Για άλλη μια χρονιά η μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση του πλανήτη άνοιξε τις πύλες της στο Λας Βέγκας μαγεύοντας γκατζετάκηδες και μη. Πρωτοποριακά σχέδια και συσκευές με ευφυΐα, ικανές να μεταφέρουν την καθημερινότητά μας σε νέα, φουτουριστική διάσταση έκαναν το ντεμπούτο τους. Η ευρηματικότητα «παντρεύτηκε» ξανά με την καινοτομία και το τεχνολογικό «πανηγύρι» κατάφερε να μας ταξιδέψει πολλά χρόνια μπροστά…
PlayStation χωρίς… κονσόλα
Με οδηγό το ψηφιακό «σύννεφο» η Sony ανακοίνωσε μια νέα υπηρεσία, κατά την οποία οι λάτρεις του PlayStation θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν επιτυχημένους τίτλους ηλεκτρονικών παιχνιδιών άνευ… κονσόλας.
Στόχος του ιαπωνικού κολοσσού είναι να «σκορπίσει» την εμπειρία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε κάθε συσκευή (smartphone, ταμπλέτα, έξυπνη τηλεόραση, κονσόλες φορητές και μη) που μπορεί ο χρήστης να έχει στην κατοχή του.
Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία PlayStation Now αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά στις ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει το ευρύτερο λανσάρισμά της μέσα στο καλοκαίρι του 2014.
Στις 28 Δεκεμβρίου η Sony είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις του «φρέσκου» PlayStation 4 είχαν φτάσει τις 4,2 εκατ. μονάδες, ενώ η Microsoft από την πλευρά της είχε αναφέρει ότι η κονσόλα της Xbox One είχε «χτυπήσει» τα τρία εκατομμύρια.
Λάπτοπ τριών διαστάσεων
Η Intel ανακοίνωσε ότι εντός του έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά φορητούς υπολογιστές με τρισδιάστατες κάμερες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επτά κατασκευάστριες εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς επάνω σε νέα προϊόντα τα οποία θα περιλαμβάνουν software και hardware της «βασίλισσας» των μικροτσίπ.
Η ιδέα παρ’ όλα αυτά των καμερών με αισθητήρες βάθους, ικανούς να διαβάζουν τις χειρονομίες του χρήστη, δεν είναι καινούργια. Οι αισθητήρες του Kinect της Μicrosoft, για παράδειγμα, επιτρέπουν παρόμοιες λειτουργίες. Ωστόσο η προσπάθεια της Intel θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στη συγκεκριμένη δυνατότητα μια πιο «mainstream» διάσταση, υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου εξαρτήματος προς εγκατάσταση. Η τρισδιάστατη τεχνολογία, σύμφωνα με την Intel, θα φέρει την ονομασία RealSense.
Στο πλαίσιο της έκθεσης ο επικεφαλής της Intel, Μπράιαν Κρζάνιτς, αποκάλυψε ότι στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη «φορετών» τεχνολογιών. Ανάμεσα σε αυτές, ένα «έξυπνο» ακουστικό ονόματι Jarvis, το οποίο φοριέται πίσω από το αφτί του χρήστη και σε ρόλο προσωπικού «βοηθού» ή ηλεκτρονικής «ατζέντας» δέχεται φωνητικές εντολές, πραγματοποιεί κρατήσεις, καταγράφει τα ραντεβού και υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις του. Το φουτουριστικό «μπολ» της εταιρείας μαγνήτισε επίσης τα βλέμματα, καθώς μέσω ασύρματης τεχνολογίας είναι σε θέση να φορτίζει οτιδήποτε «πέσει» στο εσωτερικό του. Με διάμετρο 25 εκ. το μπολ θα συνδέεται, σε πρώτη φάση, αποκλειστικά με το Jarvis, μελλοντικά ωστόσο η Intel σκοπεύει να διευρύνει τη «φιλοξενία» του και προς άλλες μικροσυσκευές (π.χ. smartphones, ταμπλέτες και Ultrabooks).
Υπνος hi-tech
Ονομάζεται Aura και αποτελεί τη νέα πρόταση της εταιρείας Withings για καλύτερο ύπνο, παρά την… κρίση!
Η συσκευή αποτελείται από δύο μέρη: από το φωτεινό ξυπνητήρι που τοποθετείται δίπλα από το κρεβάτι και το «έξυπνο» υπόστρωμα που τοποθετείται κάτω από το στρώμα. Το ξυπνητήρι εξετάζει το περιβάλλον του υπνοδωματίου μετρώντας τα επίπεδα της υγρασίας και του θορύβου, ενώ φέρει φωτεινή επιγραφή για την ώρα, διαθέτει ηχείο και μια στρογγυλή φωτεινή επιφάνεια LED, η οποία αλλάζει χρώμα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) με σκοπό να επηρεάζει την έκκριση των ορμονών, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο. Το υπόστρωμα, πάλι, προσφέρει πολύτιμες ενημερώσεις γύρω από την ποιότητα του ύπνου του χρήστη. Το Aura συνοδεύεται από μια ειδική εφαρμογή για smartphone η οποία και καταγράφει και αξιολογεί τη συμπεριφορά του κατά τον ύπνο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεσή μας σε φως διαφορετικού μήκους κύματος μπορεί να οδηγήσει σε ξεκούραστο ύπνο. Κάποιοι ειδικοί ωστόσο είναι της άποψης ότι ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς πώς μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά τον αγοραστή της.
Πριν από λίγο καιρό η Philips είχε ανακοινώσει το ξυπνητήρι της Wake-up Light, το οποίο μιμούμενο τον «χορό» του ήλιου αλλάζει χρώμα –από κόκκινο γίνεται κίτρινο –ξυπνώντας τον οργανισμό σταδιακά περίπου μισή ώρα προτού αρχίσει το ρολόι να χτυπάει.
Στο πλαίσιο της CES η αμερικανική εταιρεία ανατομικών στρωμάτων Sleep Number παρουσίασε το μοντέλο x12, με ενσωματωμένους αισθητήρες για τη διαρκή παρακολούθηση του ύπνου του κατόχου του. Συγκεκριμένα, οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες παρακολουθούν τις κινήσεις του σώματος, τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή του. Και σε περίπτωση που ο σύντροφος του χρήστη ροχαλίζει, το κρεβάτι με υψηλό iQ διαθέτει και σύστημα κατά του ενοχλητικού θορύβου καθώς μέσω του Sleep Partner επιτρέπει την ανάκλιση του κρεβατιού στο σημείο του μαξιλαριού με στόχο τη διευκόλυνση της αναπνοής.
Τέλος, το προηγμένο κρεβάτι διαθέτει κρυφό φωτισμό που ανιχνεύει την κίνηση και ανάβει συνοδεύοντας τα βραδινά βήματα, ενώ δέχεται και φωνητικές εντολές. Με το ταμπελάκι των 6.000 ευρώ (για το queen size μοντέλο), το x12 θα μπορούσε να ψήνει και καφέ…
Ρομποτική ψυχαγωγία
Γνωστή για τα drones της (αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα), η γαλλική εταιρεία Parrot έκανε δυναμική εμφάνιση στην έκθεση με ένα δίτροχο ρομποτικό έντομο και ένα drone-μινιατούρα.
Το Jumping Sumo, όπως ονομάζεται το ρομπο-έντομο, διαθέτει δύο τροχούς με ανεξάρτητη κίνηση μεταξύ τους, οι οποίοι του επιτρέπουν να εκτελεί στροφές 90 μοιρών. Ωστόσο, το μεγάλο προσόν της ρομποτικής «ακρίδας» εντοπίζεται στην ικανότητά της να πραγματοποιεί άλματα στον αέρα ύψους 80 εκ. επιτρέποντάς της έτσι να υπερπηδά αντικείμενα και εμπόδια. Ο έλεγχος του ρομποτικού εντόμου πραγματοποιείται από ταμπλέτα ή smartphone μέσω Wi-Fi ενώ η ενσωματωμένη κάμερα που διαθέτει επιτρέπει στον χρήστη του να τραβάει διασκεδαστικά βίντεο εξερεύνησης. Με κάθε φόρτιση το παιχνιδιάρικο γκάτζετ έχει διάρκεια ζωής περίπου 20 λεπτών.
Το MiniDrone, από την άλλη, αποτελεί σύμφωνα με την εταιρεία τη λιλιπούτεια εκδοχή του φημισμένου μοντέλου της AR Drone 2. Στην ίδια λογική, το μίνι drone διαθέτει τέσσερις οριζόντιους έλικες, ενώ είναι εξοπλισμένο με γυροσκόπιο, αισθητήρες ύψους και ταχύτητας, ώστε να είναι σε θέση να ίπταται πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο ή να πραγματοποιεί σύντομες πτήσεις συνολικής διάρκειας οκτώ λεπτών. Tέλος, το MiniDrone –ο έλεγχος του οποίου πραγματοποιείται επίσης μέσω ταμπλέτας ή smartphone –μπορεί να «κουμπωθεί» επάνω σε δύο τροχούς που του επιτρέπουν να ρολάρει στο δάπεδο, στους τοίχους ή ακόμη και στο… ταβάνι.
Τηλεόραση, λύγισε!
Η Bendable TV είναι πλέον γεγονός. Ο λόγος για τη νέα 85άρα τηλεόραση LED της Samsung η οποία υποτάσσεται κυριολεκτικά στις επιθυμίες του χρήστη, που μέσω του τηλεκοντρόλ μπορεί να καθορίσει την καμπυλότητα του δέκτη. Την ίδια ώρα, και η LG παρουσίασε μια εύκαμπτη ή flexible όπως τη χαρακτηρίζει τηλεόραση 77 ιντσών, τεχνολογίας OLED. Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα νέα τους μοντέλα «παραχωρούν» τις καμπύλες τους στα χέρια του κατόχου τους, ο οποίος αποφασίζει για την κυρτότητα της συσκευής του ανάλογα με τον αριθμό των θεατών και την απόστασή τους από την οθόνη.
Και οι δύο δέκτες έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν επίπεδοι στον τοίχο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί με στόχο την «κινηματογραφική» τηλεθέαση δεν αποκάλυψαν το κόστος των εύκαμπτων τηλεοράσεών τους. Οι δύο εταιρείες έσπευσαν να παρουσιάσουν και άλλα μοντέλα, ανάμεσα στα οποία και οι εντυπωσιακές υπερ-τηλεοράσεις UHD, 105 ιντσών.
Στο πλαίσιο των ευτράπελων των ζωντανών παρουσιάσεων της έκθεσης ήταν και η πρόσκληση του σκηνοθέτη των ταινιών «Transformers» Μάικλ Μπέι στη σκηνή της Samsung με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του κυρτού υπερμεγέθους μοντέλου της 105 ιντσών. Ο αμερικανός σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή, όμως σύντομα «πάγωσε» μπροστά στο κοινό, όταν αντιλήφθηκε ότι ο τηλεϋποβολέας που θα εμφάνιζε την ομιλία του δεν λειτουργούσε. Ο αντιπρόεδρος της Samsung Τζόουι Στιντσιάνο προσπάθησε μέσα από απλές ερωτήσεις να κάνει συζήτηση με τον Μπέι. Εκείνος, αρχικά προσπάθησε να αυτοσχεδιάσει, όμως σύντομα έχασε την υπομονή του και απλά… αποχώρησε από τη σκηνή αφήνοντας το κοινό με… ανοιχτό το στόμα. «Καλώς ορίσατε στο Βέγκας, το σόου είναι ζωντανό!» έσπευσε να συμπληρώσει ο Στιντσιάνο, τονίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συμβούν και εκπλήξεις. Ο Μπέι από την πλευρά του έγραψε στη συνέχεια στο μπλογκ του: «Μόλις ρεζιλεύτηκα στην CES. Ημουν τόσο ενθουσιασμένος με την ομιλία μου, που δεν απάντησα στην πάσα του αντιπροέδρου και μετά ο τηλεϋποβολέας απλά χάθηκε. Στη συνέχεια το οτοκιού άρχισε να ανεβοκατεβαίνει –εγώ απλά έφυγα. Μάλλον το ζωντανό δεν είναι το καλύτερό μου…».
«Εξυπνη» οδοντόβουρτσα
Για τους κολλημένους με τα… δόντια τους, που θα έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν το εκθαμβωτικό τους χαμόγελο, η εταιρεία Kolibree δημιούργησε μια «δικτυωμένη» οδοντόβουρτσα η οποία επιβλέπει το βούρτσισμα.
Σε συνδυασμό με την ειδική εφαρμογή, ο χρήστης είναι σε θέση να βλέπει κατά πόσο κάνει καλή δουλειά ή αν πρέπει να προσέξει περισσότερο συγκεκριμένες περιοχές της οδοντοστοιχίας του.
Η ιδέα γεννήθηκε στον ιδρυτή και πρώην εργαζόμενο στην Google Τόμας Σέρβαλ από τα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αναζητούσε έναν τρόπο να ελέγχει κατά πόσο έχουν πραγματικά πλύνει τα δόντια τους.
Η «έξυπνη» οδοντόβουρτσα διαθέτει επιταχυνσιόμετρο, μαγνητόμετρο και γυροσκόπιο. Βάσει των δεδομένων που συλλέγει εκείνη, το app υπολογίζει το σκορ της επιτυχίας για μια καλή στοματική υγιεινή.
Εκτυπώστε το γλυκό σας
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είχαν και εφέτος την τιμητική τους, μόνο που από την εκτύπωση αντικειμένων πέρασαν πλέον στην εκτύπωση… τροφίμων.
Οι εκτυπωτές ζάχαρης ή σοκολάτας Chefjet και Chefjet Pro ειδικεύονται στην εκτύπωση γλυκών δημιουργιών. Ο πρώτος και μικρότερος σε μέγεθος περιορίζεται στην εκτύπωση μονόχρωμων γλυκών διαφόρων γεύσεων. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος παίρνει βρώσιμη μελάνη, γεγονός που του επιτρέπει να εκτυπώνει πρωτότυπα σχέδια σε διασκεδαστικά χρώματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι εκτυπωτές Chefjet εκτύπωσαν μικρά τρισδιάστατα ζαχαρωτά, ψυχαγωγώντας και εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκομένους.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία 3D Systems, οι εκτυπωτές Chefjet μπορούν να εκτυπώσουν ακόμα και το ζαχαρωτό ομοίωμα του χρήστη με κάθε λεπτομέρεια –πράγμα πρακτικό ιδιαίτερα αν κάποιος παρασκευάζει γαμήλιες τούρτες. Τα δύο μοντέλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 προς 3.680 ευρώ για την απλή έκδοση και περίπου 7.000 ευρώ για την «πολύχρωμη» επαγγελματική έκδοση. Η εταιρεία επιτρέπει ήδη στους λάτρεις της ζάχαρης με δόση… περιέργειας να δοκιμάσουν τα εκτυπωμένα ζαχαρωτά αγοράζοντάς τα από την ιστοσελίδα της.
Ηλεκτρονική… μπέιμπι σίτερ
Με τεχνολογία της Intel, το Mimo Baby της εταιρείας Rest Devices αποτελεί έναν ακούραστο φύλακα-άγγελο ενσωματωμένο σε ένα βρεφικό φορμάκι. Ετσι, οι ανήσυχοι γονείς μπορούν να παρακολουθούν το βλαστάρι τους κάθε στιγμή μέσω του συνοδευτικού app για iOS και Android.
Το φορμάκι διαθέτει αισθητήρες αναπνοής υπό τη μορφή δύο πράσινων λωρίδων στο μπροστινό του μέρος, ενώ στην ανάγλυφη χελωνίτσα κρύβονται αισθητήρες που καταγράφουν τη θέση του μωρού, τις κινήσεις και τη θερμοκρασία του σώματός του. «Ενας γονιός μπορεί να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά όταν λείπει από το σπίτι, ρίχνοντας απλώς μια ματιά στο smartphone του», αναφέρει ο Κάρσον Ντάρλινγκ, ένας εκ των ιδρυτών της Rest Devices.
«Αόρατο» ηχείο
Ενα ηχείο-«γλυπτό» για τους λάτρεις του μίνιμαλ σχεδιασμού παρουσίασε η εταιρεία ClearView. Το Clio αποτελεί ένα κυριολεκτικά διάφανο ηχείο, το οποίο πατάει σε μια βάση που φιλοξενεί όλα τα ηλεκτρονικά μέρη και διαθέτει τεχνολογία Bluetooth για εύκολη συνδεσιμότητα με κάθε ηλεκτρονική συσκευή.
Χάρη στην κυρτότητα της μοντέρνας γυάλινης επιφάνειας και την τεχνολογία Edge Motion, τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν «πανοραμικά» στον χώρο. Οπουδήποτε μέσα στον χώρο λοιπόν κι αν βρίσκεται ο χρήστης, είναι σε θέση να απολαμβάνει την ίδια ποιότητα ήχου με το αν βρισκόταν ακριβώς μπροστά από το Clio.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή του «αόρατου» ηχείου ανέρχεται στα 350 δολάρια –δηλαδή περίπου 260 ευρώ.
Πληκτρολόγιο – «ακορντεόν»
Στη λογική ενός ακορντεόν, το πρωτότυπο πληκτρολόγιο TREWGrip «αγκαλιάζει» smartphones και ταμπλέτες (έως 8 ίντσες), προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα αστραπιαίας πληκτρολόγησης.
Η συνδεόμενη συσκευή φιλοξενείται στο κέντρο του πληκτρολογίου. Ο χειρισμός του TREWGrip αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς πραγματοποιείται από πίσω προς τα εμπρός. Τα γράμματα είναι ταξινομημένα στο δεξί και το αριστερό μέρος του TREWGrip, όπως και σε ένα κοινό πληκτρολόγιο. Για μεγαλύτερη ευκολία και προκειμένου ο χρήστης να καταλαβαίνει ποιο γράμμα πατάει κάθε φορά, στο μπροστινό μέρος υπάρχουν οι αντίστοιχες φωτεινές ενδείξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ