Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο δάφνης

300 ml φρέσκο γάλα

250 γρ. μπακαλιάρος

380 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

100 γρ. καλαμπόκι

4 αβγά, βρασμένα και ψιλοκομμένα

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 λεμόνι, το ξύσμα

8 κ.σ. κρεμώδες τυρί, τύπου Philadelphia

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

1 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το δαφνόφυλλο και βράζουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 10 λεπτά. Τον σουρώνουμε και τον ξεψαχνίζουμε.

2 Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον μπακαλιάρο, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, το καλαμπόκι, τα αβγά, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά.

3 Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και με αλευρωμένα χέρια πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.