Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα εκτοξεύσει τον επόμενο μήνα το πρωτότυπο ενός συστήματος για τον εκτροχιασμό παλιών δορυφόρων και άλλων διαστημικών σκουπιδιών: ένα «μαστίγιο» από αγώγιμες ίνες, το οποίο θα αλληλεπιδρά με το γήινο μαγνητικό πεδίο και θα επιβραδύνει τα σκουπίδια μέχρι να τεθούν εκτός τροχιάς.

Το σύστημα

Το «ηλεκτροδυναμικό μαστίγιο» (electrodynamic tether) αποτελείται από μακριά, λεπτά καλώδια από ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο. Η ιδέα είναι ότι το ένα άκρο του μαστιγίου θα στερεώνεται πάνω στο σκουπίδι, ενώ το άλλο θα αιωρείται ελεύθερο.

Επειδή αποτελούνται από αγώγιμα υλικά, τα μεταλλικά καλώδια αλληλεπιδρούν με το γήινο μαγνητικό πεδίο με αποτέλεσμα να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διατρέχει το μαστίγιο. Το ρεύμα αλληλεπιδρά κι αυτό με το μαγνητικό πεδίο, οπότε το μαστίγιο δέχεται μια δύναμη που επιβραδύνει την κίνησή του. Ως αποτέλεσμα, η τροχιά του σκουπιδιού φθίνει συνεχώς μέχρι να εισέλθει στην ατμόσφαιρα.

Η πρώτη αποστολή

Το πρωτότυπο του μαστιγίου προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στις 28 Φεβρουαρίου συνδεδεμένο σε έναν δοκιμαστικό δορυφόρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μασαχίρο Νόμι του Πανεπιστημίου του Καγκάβα, το οποίο συνεργάστηκε στο πρόγραμμα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).

«Δύο είναι οι στόχοι της δοκιμής του επόμενου μήνα» ανέφερε ο Νόμι. «Πρώτον, να αναπτύξουμε σε τροχιά ένα μαστίγιο μήκους 300 μέτρων, και δεύτερον να επιβεβαιώσουμε τη μεταφορά ηλεκτρισμού» είπε. Ο εκτροχιασμός ενός πραγματικού διαστημικού σκουπιδιού θα είναι ο στόχος μελλοντικών αποστολών, διευκρίνισε.

Το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών απειλεί πλέον να πάρει δραματικές διαστάσεις: περισσότερα από 20.000 άχρηστα αντικείμενα, από ανενεργούς δορυφόρους μέχρι εξαρτήματα πυραύλων, γυροφέρνουν τη Γη σε ύψος 800 έως 1.400 χιλιομέτρων, ενώ χιλιάδες ακόμα σκουπίδια κινούνται σε υψηλότερες τροχιές.

Οι δυνητικές συνέπειες αυτής της διαστημικής χωματερής έγιναν σαφείς το 2009, όταν ένας παροπλισμένος ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε σε αστρονομική ταχύτητα με έναν αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Χιλιάδες ακόμα επικίνδυνα συντρίμμια εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν τo 2009, όταν η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους.