Δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένας Μαγνητικός Τομογράφος εγκαινιάστηκαν σήμερα από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α. Ε.), σηματοδοτώντας την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής – Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org).
Τα εγκαίνια τελέστηκαν στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, του Υπουργού υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, της υφυπουργού υγείας κυρίας Ζέττας Μακρή και του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη.
Η πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδων και ενός σύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.
Σηματοδοτεί την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Κουλουβάρη, Λέκτορα της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και επιστημονικό υπεύθυνο του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού «μέσα στο 2014 , ξεκινώντας για συμβολικούς λόγους από το ακριτικό Καστελόριζο θα επισκεφτούμε επτά νησιά (Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Πάτμο, Φολέγανδρο και Σίκινο). Οι μονάδες θα παραμένουν εκεί από πέντε έως οκτώ μέρες και θα εξετάζουν δωρεάν και προληπτικά όσους κατοίκους το επιθυμούν. Μέσα σε τρεισήμισι χρόνια αναμένεται να έχουμε επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές που είτε υπάρχουν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι είτε δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίας υγείας».
Μιλώντας στα εγκαίνια ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «Τα σημερινά εγκαίνια είναι παράδειγμα για δύο λόγους. Αφενός για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος, που δείχνει την σημασία που έχουν οι δωρητές ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Οι δομές και οι υποδομές του ελληνικού κράτους ήταν σε μεγάλο βαθμό προσφορά δωρητών. Επιπλέον η ίδια η ΑΕΜΥ, που είναι οργανωμένη με ένα διαφορετικό τρόπο από το ΕΣΥ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα πρωτοβάθμιων αστικών υπηρεσιών υγείας.»
Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας θα λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προσφέρουν πρόσβαση στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολόγο, διαιτολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς περιέχουν συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας .
Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Το Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παρουσιάζει δύο καινοτόμα για την Ελλάδα χαρακτηριστικά: αφενός προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και αφετέρου συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του «υγειονομικού αποκλεισμού» των κατοίκων των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν τη σχετική δωρεά του Ιδρύματος ουσιαστική, απαραίτητη και καίριας σημασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κοινωνικό-οικονομικής κρίσης που, μεταξύ άλλων, έχει πλήξει σοβαρά και τον τομέα της Υγείας. Η επιτυχία όλων των δωρεών και προγραμμάτων του Ιδρύματος βασίζεται και εξαρτάται από τους οργανισμούς και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους. Είναι συνοδοιπόροι μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε να υποστηρίξουμε το κοινό καλό. Εκ μέρους του Ιδρύματος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Δρ. Παναγιώτη Κουλουβάρη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος, όσο και τους συνεργάτες του: αυτοί είναι η ψυχή του προγράμματος. Η πρωτοβουλία τους αναδεικνύει την σημασία της σύμπραξης όλων των κοινωνικών φορέων, της συνεργασίας, και του εθελοντισμού, στην προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο.»