• Αναζήτηση
 • Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα

  Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προετοιμάζεται πυρετωδώς τούτες τις ημέρες για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

  Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προετοιμάζεται πυρετωδώς τούτες τις ημέρες για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

  Ωστόσο, δεν βιάζεται όπως άλλες φορές. Θέλει να κερδίσει χρόνο, ώστε να έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή του για την πορεία των εσόδων και μέσω αυτών να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
  Η εισπραξιμότητα του φόρου των ακινήτων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί στο 82% και τα πρώτα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη επίδοση.
  Η τρόικα έχει μείνει στο 78% και έτσι η μεταξύ τους διαφορά στις προβλέψεις για την απόδοση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
  Αν εν τω μεταξύ τα έσοδα του Δεκεμβρίου επιβεβαιώσουν τις δικές του εκτιμήσεις τότε θα βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι του Πωλ Τόμσεν.
  Αντιστοίχως αγεφύρωτες είναι μέχρι τώρα οι διαφορές εκτιμήσεων για την πορεία των εσόδων του ΦΠΑ της εστίασης.

  Και σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών αναμένει καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν θέλει χρόνο.

  Υπό αυτή την έννοια δεν επείγεται, προτιμά παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Οπότε σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί τίποτε. Θα γίνουν διαβουλεύσεις αλλά για την ολοκλήρωσή τους θα χρειασθεί η επισημοποίηση των στοιχείων για τα έσοδα του 2013.
  Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει την τρόικα να επιτρέψει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουνίου. Κάτι που εκείνοι δεν θέλουν γιατί θεωρούν το κόστος μεγάλο, της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

  Ομως ο ίδιος λαμβάνοντας τις ευεργετικές συνέπειες του μέτρου στην οικονομία υπολογίζει ότι δευτερογενώς το κόστος θα είναι κατά πολύ μικρότερο. Μιά τέτοια μείωση ,κατά τον κ.Στουρνάρα, θα βελτιώσει τη θέση των επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα.

  Όπως και να έχει πάντως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα παραταθούν και δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Άλλωστε ο κ. Στουρνάρας στην παρούσα φάση θέλει να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την επόμενη φάση της καριέρας του.
  Όλα δείχνουν ότι στα τέλη της Ανοιξης θα επιλεγεί για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Μάιο θα εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών. Θα προσπαθήσει λοιπόν στην τελευταία φάση της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον διάδοχό του.
  Κατά τα φαινόμενα ο πρωθυπουργός κ. Αντ.Σαμαράς έχει προκρίνει το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
  Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον σύμβουλό του κ. Στ. Παπασταύρου, οποίος ήδη συνοδεύει εδώ και καιρό τον κ. Στουρνάρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  Είναι ακριβές επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας διατηρεί τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη συνεργασία μαζί του, τόσο με τους ευρωπαίους, όσο και με την τρόικα.
  Με άλλα λόγια ο κ. Παπασταύρου προπονείται εδώ και καιρό για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και απολαμβάνει πέραν της εμπιστοσύνης του κ. Αντ. Σαμαρά και αυτή του κ. Στουρνάρα.
  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι ή καλύτερα αν θα γίνει αποδεκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο κι αν η ύπαρξη του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ θα υπονομεύσει την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

  Ανακοίνωση του ΠαΣοΚ

  «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση ή άμεση ή έμμεση αναφορά σε παρόμοιο ζήτημα μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τον Γ.Προβόπουλο θα διαδεχθεί στο τέλος Μαΐου στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας.

  «Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η κυβέρνηση, που κινείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, σέβεται πλήρως το θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή της» καταλήγει η ολιγόλογη ανακοίνωση από την Χαριλάου Τρικούπη.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk