Ικανοποίηση, αποφόρτιση και… κοφτερό μυαλό φαίνεται ότι προσφέρει το σεξ, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει τον αριθμό των νέων νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου – η οποία σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Σε πειράματα, οι ερευνητές επέτρεπαν σε ποντίκια να συνευρίσκονται σεξουαλικά για περίπου μισή ώρα την ημέρα. Εξετάζοντας μεσήλικα πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική τους δραστηριότητα περιόριζε τη φθίση των εγκεφαλικών λειτουργιών λόγω προχωρημένης ηλικίας. Συγκεκριμένα τα μεσήλικα ζώα εμφάνιζαν εγκεφαλική δραστηριότητα αντίστοιχη με εκείνη νεαρών ενήλικων ποντικιών.

Κάτι τέτοιο, εξηγούν οι επιστήμονες, υποδεικνύει ότι η επαναλαμβανόμενη σεξουαλική δραστηριότητα πυροδοτεί τη διαδικασία της νευρογένεσης – της ανάπτυξης δηλαδή των νευρώνων στον εγκέφαλο – και της αποκατάστασης γνωσιακών προβλημάτων σε μεσήλικα τρωκτικά. Οι ερευνητές είδαν ακόμα ότι κατά το «φρενάρισμα» της σεξουαλικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας χανόταν.

Σεξ, το αγχολυτικό

Από την άλλη πλευρά, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κονκούκ, στη Νότια Κορέα, διαπίστωσε ότι το σεξ εξουδετέρωνε επιτυχώς την αρνητική επίδραση του στρες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες αποτελεί έναν από τους κυριότερους αναστολείς της νευρογένεσης. Όπως είδαν σε πειράματά τους ωστόσο, το σεξ φάνηκε να αποκαθιστά τη συγκεκριμένη διαδικασία του εγκεφάλου, «ακυρώνοντας» τις επιπτώσεις του στρες.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό προστασίας της νευρογένεσης στην περιοχή του ιππόκαμπου ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες» τονίζουν οι επιστήμονες.

Φάτε μάτια… σεξ

Η παρακολούθηση ωστόσο πορνογραφικού υλικού, φαίνεται να περνάει στην αντίπερα όχθη, καθώς σύμφωνα με γερμανική μελέτη θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία του εγκεφάλου.

Όπως εξηγούν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ντουισμπούργκ, στο Εσεν, το να βλέπει κάποιος εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου φαίνεται να επιδρά στη μνήμη και συγκεκριμένα στην ικανότητα του εγκεφάλου να εκτελεί πολλές δραστηριότητες παράλληλα – το λεγόμενο multitasking.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν, οι γερμανοί ερευνητές είδαν ότι το άτομα που δέχονταν πορνογραφικά ερεθίσματα εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις ως προς τη λειτουργική μνήμη τους, συγκριτικά με άλλους.

Παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις εγκεφαλικές μας επιδόσεις, όσοι διαθέτουν υψηλό ΙQ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν περισσότερο σεξ.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα άτομα που εμφανίζουν ιδιαίτερα ενισχυμένη λειτουργική μνήμη έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ σε μικρή ηλικία.