατί ασχολείται η Google με κάτι τέτοιο», οι Οτις και Παρβίζ απαντούν πως η Google έχει δηλώσει κατ’επανάληψη πως θα ασχολείται με πρότζεκτ που μοιάζουν τουλάχιστον περίεργα. Την στιγμή που η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη δηλώνει πως χάνουμε τον πόλεμο με τη νόσο, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, καταλήγουν.